Eleccions municipals

ERC s'erigeix com el canvi tranquil a Vilafranca i es compromet a formar un govern 100% republicà

Pere Aragonès apunta a convertir les eleccions municipals del 26 de maig en una primavera republicana i en un nou 14 d'abril, i certifica l'aposta d'ERC per obrir-se i sumar per aconseguir majories àmplies

ERC s'erigeix com el canvi tranquil a Vilafranca i es compromet a formar un govern 100% republicà. ERC

ERC s'erigeix com el canvi tranquil a Vilafranca i es compromet a formar un govern 100% republicà. ERC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La candidatura d'Esquerra Republicana va aixecar el teló de la campanya i va presentar les línies mestres del projecte republicà per guanyar Vilafranca. Impulsar la dinamizació econòmica amb el comerç com a element prioritari, apostar per la participació de la ciutadania en consultes populars, convertir Vilafranca en la Ciutat de les Arts, fer de la cohesió social la prioritat màxima amb l'habitatge com a referent, fer de la vila un municipi sobirà energèticament i una aposta ferma pel tren i les comunicacions i en exercir la capitalitat al Penedès. Aquestes són les línies que els 10 candidats republicans van exposar per aconseguir passar d'un govern sociovergent a un govern 100% republicà, que com va afirmar el vicepresident Pere Aragonès “ha de ser una llavor d'aquesta primavera republicana que volem guanyar”.

La candidata republicana a l'alcaldia de Vilafranca, Mònica Hill, va reivindicar, des del Teatre Cal Bolet, la llista que presenta Esquerra Republicana, com la candidatura “que vol representar a una gran majoria de vilafranquins i vilafranquines” i per això presenten un equip “plural, transversal i que aposta per la diversitat com un valor, per fer una Vilafranca per a tothom”.

Hill va fer una esmena a la totalitat de l'actual govern i va afirmar que “volem una Vilafranca que sap on va, dinàmica, emprenedora, participativa i plena d’oportunitats”. Cal sortir dels despatxos per teixir complicitats i acords amb tots els agents el territori, amb la ciutadania, per construir plegats els grans projectes de ciutat”. Hill va ser clara a l'afirmar que “no farem govern amb els partits del 155 i que són els culpables de la repressió que pateix el país i de la regressió de drets fonamentals” i va emplaçar a tots els altres partits a deixar clares les posicions “no valen mitjes paraules, cal un compromís clar”. Hill va situar Esquerra Republicana com l'opció que pot representar el canvi tranquil que necessita la ciutat “canviant les maneres de governar” i va emfatitzar en la necessitat que el proper govern “planifiqui, ordeni i prioritzi les accions” per exemple tirant endavant el pla local d'habitatge, el pla de mobilitat, el pla d'equipaments o el canvi de model de recollida de residus, fins ara tots inexistents. Hill va afirmar la manca de planificació ha fet de Vilafranca la ciutat del pedaços i va reiterar la voluntat d'impulsar grans Acords de Ciutat, ja que és la millor forma de generar estabilitat a llarg termini, i ho va contraposar amb com l'actual govern ha dut a terme la reforma del POUM del Carrer del Comerç que s'ha fet sense planificació ni responent a un model de ciutat.

Un equip plural amb un projecte de ciutat clar

Gemma Urgell, independent i que va de número 3 de la candidatura, va centrar la seva intervenció en la recuperació del comerç local com a dinamització econòmica. Urgell va assegurar que “impulsarem el Pla Vilafranca Comerç, per activar i recuperar el comerç de la vila. Necessitem un acord de ciutat on tots treballem junts per recuperar el temps perdut durant aquests anys”, i va situar un element clau per als propers anys “tindrem en compte la tradició vitivinícola de Vilafranca i la preservarem i potenciarem, el Vinseum, l’estació enològica, les vinyes i els cellers, ens fan únics i autèntics. Hem de ser la Capital del Vi de veritat”.

Josep Oller per la seva banda va situar l'habitatge com a àmbit essencial per combatre les desigualtats. En aquest sentit va apostar per crear un Parc Municipal d’Habitatge de lloguer, obrir l’Oficina Local d’Habitatge per “poder neutralitzar l’increment constant del preu de lloguer”. A més va apostar per trobar “mesures i fórmules per fomentar la rehabilitació del parc d’habitatges antics existents, premiant la millora de l’eficiència energètica”.

“Avui i aquí, agafem el compromís de fer consultes ciutadanes pels grans projectes estratègics” aquesta va ser la proposta que va llençar Juanma Torralba que va posar la participació ciutadana i la implicació de la ciutadania com a factor per cohesionar la ciutat i construir una societat millor. Una proposta que va lligada amb els reclamats pressupostos participatius i amb un espai públic compartit i on les persones en siguin la prioritat.

Citant a Montserrat Roig i reivindicant-se com a “dona, de classe humil, de nació oprimida, jove i nascuda fora de Catalunya”, Lisbeth Murga, candidata del Jovent Republicà va deixar clar que el jovent no vol només un casal de joves “volem la ciutat sencera” ja que tot Vilafranca ha d'estar pensada, també, en aquest col·lectiu.

Murga va fer una reivindicació del feminisme i va erigir la candidatura d'ERC com la que millor el pot representar. Va preguntar al públic si sabien quantes dones alcaldesses havia tingut la ciutat. Cap. “És l'hora que capgirem la història!” va afirmar.

Maria Sardà per la seva banda va defensar que “no podem permetreque les famílies que han estat desnonades per falta de recursos dormin al carrer. Per això augmentarem el 50% els pisos destinats a emergència habitacional de la borsa d’emergències socials”. Els drets socials seran la base en què es basarà el programa d'ERC ja que com va dir Sardà “volem una Vilafranca per tothom, on no es deixi a ningú enrere i es combati la Vilafranca a de dues velocitats, entre els que poden sortir-se'n i els que no”.

Georgiana Ciupag, catalana d'origen romanès, va fer una encesa defensa de la diversitat com a valor positiu “perquè la Vilafranca republicana és aquella on tothom s’hi senti acollit, on totes les procedències sumin i on, sense deixar això que som, teixim una Vilafranca per a tothom”. La Vilafranca “un sol poble” va ressonar amb força.

El projecte republicà no vol renunciar a situar Vilafranca com a ciutat capdavantera en àmbits que considera claus en els futurs anys. Així, Montse Espinosa va situar la sobirania energètica com a objectiu clau pel proper mandat. “Hem de fer possible un model energètic més democràtic, més descentralitzat i per tant desconnectat de les empreses espanyoles de l’IBEX35”, ja que d'aquesta manera “farem República des dels ajuntaments”.

Per la seva banda, Salvador Campamà, independent que suma a la llista d'ERC al quart lloc, va plantejar un dels projectes centrals dels republicans. “Volem que Vilafranca sigui la ciutat de les arts, la capital cultural del Penedès”. I va desgranar el potencial que té la ciutat amb Vinseum, el Festival Most, l’escola de Música, l’Escola Arsenal… elements que han d'unir-se per “crear projectes culutrals de ciutat, de baix a dalt, col·laborant amb els creadors, generant itinerarirs culturals per a infants i joves...”. L'escola i la cultura han d'anar lligades per construir una societat més culta i més lliure ja que són generadors d'oportunitats i pilars de l'estat del benestar.

Finalment, Pere Sàbat va plantejar la necessitat d'un canvi de govern per deixar enrere “un govern espectador i que espera que les coses passin” per guanyar un govern “100% republicà que faci política”. Sàbat va afirmar que “un ajuntament no es governa com si fos una gestoria, es lidera amb una idea i un model de ciutat, i això és el que farem a partir del maig”. I com a exemple Sàbat va situar el tren i la reclamada estació de trens regionals com a peça clau per la Vilafranca dels propers 20 anys “podem ser la capital de comunicació del Penedès, fent de rotula de la vegueria, i per això és clau el tren, un tren que funcioni bé, perquè amb ell impulsarem el comerç, el turisme i la dinamització econòmica”. Sàbat va afirmar que el primer Acord de Ciutat que impulsarà ERC serà sobre el tren regional.

La llavor de la primavera republicana

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, va cloure l'acte afirmant “el que heu vist avui no és una llista electoral, és el futur govern de Vilafranca”. Sobre la proposta de canvi d'Esquerra Republicana, Aragonès apuntava que “els municipis on la socivergència s'ha instal·lat fan creure que tot ha de continuar immutable, doncs no, calen projectes republicans, progressistes i participatius com és el que encapçala la Mònica Hill”. El dirigent republicà també va situar la primavera d'aquest any, on hi haurà tres eleccions, com la “primavera republicana” ja que "cal vèncer les pors, cal superar la mentalitat del règim del 78 que impera a massa ciutats. Per això necessitem un equip nou, compteu amb el suport d'Esquerra Republicana per construir una nova Vilafranca. Fem una nova primavera republicana i convertirem el proper 26 de maig en un nou 14 d'abril!”. Aragonès va acabar citant la frase d'Oriol Junqueras, “Som el fruit de moltes derrotes, però som la llavor de totes les victòries”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local