Eleccions municipals

Scytl, l'empresa catalana que farà l'escrutini del 26-M: "És impossible falsejar les eleccions"

La companyia, que també s'encarrega de les eleccions a les cambres de comerç, defensa que el vot electrònic és més segur, més barat i més eficient que el vot postal

Pla general de l'enginyer de Scytl Víctor Hidalgo assegut davant d'una paret on es llegeix 'We power democracy'. ACN

Pla general de l'enginyer de Scytl Víctor Hidalgo assegut davant d'una paret on es llegeix 'We power democracy'. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Scytl, l'empresa catalana líder en organització de processos electorals amb vot electrònic, dissenya sistemes que s'utilitzen a països com Suïssa o Austràlia i, des d'aquest mes de maig, també a Catalunya, amb les eleccions a les cambres de comerç, on segons defensa un dels seus enginyers, Victor Hidalgo, es demostrarà que el vot electrònic és més segur, més barat i més eficient que el vot postal. A més d'elaborar sistemes de vot electrònic, també s'encarreguen de l'escrutini i la difusió de resultats electorals, per exemple, en les eleccions municipals i europees del 26 de maig. 60.000 meses en tot el territori espanyol i un "repte tecnològic brutal" per la companyia. Segons Scytl, per ells o per qualsevol altra empresa és "impossible falsejar els resultats": Suposant que un hacker fes màgia i alterés el sistema, l'únic que alteraria serien els resultats provisionals", diu.

No és coincidència que Sctyl, l'empresa catalana que farà l'escrutini del 26-M, nasqués el 2001. En aquell any, es va viure un dels episodis més polèmics en unes eleccions presidencials dels Estats Units, quan George W. Bush es va proclamar guanyador sobre Al Gore per 25 vots electorals a Florida. Just després d'aquells controvertits comicis, un grup d'acadèmics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que investigava sobre criptografia aplicada al vot electrònic va fundar Scytl, una empresa pensada, precisament, per fer realitat aquest sistema.

Aquesta iniciativa llavors embrionària es va dedicar a dissenyar un procés de vot electrònic fiable, traçable i verificable fins a l'última etapa. Gairebé vint anys després de la seva fundació, s'ha transformat amb una de les empreses líders en el seu sector, amb uns 200 membres en plantilla - i capacitat de mobilitzar-ne fins a 600 en nits electorals - i amb experiència en eleccions legislatives a Suïssa, Austràlia, França i Noruega. "Hem organitzat milers d'eleccions sense cap problema de seguretat", presumeix Hidalgo.


"És impossible falsejar les eleccions a Espanya"

A més d'elaborar sistemes de vot electrònic, també s'encarreguen de l'escrutini i la difusió de resultats electorals, per exemple, en les eleccions municipals i europees del 26 de maig. 60.000 meses en tot el territori espanyol i un "repte tecnològic brutal" per la companyia. En les eleccions locals, es preparen per a un escrutini "difícil" perquè cada un dels 8.000 municipis espanyols és una circumscripció i per tant, serà com fer "8.000 petites eleccions en paral·lel"; i en les europees, per difondre els resultats dels 28 països en una web amb 24 idiomes i amb 300 milions de visites previstes.

Sobre l'empresa, doncs, cau la responsabilitat d'ajuntar i difondre els resultats correctament. Però no pas de comptar els vots. Aquesta és una tasca que desenvolupa manualment cada mesa electoral. Les actes s'envien a la Junta Electoral perquè ho validi. Segons Scytl, per ells o per qualsevol altra empresa és "impossible falsejar els resultats" per la senzilla raó que les dades que es publiquen la nit electoral són provisionals. "Suposant que un hacker fes màgia i alterés el sistema, l'únic que alteraria serien els resultats provisionals, i causaria una mica de confusió durant una setmana, però els resultats reals vénen de les actes en paper. És impossible falsejar res", argumenta.

Scytl no dona massa importància a les acusacions de frau que s'han professat tant contra ells com contra altres empreses especialitzades en processos electorals com Indra. "Fins al dia abans de l'elecció ningú diu res però quan surten els resultats sempre hi ha algú que ens acusa de tupinades perquè no està content", diu. Amb tot Hidalgo ha defensat que la seva empresa ha fet "eleccions a tot el món" i que tenen clients són partits polítics que són d'esquerres, de dretes, "de tots els colors" i que l'empresa és "políticament neutral". "Per ser treballador de Scytl no pots estar afiliat a cap partit", ha explicat.


El vot electrònic és més segur, més barat i més eficient que el vot postal: "No hi ha color"

Scytl defensa que ara mateix ja es poden fer totes les eleccions legislatives amb vot electrònic i critica especialment el vot postal, un procés burocràtic i "ferragós" que podria substituir-se fàcilment pel vot per Internet. "El vot per correu al ser un vot remot el poses amb una papereta i esperes que arribi, no saps si arribarà, quan arribarà, si arribarà a temps, si algú ha fet alguna cosa pel camí. Si es compara el vot electrònic amb el vot postal, no hi ha color: el vot electrònic és més segur, més barat, més còmode, més eficient, són tot avantatges", afirma Hidalgo.

El sistema de l'empresa catalana encripta el vot i manté l'anonimat del votant. "No només és segur sinó que és verificable", afegeix Hidalgo. "Cada votant pot verificar que el seu vot ha estat rebut i comptat correctament perquè té un rebut de votació i qualsevol tercer pot auditar el sistema completament d'extrem a extrem, i veure que el que surt d'allà és un reflex fidel del que han emès els votants sense comprometre la privacitat", ha explicat, abans d'afegir que aquest "nivell d'auditoria" és "impossible" amb el vot postal.


Per fer ús del vot electrònic en eleccions legislatives a l'Estat espanyol s'hauria de modificar la Loreg

No ha sigut fins al 2019, però, que un sistema de vot electrònic dissenyat per Scytl es farà servir a Catalunya, amb les eleccions a les cambres de comerç, que acaben, precisament aquest dimecres. Preguntats sobre el perquè d'aquest retard, Hidalgo fa broma i assegura que "ningú és profeta a la seva terra" i recorda que les solucions amb vot electrònic es van començar a implementar a Suïssa el 2003. En l'àmbit privat, diu, sí que s'han organitzat consultes amb partits, universitats o col·legis professionals catalans.

Però per poder fer ús del vot electrònic en eleccions vinculants de caràcter públic i legislatives a l'Estat espanyol primer s'hauria de modificar la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg), que no permet fer servir ara per ara aquest sistema. "Quan es va escriure la Loreg no existia el vot electrònic, per tant no ho permet explícitament però no ho prohibeix perquè no existia, és tot ambigu i depèn de la interpretació de la llei", puntualitza.


El primer pas: permetre el vot electrònic a l'estranger

El Govern ha expressat en diverses ocasions que treballa perquè els catalans a l'estranger puguin votar via electrònica a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, seguint un patró comú entre els països que van introduint aquest sistema per "etapes". Des de Scytl, que va organitzar una prova pilot de vot per Internet en les eleccions sindicals de la funció pública, són prudents i asseguren tot i que el Parlament té certes competències per regular el vot a l'estranger, aquest àmbit en principi està regulat per la Loreg. Sense un canvi legislatiu estatal, "no està massa clar" que es pugui votar en les pròximes eleccions autonòmiques amb vot electrònic", apunta.


"El vot electrònic tard o d'hora arribarà, és inevitable, però depèn de la voluntat política del governant de torn"

Scytl recorda, doncs, que la implementació del vot electrònic no depèn del fet que sigui factible tècnicament, que "ja ho és", sinó de la voluntat política del governant de torn. "Hi ha gent que diu que serà d'aquí a cinc anys, hi ha gent que diu d'aquí a quinze o tres. Tard o d'hora arribarà, és inevitable, tots anem cap aquí, però la data exacta és un misteri", afirma Hidalgo.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local