Moció de censura

El Congrés aprova la moció de censura de Sánchez i posa punt i final a set anys de govern de Rajoy

El líder del PSOE arriba a La Moncloa amb els vots del Grup Socialista, Units Podem, ERC, PDeCAT, PNB, Compromís i Bildu

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, arriba al Congrés acompanyat de Margarita Robles, Adriana Lastra i José Luis Ábalos. ACN

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, arriba al Congrés acompanyat de Margarita Robles, Adriana Lastra i José Luis Ábalos. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest divendres amb 180 vots a favor (Grup Socialista, Units Podem, ERC, PDeCAT, Compromís, PNB, Bildu), una abstenció (CC) i 169 en contra (PP i Cs) la moció de censura de Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy. La votació culmina la caiguda fulminant de Mariano Rajoy en vuit dies –des de l’aprovació dels pressupostos a la consumació del seu relleu per part del Congrés fruit de la sentència de la primera peça del cas Gürtel- i situa com a nou president espanyol el líder del PSOE, que haurà de prendre possessió en breu i nomenar un govern sustentat, de moment, amb només 84 diputats. Entre els seus reptes, mantenir les aliances que l’han situat a La Moncloa mentre no convoca eleccions i sota l’examen de Podem i de les formacions independentistes, que aquest dijous li van demanar “diàleg” i l’inici d’una nova era en el debat sobre la crisi territorial.

El resultat de la votació implica la investidura automàtica de Sánchez i la destitució de Rajoy i del seu executiu, que queda en funcions fins que no es consumi la presa de possessió. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, traslladarà aquest mateix divendres el resultat de la moció al rei Felip VI, que la sancionarà perquè sigui publicada al Butlletí Oficial de l’Estat en forma de decret de nomenament.

A partir d’aquest moment, Sánchez pot prendre ja possessió com a president en un acte a la Zarzuela que es podria celebrar com a molt ràpid dissabte a la tarda, però que també es podria produir diumenge i dilluns, i nomenar els seus nous ministres perquè prometessin o juressin el càrrec aquesta mateixa setmana.

Segons fonts del PSOE, serà un govern paritari i nomenat únicament pel líder socialista, sense membres designats per Podem, tot i que podria introduir un nombre important d’independents.

Sánchez ha pujat a la tribuna d’oradors aquest divendres amb la victòria assegurada després de l’anunci del “sí” del PNB i la rendició del PP, que ha renunciat a la dimissió de Mariano Rajoy i també, d’aquesta manera, a la possibilitat de mantenir un govern en funcions fins a la investidura d’un nou president o la celebració dels nous comicis.

Ho ha fet amb un discurs basat en quatre eixos: Regeneració democràtica, estabilitat pressupostària (mitjançant el manteniment dels comptes de Rajoy), “compromís amb Europa” i l’inici d’una “nova era” en el marc territorial, que es posarà a prova en les pròximes setmanes amb la possibilitat d’una reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra.

La coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, ho ha deixat clar a les portes del Congrés: “La mà estesa al diàleg ha de tenir les primeres concrecions i seria un bon pas que es poguessin trobar amb el president Torra”, ha afirmat abans de recordar que la societat catalana demana una “solució política” i no judicial.

Sánchez haurà de combatre el discurs que el PP desplegarà en la seva nova tasca d’oposició, que l’acusa d’haver assolit un pacte fosc amb l’independentisme per fer possible la seva victòria. És el missatge que ha llançat aquest divendres el portaveu dels populars al Congrés, Rafael Hernando, que ha afirmat que Sánchez accepta els vots “dels amics d’ETA” i dels “del 3%” per ser president.

Un to radicalment oposat al que ha utilitzat Mariano Rajoy en el seu últim discurs com a president, on ha anunciat que accepta “com a demòcrata” la seva derrota –malgrat “no compartir el que s’ha fet”-, i felicitar el que serà el seu substitut, Pedro Sánchez.

“Ha estat un honor haver estat president del govern d’Espanya, haver deixat una Espanya millor que la que vaig trobar”, ha afirmat entre aplaudiments del seu grup. Ha tancat el seu breu discurs donant les “gràcies a tothom” i en especial al seu partit i als espanyols per “haver-li brindat el seu suport” i ha desitjat “sort” a tothom “pel bé d’Espanya”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local