Participació ciutadana

Les propostes dels pressupostos participatius de Vilanova poden votar-se fins al 4 de juny (VÍDEO)

L'Ajuntament estrena l'aplicació de mòbil per comunicar incidències a la via pública

Blanca Albà i Neus Lloveras. Míriam de Lamo

Blanca Albà i Neus Lloveras. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Caramels amb embolcall sostenible per a les comparses, espais per a gossos a la Geltrú i a la Collada, millores als patis d'escoles i l'ampliació de voreres i passos de vianants a diferents punts de Vilanova són algunes de les propostes dels pressupostos participatius que podran votar-se fins al 4 de juny. Amb el lema “Compartim decisions”, l'Ajuntament obre per segon any consecutiu un procés que permet escollir entre 61 projectes al web participa.vilanova.cat des d'ahir dilluns. En total es destinaran 150.000 euros a les propostes, que poden ser votades per persones majors de setze anys empadronades a la ciutat.

Dels 138 projectes presentats per la ciutadania s'han acabat seleccionant 61, tenint en compte que la resta no complien els paràmetres exigits per formar part de la convocatòria, segons ha explicat la regidora de Participació, Blanca Albà, aquest dimarts en una roda de premsa. Així, les propostes han d'estar relacionades amb la via pública o els equipaments municipals, han de ser de competència municipal, i no poden excedir els 30.000 euros de pressupost. Les persones que participin en les votacions poden donar suport a diferents projectes fins a exhaurir els 150.000 euros destinats als pressupostos. “Els temes són molt similars als de l'any passat”, ha apuntat Albà, que atribueix la reducció de les iniciatives plantejades -l'any passat se'n van rebre inicialment 319- al fet que “hi ha propostes més col·lectives” i que la ciutadania “ha acotat més” els projectes presentats per complir els requisits que es demanen.

Millores entorn l'accessibilitat i la mobilitat

L'accessibilitat i la mobilitat és l'àmbit que recull més propostes, amb 25 projectes que van des de millorar la seguretat dels vianants al carrer de la Restauració fins a pintar la senyalització viària a la rambla Sant Jordi, l'ampliació de la vorera del carrer Codonyat, diverses millores al parc del Molí de Vent, o establir una zona de vianants al carrer Llimonet. Dins la temàtica ambiental es recullen dues propostes: instal·lar punts d'aigua pels diferents circuits de caminades, córrer o altres esports, com la ronda Ibèrica o el passeig Marítim, entre d'altres, i un embolcall de caramel biodegradable per a les Comparses que desaparegui en poc temps, sense que acabi al clavegueram o al mar. Pel que fa als carrers i l'espai públic, s'han presentat projectes com la dignificació dels espais de la memòria històrica de Vilanova, l'adequació del paviment al carrer Josep Coroleu, un nou entarimat municipal que pugui utilitzar-se als esdeveniments de la ciutat o la instal·lació de tres cartelleres al barri de Mar.

Zones d'ombra als patis de les escoles

Els pressupostos participatius també recullen la reforma del carril bici de l'avinguda Víctor Balaguer i les rambles Exposició i Ventosa, així com l'adequació d'un carril bici que continuï pel lateral del parc de la torre d'Enveja. També hi ha diverses propostes de millores o noves instal·lacions a equipaments municipals: arranjaments dels bucs d'assaig del Centre Cívic del Molí de Vent, la instal·lació de zones d'ombra al pati de les escoles Llebetx, Ítaca, Pompeu Fabra, Volerany i l'Arjau, la millora de la zona verda de l'Escola Ginesta o la zona de les pistes de l'Escola Canigó. Altres iniciatives que es poden votar són un espai per a socialització per a gossos a la Geltrú i un pipican a la Collada, una nova pista de volei al pavelló Isaac Gálvez o la construcció de parcs infantils a la Collada, Adarró o a la sortida del col·legi Sant Bonaventura.

Nova aplicació per informar d'incidències a l'Ajuntament

Una de les propostes guanyadores dels pressupostos participatius de 2017 va ser la posada en marxa d'una aplicació per a mòbils que permeti a la ciutadania comunicar a l'Ajuntament incidències a la via pública. La regidora de Participació i l'alcaldessa, Neus Lloveras, han presentat la nova aplicació, “Millora VNG”, aquest dimarts. Un cop descarregada l'app, les persones usuàries poden registrar-se i pujar-hi fotos i comentaris  d'una manera molt senzilla. Una altra de les propostes escollides l'any passat va ser la dotació de wifi gratuït a la plaça de la Vila, una iniciativa que també serà una realitat “en pocs dies”, segons el govern.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local