Memòria 2017

La pujada de l'IBI i les multes d'aparcament, les queixes habituals a la Defensora de la Ciutadania (VÍDEO)

L'oficina va gestionar 169 peticions ciutadanes durant l'any passat

Míriam de Lamo Vilanova i la Geltrú 15-05-2018 19:55 Lectures 1251
La defensora de la ciutadania de Vilanova, Núria Plana, i l'alcaldessa, Neus Lloveras. Míriam de Lamo

La defensora de la ciutadania de Vilanova, Núria Plana, i l'alcaldessa, Neus Lloveras. Míriam de Lamo

Les multes d'aparcament, la saturació de la mobilitat a la rambla Principal, l'increment de l'IBI i la tardança de l'Ajuntament en respondre les instàncies són algunes de les queixes i consultes més habituals que van rebre els defensors de la ciutadania de Vilanova l'any passat. L'alcaldessa, Neus Lloveras, i l'actual defensora, Núria Plana -Josep Ibars va ocupar el càrrec fins al passat setembre- han presentat la memòria de 2017 aquest dimarts al matí en una roda de premsa. L'any passat, l'oficina de la defensora va obrir un total de 169 expedients. La xifra és notablement inferior a la de 2016, quan va gestionar fins 238 expedients, arribant al rècord de l'oficina des que va posar-se en marxa, l'any 2001.

Durant la roda de premsa Núria Plana, que ha destacat la “importància” d'escoltar la ciutadania, ha explicat que la majoria de les consultes estan relacionades amb la via pública. “La rambla, en moments puntuals, està saturada”, ha assegurat la defensora, que ha apuntat que cal “aprendre a gestionar conflictes” en la convivència entre vianants, usuaris de patinets o bicicletes, i l'espai que ocupen les terrasses a la via pública. Plana també ha fet referència a les “calçades i voreres estretes, que no estan prou mantingudes” i que acaben generant caigudes que provoquen les queixes de la ciutadania. D'altra banda, la representant dels ciutadans i les ciutadanes ha parlat dels nombrosos casos de persones que s'han adreçat a la seva oficina arran “els problemes per pagar l'IBI”, incrementat el 2017, així com de la “manca de recursos de Serveis Socials” de l'Ajuntament. Núria Plana també ha apuntat la necessitat de “trobar solucions per a les persones que no tenen accés a la vivenda”. “Hem d'exigir una vivenda digna per a tothom”, ha dit.

La lentitud a l'hora de respondre, a millorar

Plana ha destacat que “hi ha departaments” municipals “que triguen un pèl massa a l'hora de respondre” i per això ha demanat a l'Ajuntament que contesti “en un màxim de 30 dies” als ciutadans i ciutadanes que s'adrecen a l'administració local, i que “les respostes siguin clares i estiguin signades per una persona, no per un departament”, per facilitar el contacte amb la ciutadania si aquesta té algun dubte sobre la resposta. En la presentació que inclou el document de la memòria, signada per la defensora, Plana ja reivindica la necessitat de “reduir la preocupació o angoixa que presenta la ciutadania quan fa arribar una reclamació a aquesta institució”. “Es tracta de no dilatar processos que poden perllongar la situació d’incertesa de les persones”, diu la defensora, que demana a l'Ajuntament que “les respostes siguin clares i ben argumentades, sense ambigüitats i, sobretot, comprensibles”. “Tinguem empatia”, reclama Núria Plana, a mode de resum.

Consultes i queixes

L'Oficina de la defensora de la ciutadania distingeix entre les consultes, que inclouen les peticions que no són de la seva competència però que assessora per tal d'adreçar-les a l'administració o oficina pertinent, i les queixes, que sí que pot gestionar directament i que, en cas de ser admeses, pot adreçar a l'Ajuntament perquè li faciliti una resposta i un compromís d'actuació. Dels 169 expedients oberts l'any passat, 24 van ser queixes, i 145, consultes. Pel que fa a les queixes, 18 van ser admeses per la pròpia oficina. Els àmbits més habituals als que pertanyien les peticions són la gestió tributària i recaptació (37 expedients), el Síndic de Greuges de Catalunya (26), serveis Viaris i mobilitat (19), l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (17), sancions (13) i serveis socials (12). En el cas de l'increment de l'IBI, que va provocar nombroses consultes l'any passat, l'única resposta que va poder adreçar la defensora és la suggerència de presentar per escrit una queixa a l'Ajuntament, deixant clar que des de l'oficina “no es pot actuar contra un acord aprovat pel ple municipal”. L'alcaldessa ha assegurat a la roda de premsa que el seu govern es “compromet a tenir molt en compte les recomanacions” de la defensora de la ciutadania.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament