Referèndum d'independència

Bèlgica rebutja l'extradició de Comín, Serret i Puig per "irregularitats" en l'euroordre

El jutge belga ha assenyalat errors en la petició d'extradició emesa pel Suprem i l'ha desestimat

El conseller de Salut destituït pel govern espanyol, Toni Comín, arriba al Palau de Justícia de Brussel·les el 16 de maig del 2018. ACN

El conseller de Salut destituït pel govern espanyol, Toni Comín, arriba al Palau de Justícia de Brussel·les el 16 de maig del 2018. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Bèlgica ha rebutjat aquest dimecres l'euroordre d'extradició contra els consellers destituïts Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. El jutge ha considerat que la petició d'extradició emesa pel Tribunal Suprem té "irregularitats" i l'ha desestimat. "El jutge ha decidit que l'euroordre no s'executarà, ha sigut rebutjada per la justícia belga perquè es considera, com havíem proposat des de la defensa, que no compleix amb els requisits de forma que la norma preveu, és una euroordre irregular", ha indicat Toni Comín, que ha advertit que la decisió "ferma" del tribunal "posa de manifest que s'abusa del codi penal per perseguir polítics". "És el moment que s'acabi amb aquest abús", ha dit el conseller destituït. "Demanem que s'acabi la judicialització de la política, volem la llibertat dels nostres companys, que es resolgui políticament aquet conflicte, per la via democràtica i pacífica"; ha assegurat la consellera cessada Meritxell Serret.

L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas ha explicat en sortir de la vista, que ha durat poc més d'una hora, que la segona euroordre ha estat rebutjada per "qüestions de forma", ja que "no s'han respectat les formalitats previstes en la normativa europea" per poder cursar una ordre de detenció europea. "La justícia espanyola està imputant uns greus delictes forçant els tipus penals i les més elementals garanties processals", ha afegit l'advocat, que ha dit que la defensa ho ha reiterat davant del jutge en les dues ocasions en què Espanya ha emès euroordres, al novembre i ara.

"La precipitació i creença de la justícia espanyola de poder estirar els tipus penals i poder imputar els delictes més greus per fets que en cap cas tenen aquest caràcter és el que ha provocat la mala tramitació de la causa", ha exposat el magistrat. Segons ell, aquest fet evidencia que en cas que arribi una tercera euroordre "tot indica" que seria refusada perquè la justícia belga té "molt clar" que s'està fent un ús "polititzat" d'aquest mecanisme.

El precedent legal que fa caure l'euroordre

La defensa, han admès els advocats, va al·legar un precedent, el cas 'Bob-Dogi', que requereix que una ordre europea de detenció ha d'anar acompanyada d'una prèvia de detenció nacional. "Quan el jutge Llarena va retirar la primera euroordre (emesa per Lamela) no es va adonar, malgrat que vam avisar, que això suposava retirar també les ordres nacionals que justificaven aquella primera euroordre", ha dit Cuevillas.

En aquest sentit, ha explicat, el problema va raure en el fet que quan el jutge del Suprem Pablo Llarena va cursar les segones euroordres -aprofitant que Carles Puigdemont era a Finlàndia- es va basar només en l'auto de processament. "No va dictar una ordre nacional que fos la base sobre la qual s'emparava l'euroordre, com exigeix la normativa europea i la sentència 'Bob-Dogi'", ha matisat l'advocat català de l'equip jurídic dels consellers que són a Bèlgica.

Tot i l'error de forma indicat per la fiscalia de Brussel·les a la justícia espanyola no van "rectificar". En aquest sentit, ha dit el lletrat, "tothom (el ministeri públic belga i la defensa) ha estat d'acord" en fer caure les euroordres. De fet, la fiscalia de Brussel·les ha confirmat també en un comunicat que ha demanat "al tribunal de la Chambre du Conseil declarar les tres euroordres irregulars vista l'absència d'ordres nacionals de detenció espanyoles conformes".

Espanya no pot recórrer la decisió

Si bé formalment la decisió del jutge es pot recórrer, qui podria fer-ho són Comín, Puig i Serret o la pròpia Fiscalia de Brussel·les, un fet que els advocats ja han descartat i el mateix ministeri públic ha confirmat més tard en un breu comunicat. En aquest text la fiscalia de Brussel·les també ha matisat que les autoritats espanyoles no poden recórrer la decisió.

L'euroordre contra Puigdemont

Davant la pregunta dels periodistes sobre com pot afectar aquest precedent en el cas de l'euroordre contra Puigdemont, Cuevillas ha assegurat que la petició d'extradició és "la mateixa". "El supòsit és idèntic que a Bèlgica perquè l'euroordre era el mateix per les diferents jurisdiccions", ha afegit. Ara, ha afirmat, podria donar-se el cas que passi el mateix a Alemanya -que el jutge rebutgi, per tant, l'euroordre contra Puigdemont per qüestions de forma- o que, per contra, la justícia espanyola retiri l'ordre de detenció dictada pel Suprem per evitar "un revés d'aquesta consideració".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local