Mobilitzacions

Els presos i exiliats agraeixen la mobilització de Barcelona

Els partits sobiranistes avisen que la mobilització al carrer seguirà mentre hi hagi presos polítics i exiliats

Milers de persones es manifesten a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos i exiliats

Pla de la capçalera minuts després d'arrencar la mobilització. Dissabte 14 de juliol de 2018. ACN

Pla de la capçalera minuts després d'arrencar la mobilització. Dissabte 14 de juliol de 2018. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Milers de persones han sortit una vegada més al carrer per protestar per l'empresonament i l'exili dels polítics independentistes. La manifestació ha estat convocada per l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació Catalana de Drets Civils -entitat creada pels familiars dels presos i exiliats- i té per lema "Ni presó ni exili, us volem a casa". Polítics i entitats independentistes van a la capçalera de la manifestació amb els familiars. La protesta, tenyida de groc, arrenca a la cruïlla dels carrers Tarragona i Diputació i acaba davant la presó Model, que des de la seva reconversió com a espai de memòria s'ha escollit per actes de denúncia de la regressió en drets i llibertats. La protesta té lloc després que els dirigents processats per rebel·lió han estat traslladats a presons catalanes. Un apropament que, segons els convocants, és un simple compliment de la llei.

La marxa té lloc dos dies després que el tribunal alemany de Schleswig-Holstein ha rebutjat l'extradició de Carles Puigdemont pels delictes de rebel·lió i sedició, cosa que ha donat esperances als polítics independentistes empresonats.

A la capçalera hi ha anat membres del Govern, amb el president Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, l'expresident Artur Mas, representants de les entitats independentistes, Elisenda Paluzie i Marcel Mauri, al costat dels familiars dels polítics empresonats o a l'exili. La marxa ha avançat cap a la Model entre proclames de "llibertat presos polítics", en un recorregut no massa llarg. I enmig de cartells grocs amb les imatges dels polítics independentistes empresonats o a l'exili.

Durant la marxa han arribat algunes reaccions de polítics independentistes presos o exiliats. La secretària general d'ERC Marta Rovira ha afirmat que la mobilització "ens fa més lliures!" i ha exigit la "llibertat immediata de tots els presos polítics!" Per la seva part l'exconseller Raül Romeva ha afirmat que "no rendir-se mai davant la repressió és la millor manera de construir una democràcia" i ha recordat, en referència al trasllat de presó, que "no ens volem a prop, ens volem lliures".

Durant la manifestació d'aquest dissabte per protestar per l'empresonament i l'exili dels polítics independentistes han arribat diverses reaccions de polítics independentistes presos i exiliats a través de les xarxes socials. L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha donat les gràcies als assistents "per no haver-nos deixat mai sols". "Gràcies per fer de la paraula, de la pau, dels drets fonamentals, les eines per construir la Catalunya de dones i homes lliures", ha afegit. I la secretària general d'ERC Marta Rovira ha afirmat que la mobilització "ens fa més lliures!" i ha exigit la "llibertat immediata de tots els presos polítics!".

El diputat de JxCAT, Jordi Turull, ha agraït als manifestants participar de la mobilització d'aquest dissabte. "Mai us podrem agrair tant", ha exclamat. En una publicació a Twitter, Turull ha fet una crida a la "unitat", la "perseverança", la "fermesa" i el "civisme" i ha afirmat que "ens en sortirem". "El segle XXI és pels que pacíficament volen engrandir la justícia, la democràcia, els drets i les llibertats i no pels que autoritàriament els volen empetitir", ha comentat.

Per la seva banda, l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí ha agraït a través de la mateixa xarxa social que tothom "hagi sortit a suar per la llibertat". L'exconseller de Cultura Lluís Puig ha afirmat que des de l'espai lliure d'Europa "estem amb tots vosaltres". "El carrer serà sempre nostre", ha dit.

L'exconseller de Salut Toni Comín també ha agraït als manifestants "ocupar" els carrers "pacíficament", "cívicament" i democràticament". "Cadascun dels passos que feu avui ens acosta a la llibertat dels presos i al retorn dels exiliats", ha subratllat.

"Ho hem tornat a fer, heu omplert tot el carrer Tarragona i l'avinguda Tarradellas, com a les grans diades", ha piulat el president del grup parlamentari de JxCat, Jordi Sánchez.

Els partits sobiranistes han cridat aquest dissabte a la mobilització fins a l'alliberament dels líders polítics empresonats i el retorn dels que són a l'estranger. El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha demanat que s'imposi "el sentit comú" i que s'escolti les reivindicacions nacionals. "Tornarem a mobilitzar-nos tant com calgui", ha avisat Pujol. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reclamat sortir al carrer per no "normalitzar" la situació de "repressió". Vilalta ha celebrat que el relat "fictici" de Llarena "estigui caient" i, en aquest sentit, ha reclamat a la justícia espanyola que "deixi de fer el ridícul acusant de delictes que no existeixen" i que "retiri" les acusacions "desproporcionades sobre els presos i exiliats". En la mateixa línia, la portaveu de CatECP, Elisenda Alamany, ha reiterat la demanda a la Fiscal General de l'Estat de "retirar" unes acusacions de rebel·lió que "no se sustenten". La CUP ha demanat que des del carrer s'"empenti" les institucions a defensar el dret a l'autodeterminació.

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha qualificat la manifestació com un dia de "lluita" per reivindicar la llibertat dels "presos polítics" i "exiliats". Sirvent ha exigit que "no s'oblidi" l'objectiu polític pel qual hi ha persones "represaliades", que segons la cupaire, és "la defensa del dret a l'autodeterminació i la independència".

Al seu torn, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha exigit la llibertat dels líders polítics i ha recordat que la justícia alemanya ha constatat "que no existeix la rebel·lió". "Hi ha demòcrates que no poden ser a la presó, sortirem al carrer tantes vegades com faci falta", ha alertat.

Per la seva banda, la portaveu de CatECP, Elisenda Alamany, ha recordat que a la mobilització hi ha assistit persones amb pensaments "diferents" però que "coincideixen" en la idea que la judicialització de la política no ha aportat "res" a Catalunya, només "patiment" i "bloqueig". "Cal construir noves solucions de la mà de les majories plurals que som aquí", ha proposat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local