Nova legislatura

La reunió de la Mesa del Parlament sobre les polèmiques esmenes de la CUP retarda el ple

Els membres de la Mesa han fet un recés de la reunió per estudiar les possibles fórmules per evitar conseqüències penals

Imatge d'alguns diputats marxant de l'hemicicle amb Josep Rull al capdavant, després de retardar l'inici del ple, l'1 de març de 2018. ACN

Imatge d'alguns diputats marxant de l'hemicicle amb Josep Rull al capdavant, després de retardar l'inici del ple, l'1 de març de 2018. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple del Parlament inicialment previst a les 10 hores s'ha retardat fins a les 11 hores com a mínim. La Mesa ha de decidir si ratifica o no l'admissió a tràmit de les polèmiques esmenes de la CUP que refermen la declaració d'independència del 27 d'octubre, com a resposta a la petició de reconsideració de Cs, PSC i PPC. Els membres de la Mesa han decidit fer un recés de la reunió per estudiar les possibles alternatives. Estan intentant trobar una fórmula per evitar conseqüències penals sobre al Mesa per haver admès a tràmit les esmenes de la CUP i alhora permetre que el text acordat entre JxCat, ERC i la CUP en forma de transacció es pugui votar al ple del Parlament. S'ha de tenir en compte que, segons les regles parlamentàries, no hi pot haver un text transaccionat si no existeixen esmenes al text original. El que està clar és que les esmenes de la CUP no s'acabaran votant al ple perquè aquest dijous al matí els tres grups parlamentaris han acordat un text transaccionat. Tot i així, hi ha l'amenaça de la Fiscalia que ahir va advertir els membres de la Mesa de les responsabilitats penals que poden incórrer si admeten finalment les esmenes dels cupaires.

La majoria de diputats ja ocupaven el seu escó a l'hemicicle però quan passaven uns vint minuts de les 10 hores, els diputats han decidit marxar en constatar que la reunió de la Mesa anava per llarg.

El text acordat entre JxCat, ERC i la CUP al qual ha tingut accés l'ACN avala la legitimitat de Carles Puigdemont per ser candidat a la presidència de la Generalitat tenint en compte els resultats del 21-D però no fa cap referència a la declaració d'independència del 27 d 'octubre, tal com volia la CUP.

A més, el text constata que el 21-D “es va ratificar la majoria favorable a les forces independentistes i a la constitució de Catalunya com a estat independent en forma de república”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local