Ple municipal

ERC vol aprofitar els edificis i solars buits de Vilafranca per "un ús social"

Els republicans proposen millores a les Sales d'estudis allargant-ne els horaris en les mocions del proper ple

Redacció Vilafranca del Penedès 13-03-2018 11:51 Lectures 865
ERC vol aprofitar els edificis i solars buits de Vilafranca per

ERC vol aprofitar els edificis i solars buits de Vilafranca per "un ús social". ERC

Aprofitar els solars i els edificis característics buits que actualment no tenen cap activitat ni utilitat. Aquesta és la proposta que ERC plantejarà al ple de la propera setmana. Després de presentar un estudi de la situació en què es troba la via pública del barri de la Barceloneta, els republicans el van definir com “el barri de les tanques”, ERC eleva la proposta al Ple municipal per engegar un programa per a tot Vilafranca d'aprofitament d'aquests espais per a la ciutadania.

Tal com indica la portaveu republicana Mònica Hill, a Vilafranca hi ha als diferents barris solars buits que han quedat sense edificar, la majoria arran de la crisi econòmica i alguns d’aquests solars, no tenen al davant cap perspectiva d’ús proper en el temps, i afegeix “moltes vegades són objecte d’un ús inapropiat, queden bruts, configuren discontinuïtats dins dels barris que dificuten la dinamització del comerç i de la vida social i associativa dels diferents barris”.

En aquest sentit Hill apostava per convertir aquests solars en “espais alternatius de l’urbanisme social, espais generadors d’oportunitats per a la realització d’activitats socials, culturals i comunitàries. Poden convertir-se també en espais verds o parcs públics provisionals dins la vila, o en espais d’aparcament de bicicletes”. Aquestes transformacions es configurarien a partir d'arribar a acords amb els propietaris, una possibilitat que ERC considera que seria positiva per totes les parts. Pel que fa als edificis característics buits i en desús, per exemple naus del Molí d'en Rovira que estan en buides, es podrien aprofitar per dotar-los com a espais d'assaig, de creació cultural, d'experimentació, espais de trobada... per tal d'obrir-los a la ciutadania i per dinamitzar sectors socials. En aquesta línia els republicans exposen que altres ciutats han desenvolupat projectes similars com Barcelona amb el Pla Buits, Igualada amb el projecte Zones Blanques o Sant Boi de Llobregat amb CoBoi.

Pere Sàbat defensava que “és important que posem ordre a aquest seguit de recursos inactius que tenim a la ciutat, que no tenen cap efecte positiu ans al contrari, per activar-los temporalment mitjançant usos provisionals”. El regidor republicà lligava aquesta mesura amb la línia que defensa ERC de donar a l'urbanisme i a l'espai urbà una concepció social i integrada a la vida de la ciutat “els solars, les parets, les places... tot forma part de la vida que es fa dia a dia a la ciutat, si no entenem que són part essencial del benestar social estem degradant la vida de la ciutadania, i per això cal un canvi en la manera com es planifica el projecte de la Vilafranca dels propers anys”.


Les JERC enquesta a 300 usuaris de les sales d'estudi i presenta propostes de millora

L'altra moció que presentaran els republicans és a partir d'un estudi que les JERC han realitzat a partir d'una enquesta a 300 estudiants usuaris de les sales d'estudi de Vilafranca. En aquest estudi es constata que els estudiants demanen que s'allarguin els horaris de les sales d'estudi, que s'hi facin millores tècniques i que es facin campanyes d'informació entre els estudiants de l'existència d'aquests espais.

Laia Sueiro, portaveu de les JERC a Vilafranca, va explicar que “el que es detecta sobretot és la necessitat que les sales obrin al matí i allarguin al vespre per donar servei a tots els estudiants ja que hi ha qui estudia de matí o de tardes i actualment no pot”. En aquest sentit també va proposar que la Biblioteca amplii els seus horaris els caps de setmana. En quan als horaris, la reclamació unànime dels usuaris és que les Sales, malgrat avenços en els últims anys, s'adaptin millor als períodes d'exàmens de les diferents universitats, ja que actualment tot i ampliar-se no són suficients.

El segon bloc de demandes, fa referència a la millora de les instal·lacions. Una de les queixes reiterades dels usuaris és la manca d'endolls, a la sala de l'Escavi, la calefacció massa alta a l'hivern o la necessitat que hi hagi fotocopiadores disponibles a les sales. En aquest àmbit els estudiants també demanen sales adaptades per poder treballar en grup, evitant molestar a la resta d'estudiants.

Finalment les JERC demanen que s'impulsi des de l'Ajuntament, i en col·laboració amb els centres educatius, campanyes informatives pels estidiants explicant aquest servei “per apropar-lo a tothom, ja que segur que hi ha molts estudiants que en podrien fer ús i que els hi seria de gran utilitat però no saben que existeixen les sales d'estudi”.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament