Memòria 2018

La mobilitat i els impostos van ser la principal font de queixes a la Defensora de la ciutadania de Vilanova el 2018

L'oficina, que per primer cop va desplaçar-se als barris de la ciutat, va rebre 179 peticions de ciutadans i ciutadanes

La mobilitat i els impostos van ser la principal font de queixes a la Defensora de la ciutadania de Vilanova el 2018. Ajuntament de Vilanova

La mobilitat i els impostos van ser la principal font de queixes a la Defensora de la ciutadania de Vilanova el 2018. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La mobilitat i la gestió dels impostos municipals van ser les dues fonts de queixes i consultes més nombroses l'any passat a la Defensora de la ciutadania de Vilanova, Núria Plana. L'oficina a la que poden adreçar-se els vilanovins i vilanovines per denunciar les injustícies que, al seu parer, comet l'Ajuntament va tramitar-hi un total de 179 expedients, deu més que l'any anterior. Una de les novetats de 2018 va ser l'apropament als barris a través de visites programades als centres cívics, una iniciativa que va permetre detectar les diferents problemàtiques de cada zona de la ciutat i “copsar el sentit dels ciutadans”, segons la defensora. Plana va presentar la memòria de l'any passat aquest dimarts en una roda de premsa, i dilluns en un ple extraordinari a l'Ajuntament.

Fins a 56 visites per problemes de serveis viaris i mobilitat

L'oficina de la Defensora de la ciutadania diferencia entre les queixes, que es produeixen quan el ciutadà/na exposa un greuge o desacord davant una actuació (o una manca d’actuació) municipal en resposta a una instància presentada a l’Ajuntament, i una consulta, en el cas que la crítica no hagi estat comunicada a l'Ajuntament amb anterioritat, no sigui competència de l'Ajuntament, o simplement es demani informació al respecte

El 2018 l'àmbit de serveis viaris i mobilitat va ser el que més consultes i queixes va rebre, amb un total de 56 expedients. Algunes de les crítiques van ser el mal estat de voreres del carrer del Carme, el carrer de Josep Coroleu i la ronda Europa, la manca d'il·luminació a alguns carrers de la Collada i al parc de Ribes Roges, l'estat d'abandonament de la plaça Joan Magriñà, la brutícia a la plaça de la Marina o la pacificació del trànsit al carrer Llibertat. També va haver-hi mostres de desacord a la zona verda del barri de Mar i Ribes Roges pel que fa a la dificultat a l'hora de trobar llocs d'aparcament.

La millora de la mobilitat, un tema clau

Núria Plana té clar que “una de les coses a millorar és la mobilitat, tant per a les persones que van a peu com en cotxe”. La defensora apunta que aquesta és una de les demandes “que més repeteix la gent”, i que engloba totes les franges d'edat: des de la “gent gran que té por que se li acosti un nano en patinet o una bicicleta” fins la “gent més jove, que, sobretot si viu a l'extrarradi, vol venir al centre i té dificultats”. A aquestes crítiques se sumen les dels pares i mares que han de portar els seus fills a l'escola i tenen problemes d'accés als centres, o els recorreguts dels busos, que, segons Plana, no acaben d'ajustar-se a les necessitats de la ciutadania i acaben provocant que molta gent opti pel seu vehicle privat.

Problemes amb els impostos

La gestió dels tributs també va ocasionar moltes consultes l'any passat: la pujada d'un 100% de l'Impost de béns immobles que va denunciar un ciutadà/na, la falta de bonificació al mateix impost o a d'altres com l'impost de vehicles, el desacord en els resultats de la valoració cadastral dels habitatges,o l”excessiu” import de la taxa d'escombraries per a un negoci. D'altra banda, les sancions han estat motiu de catorze visites a la defensora per part de ciutadans i ciutadanes; en aquest cas, es tracta de queixes i consultes després d'haver incomplert la normativa respecte el trànsit o l'aparcament en zones blaves i verdes, o per no haver respectat la normativa de tinença d'animals, especialment pel que fa als gossos de races potencialment perilloses.

Retard de les respostes de l'Ajuntament

En el seu informe, la defensora destaca que la major part de les queixes -fins a 27- han estat motivades pel retard en la resposta municipal a la sol·licitud presentada pel ciutadà/na. La resta dels greuges -cinc en total- han estat fruit de la disconformitat de la persona amb la resposta donada per l’Ajuntament. Així mateix, Núria Plana posa de relleu “la dificultat que tenen molts ciutadans i ciutadanes per cercar la informació sobre els diferents ajuts o subvencions” municipals. “Em consta que s’està treballant per tal de millorar en aquest aspecte, per això recomano que s’aclareixi quins són els terminis per poder sol·licitar cada una de les ajudes, quina és la documentació que cal lliurar, etc. Això evitarà certa desconfiança envers l’Administració i, de segur, evitarà també alguns maldecaps a les persones que han d’atendre els ciutadans i les ciutadanes a l’hora de fer els tràmits”, sosté la defensora a la memòria.

A la roda de premsa, Plana va destacar “l'incivisme” com a un dels “principals problemes” de la ciutat, i va posar com a exemples el fet de llençar mobles deixant-los a la via pública a qualsevol hora del dia i la crema dels contenidors. Per a la defensora, es tracta de temes “bastant complicats” que només se solucionaran “quan el ciutadà s'adoni que la via pública és casa seva”.

Segons Núria Plana, cada cop la ciutadania “té més ganes d'explicar les coses” i contacta amb més facilitat amb l'oficina. En aquest sentit, la defensora es va mostrar molt satisfeta de les visites als barris per “escoltar la gent”. Millores als parcs infantils del Tacó, la falta de contenidors a la Collada, la manca de manteniment a la zona compresa entre la rambla de la Pau, el carrer de Conxita Soler i el carrer del Gas, o el mal estat de la plaça de l'Agermanament, entre d'altres, són algunes de les demandes i queixes recollides durant les estades de la defensora de la ciutadania als diferents sectors de la ciutat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local