Eleccions municipals

Coopsetània i la Federació de Cooperatives de Treball presenten 10 mesures per cooperativitzar els municipis

L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer arribar el decàleg a tots els partits polítics perquè en els seus programes electorals incloguin mesures per fomentar i promoure iniciatives basades en el cooperativisme i l’Economia Social i Solidària

Coopsetània i la Federació de Cooperatives de Treball presenten 10 mesures per cooperativitzar els municipis. Coopsetània

Coopsetània i la Federació de Cooperatives de Treball presenten 10 mesures per cooperativitzar els municipis. Coopsetània

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dilluns a la tarda la seu de Coopsetània a Vilafranca va acollir la roda de premsa de presentació del document “10 mesures per cooperativitzar els municipis”, un decàleg elaborat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i adoptat per Coopsetània.

Amb aquest document es pretén que els diferents partits polítics que el pròxim 26 d’abril concorreran a les eleccions municipals incloguin mesures de foment i promoció d’iniciatives socioeconòmiques basades en la propietat col·lectiva, la gestió democràtica, la limitació del lucre, l’arrelament territorial i el servei al bé comú. En definitiva, que promoguin accions i polítiques per incentivar el cooperativisme i l’Economia Social i Solidària (ESS). 

El que es proposa són 10 mesures concretes que impliquen:

1. Incorporar el cooperativisme i el conjunt de l’economia social i solidària als espais de decisió de la política econòmica local (creant consells municipals d’ESS, per exemple).

2. Promoure el cooperativisme des de les agències de promoció econòmica local, dotant-les de pressupostos per a la creació d’empreses cooperatives.

3. Cedir a les cooperatives del territori la gestió de vivers d’empreses, obradors compartits per la transformació d’aliments, laboratoris tecnològics, espais de cotreball, etc.

4. Promoure les finances cooperatives, ètiques i solidàries, articular suport municipal perquè les cooperatives puguin accedir a subvencions i ajuts en diferents àmbits.

5. Promoure ajuts per la transformació d’empreses i associacions en cooperatives i fomentar la intercooperació per crear sinergies.

6. Impulsar la compra pública socialment responsable que prioritzi les empreses cooperatives i prioritzar la concertació públicosocial, especialment en serveis públics municipals relacionats amb l’atenció a les persones. Impulsar, a la vegada, la municipalització de serveis públics i cedir-ne la gestió a cooperatives.

7. Donar suport a l’organització de fires locals i comarcals de l’ESS. Les cooperatives milloren la dimensió comercial local, alhora que són canals físic i digitals per a la difusió dels valors cooperatius.

8. Fomentar el cooperativisme en l’àmbit educatiu, mitjançant la creació de cooperatives d’alumnes, creant borses municipals de beques per estudiants de postgraus i programes universitaris de l’ESS.

9. Impulsar l’R+D cooperatiu des dels municipis, treballant per crear sinergies entre empreses cooperatives i universitats i centres de recerca.

10. Donar suport a programes per impulsar l’equitat de gènere, la creació de plans d’igualtat.

Coopsetània, el referent  de l’ESS al territori

L’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès-Garraf és l’espai de referència de l’Economia Social i Solidària al Territori i com a tal ofereix ja diversos serveis per poder desplegar les deu mesures esmentades.

Organitza i convoca, de forma gratuïta, formacions específiques per a prescriptors de les diferents administracions públiques, gestories, assessories i col·legis professionals sobre ESS, creació de cooperatives, transformació d’entitat a cooperativa. També es coordina amb les diferents agències de promoció econòmica del territori per oferir servei d’assessorament especialitzat en emprenedoria col·lectiva.

També està duent a terme assessoraments i acompanyaments en l’àmbit de la promoció d’habitatge en cessió d’ús cooperatiu en general. Ofereix formacions sobre finances ètiques, sobre proveïdors responsables, etc. I té un programa de continuïtat d’un negoci en clau cooperativa. A més, ofereix tallers sobre cooperativisme en escoles i centres de secundària del territori.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local