Eleccions 21-D

La CUP es queda sense grup propi al Parlament i compartirà Grup Mixt amb el PP

La formació anticapitalista permet la majoria del bloc independentista al Parlament

Imatge del candidat de la CUP, Carles Riera, durant la seva compareixença d'aquest 21 de desembre de 2017 un cop coneguts els resultats dels comicis.

Imatge del candidat de la CUP, Carles Riera, durant la seva compareixença d'aquest 21 de desembre de 2017 un cop coneguts els resultats dels comicis.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Candidatura d'Unitat Popular ha obtingut quatre diputats, sis menys que en les darreres eleccions. Aquests resultats deixen la formació anticapitalista sense grup parlamentari i l'obligaran a compartir Grup Mixt amb el Partit Popular. Tanmateix, els resultats de la CUP, amb quatre diputats, permeten la majoria del bloc independentista al Parlament. En valors absoluts, amb el 99,84% escrutat, la candidatura ha sumat 193.285 vots, el que representa el 4,45% del total de vots. Així doncs, la formació liderada per Carles Riera ha perdut 144.509 sufragis respecte els anteriors comicis, quan va obtenir 337.794 vots, el 8,21% del total de vots. Per circumscripcions, la CUP ha obtingut 3 diputats a Barcelona i un a Girona, mentre que no n'han obtingut cap ni a Tarragona ni a Lleida.

La Candidatura d'Unitat Popular ha obtingut quatre diputats, sis menys que en les darreres eleccions. Uns resultats que s'allunyen de les perspectives del partit, però que el situen en un escenari similar al de les eleccions del 2012, quan es van presentar per primera vegada i van obtenir tres diputats.

La principal particularitat dels resultats dels comicis d'aquest 21-D és que la candidatura anticapitalista ha perdut el grup parlamentari i, per tant, haurà de compartir Grup Mixt amb el Partit Popular, ja que el mínim per formar grup parlamentari és de cinc diputats. Des del Grup Mixt, la CUP tindrà la possibilitat de presentar iniciatives i podrà formar part de les comissions parlamentàries, però els seus membres hauran de negociar els càrrecs interns, representants i temps d'intervenció pública.

Amb el 99,84% escrutat, la formació encapçalada per Carles Riera ha aconseguit 193.285 vots, el que representa el 4,45% del total de vots, que li garanteix quatre escons del pròxim Parlament de Catalunya. Per circumscripcions, ha obtingut dos diputats a Barcelona (Carles Riera, Maria Sirvent i Vidal Aragonés), un a Girona (Natàlia Sànchez), mentre que no n'han obtingut cap ni a Tarragona ni a Lleida.

La Candidatura d'Unitat Popular va entrar al Parlament de Catalunya el 2012 amb tres diputats guanyats a la demarcació de Barcelona. Durant el comicis del 2015, van fer el salt més gran i va complir amb les previsions més optimistes amb 10 diputats, set a la demarcació de Barcelona (Antonio Baños, Anna Gabriel, Josep Manel Busqueta, Gabriela Serra, Albert Bortran, Eulàlia Reguant, i Julià de Jodar), un a Tarragona (Sergi Saladié), un a Girona (Benet Salellas)i un a Lleida (Ramon Usall).

La decisió de no investir Artur Mas com a president, al desembre del 2015, va provocar malestar entre els militants de l'organització partidaris de la investidura de Mas en el context del moment polític. L'exemple més destacat va ser la renúncia de l'acta de diputat per part d'Antonio Baños el 4 de gener del 2016, i el juny del mateix any amb la renúncia de sis dels 15 membres del Secretariat Nacional.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local