Eleccions municipals

Comerç, habitatge accessible i l'estació de trens regionals, línies del programa electoral d'ERC a Vilafranca

Mònica Hill: “Esquerra Republiacana és la garantia per acabar amb el pacte PDeCat-PSC a l'ajuntament de Vilafranca”

Redacció Vilafranca del Penedès 18-12-2018 16:54 Lectures 1933
Mònica Hill, la candidata republicana a l'alcaldia de Vilafranca. ERC

Mònica Hill, la candidata republicana a l'alcaldia de Vilafranca. ERC

Mònica Hill va deixar clares les seves intencions “vull ser la propera alcaldessa de Vilafranca”. Per aconseguir-ho va presentar les línies mestre del seu projecte de ciutat centrades en recuperar la vitalitat de la vila i superar “l'endormiscament” de l'actual govern de PDeCat i PSC. Hill va apostar per recuperar i enfortir el comerç com a motor de la vila, per una nova política d'habitatge més valenta, per fer front a les desigualtats socials i per establir grans Acords de Ciutat en aquells eixos estratègics com pot ser l'estació de trens regionals o la reforma del carrer del Comerç i del barri del Molí d'en Rovira.

L'acte de presentació de la candidata republicana va ser presentat pel músic i casteller David Miret i per la il·lustradora Eva Sans, i va comptar amb la intervenció des de Ginebra de la secretària general d'ERC, la Marta Rovira que va animar a tothom a treballar per la Vilafranca republicana que representa el projecte de la Mònica Hill.

Rovira va donar pas a cinc ciutadans que van exposar alguns dels reptes que ha d'afrontar Vilafranca en els propers anys. Així, el comerciant Jordi Garreta va apostar per impulsar un pla de dinamització del comerç ja que “ens cal un comerç fort per consolidar el model de ciutat que volem”. Per la seva banda Maria Sardà, treballadora del sector sanitari, va defensar la necessitat de comptar amb uns serveis “justos, accessibles i de qualitat” i va afirmar que caldrà una gran aposta per fer front a l'envelliment de la població i a les necessitats que comportarà aquest canvi demogràfic. Per la seva banda Quim Barberà va exigir que Vilafranca tingui un pla d'habitatge “real i útil” que permeti garantir l'accés a una vivenda per a tothom. Barberà va esmentar que hi ha més de 1000 pisos buits a la vila i que el preu del lloguer mitjà es troba a uns 550 euros al mes, una situació que comporta que 2el govern s'hi hauria d'implicar i fer molt més”. La Lisbeth Murga, una jove de 20 anys d'origen peruà, va situar la necessitat que Vilafranca doni respostes a les esperances del jovent perquè puguin realitzar el seu projecte de vida a la ciutat i com a exemple va marcar l'objectiu de tenir una estació de trens regionals per arribar en 30 minuts a Barcelona. I finalment la periodista i emprenadora Gemma Urgell va emplaçar al proper govern municipal a “treballar des dels municipis per la República, fent republica cada dia apostant per la participació i la transparència com a valors d'un govern republicà”.

Un govern amb un model esgotat

Mònica Hill va definir el pacte entre PDeCAT i el PSC com “un model esgotat i sense projecte de futur per Vilafranca” i va criticar que la seva gestió es limiti “a posar pedaços” i sense desenvolupar cap projecte que realment transformi la vila. “Algú ha vist la Universitat del vi que van prometre? O el nou ajuntament que van arribar a pressupostar a l'antic hospital i que van fer desapareixer?”, la candidata republicana també va definir la sociovergència com “un govern que fa tard”, ja que ha tardat més de 16 anys en recuperar un espai pel jovent i més de 18 en fer entrar l'alberg municipal a la xarxa d'albergs de la Generalitat “fent perdre oportunitats a la vila en àmbits turístic, comercial, cultural i esportiu”. “No ens podem permetre quatre anys més d'imporvizació”.

Hill també va qualificar la proposta de reforma del carrer del Comerç que han fet PDeCat i PSC, sense consens social i polític, com “una operació urbanística” ja que el pla simplement “pretén construir prop d'un miler de pisos sense generar valor afegit ni cap transformació positiva pel barri, una de les zones claus pel futur de Vilafranca”. Precisament, la manca de diàleg i voluntat de construir acords és un dels reptes que es marca Hill un cop sigui alcaldessa, per la candidata d'ERC “la ciutat és de tots i totes, no d'una majoria absoluta d'un govern que fa i desfà com vol, sense tenir en compte els veïns i veïnes”.

La Vilafranca que parla clar

Però del que es tractava en l'acte de presentació de la candudatura republicana, era marcar les línies mestres del projecte que liderarà Mònica Hill a les municipals del proper mes de maig, un projecte “global i ambiciós que vol parlar clar per liderar una nova etapa a Vilafranca”.

Hill va afirmar que “podem fer més i fer-ho millor, més i millor per construir la Vilafranca dels propers 20 anys, per planificar-la i acordar-la amb grans Acords de Ciutat”, uns acords basats en el diàleg permenent i amb la cerca del consens com a objectiu.

Estació de trens regional

Hill va exposar que un dels àmbits on Vilafranca es juga el seu futur com a capital és en l'estació de trens regionals per poder arribar tant a Barcelona com a Tarragona en 30 minuts, un objectiu “possible i real” pel qual s'ha de treballar amb tot el teixit local però també comarcal i regional.

Nova biblioteca

Una de les crítiques que Hill va fer al govern de PDeCat i PSC és la nul·la voluntat per fer real la nova biblioteca, una necessitat evident i que els republicans demanen des de fa temps. En l'àmbit del coneixement, també va apostar per obrir tots els patis de les escoles a les tardes i caps de setmana per obrir-los al barri i a la ciutadania per guanyar espais de convivència i cohesió.

Les persones al centre de tot

Hill va assegurar que un proper govern d'Esquerra Republicana portarà a terme un pla local d'habitatge per avançar en garantir el dret a una vivenda digne, pel jovent, la gent gran i per les situacions d'emergència habitacional fruit de desnonaments. Així mateix va apostar per un gran acord sobre un pla contra les desigualtats socials lligat a una política activa en promoció econòmica i d'ocupació. En aquest sentit, també va centrar bona part de la seva intervenció en la necessitat d'impulsar el Pla Vilafranca Comerç per revitalitzar aquest sector clau per la dinamització i cohesió de la vila.

Govern 100% republicà

I aquest projecte per Hill s'ha de dur a terme amb un govern 100% republicà, tant en les formes de governar, apostant pel diàleg, el consens, la participació i la transparència, com també amb les forces que n'han de formar part. Hill va ser molt clara quan va afirmar davant les gairebé 200 persones que van deixar petit l'auditori del Vinseum que “no formarem govern amb cap partit que hagi donat suport a l'article 155, a la retallada de l'autogovern i a la repressió”. Hill va emfatitzar que “nosaltres no fem discursos de divisió, enfortim cada dia la idea d'un sol poble, nosaltres volem una República i una Vilafranca per a tothom”.

Hill va tancar l'acte assumint el repte que afronta de convertir-se en la primera alcaldessa de Vilafranca amb “voluntat de servei i per guanyar la Vilafranca que mereixem”.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans