Memòria històrica

ERC proposa impulsar espais de memòria als carrers i places per explicar la història de Vilafranca

Els republicans tornen a insistir en la necessitat de retirar el quadre de l’alcalde de la Dictadura de Primo de Rivera del Saló de Plens 'per deixar de fer apologia totalitària'

ERC proposa impulsar espais de memòria als carrers i places per explicar la història de Vilafranca. ERC

ERC proposa impulsar espais de memòria als carrers i places per explicar la història de Vilafranca. ERC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Explicar la història de Vilafranca a places i carrers a través de persones i episodis que hi hagin tingut relació. Aquesta és la proposta que posen sobre la taula Esquerra Republicana i la Comissió per a la Memòria, una iniciativa que també serveix per situar nous referents populars de la vila “dotant la ciutat d’un relat que enllaci amb els valors democràtics i populars que la caracteritzen”.


Espais de memòria

La proposta republicana pretén impulsar recorreguts històrics per Vilafranca on mitjançant diversos elements, ja siguin panells informatius o plaques o fins i tot rutes teatrelitzades, s’expliqui la història de la vila i el context nacional en el que es van produir diversos esdeveniments històrics. A més es proposa fer-ho lligant-ho a les trajectòries vitals de personatges rellevants i singulars vilafranquins que van estar relacionats amb els fets. D’aquesta manera es vol impulsar la recuperació de referents populars per Vilafranca i construir “un relat de ciutat a partir d’explicar la pròpia història”. En aquest sentit el regidor Pere Sàbat explicava que “els espais de memòria serveixen per poder divulgar, per exemple, el moviment obrer a través de personatges que hi van participar o contextualitzant el perquè el carrer Ateneu es diu d’aquesta manera, és una forma amena de fer conèixer la vila i de fer-nos sentir orgullosos de la nostra història”. A més, enllaça segons el republicà amb la manera d'entendre l'espai públic, ja que “els carrers i places també poden ser un espai actiu i dinàmic i que serveixi per ampliar coneixement i donar servei a la ciutadania”. La proposta per tant, serveix per explicar l’evolució de Vilafranca al llarg del temps i mostrar els canvis socials que s’hi han produït. A més, permet aprofitar tot el bagatge històric de la vila per aprofundir en accions turístiques i de singularització de la vila apostant per un turisme d’identitat que aporti valor afegit.


Recuperar referents populars

Un altre objectiu de la iniciativa és la recuperació de noms de persones que van aportar el seu granet de sorra en moments determinats a la vila. Salvador Campamà de la Comissió per a la Memòria exposava que “Vilafranca ha de recuperar referents populars i que enllacin amb els valors democràtics i de convivència que compartim actualment”. Raimon Soler, per la seva banda, també afegia que cal fer una feina a consciència per recuperar la memòria de les dones al nivell que es mereixen “les dones han participat igual que els homes en les grans transformacions de la història, també a Vilafranca, i cal que tinguin aquest reconeixement”, un objectiu que cal fer-hi front de manera clara ja que actualment tan sols 23 del 373 carrers de la vila tenen nom de dona, un fet que les invisibilitza en l’espai públic, un element que amb la proposta d’ERC es vol capgirar.


Prou apologia de les dictadures

La proposta dels espais de memòria serveix per construir un relat de ciutat entorn a la història. En aquest sentit es va posar èmfasi en la necessitat que aquest relat estigui lligat als valors democràtics. I l’exemple més determinant es troba al Saló de Plens de l’Ajuntament. En plena dictadura franquista es va homenatjar a l’alcalde de la dictadura de Primo de Rivera situant un quadre seu al Saló de Plens, i encara hi és. ERC i la Comissió per a la Memòria tornen a exigir que es retiri i es substitueixi per una imatge del primer alcalde escollit democràticament per sufragi universal, en Fèlix Balaguer. Per Sàbat no es pot tolerar que un ajuntament en ple segle XXI segueixi fent apologia d’una dictadura autoritària com va ser la de Primo de Rivera.


Des d’ERC i la Comissió per a la Memòria duran a terme diverses accions per al d’explicar aquesta proposta, des d’una moció al ple fins a altres tipus d’activitats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local