Eleccions municipals

El model de ciutat i les polítiques socials, protagonistes del debat dels ‘últims de la fila’ de Vilanova

Els números 25 de les candidatures que opten a l'alcaldia de Vilanova i la Geltrú protagonitzen un dels debats electorals més originals de la campanya

El model de ciutat i les polítiques socials, protagonistes del debat dels ‘últims de la fila’ de Vilanova. Júlia Olivé

El model de ciutat i les polítiques socials, protagonistes del debat dels ‘últims de la fila’ de Vilanova. Júlia Olivé

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El pati del Castell de la Geltrú s’ha omplert de gom a gom per un dels debats electorals més originals de la campanya de les municipals. Hi han participat els últims candidats de les llistes, d’aquí el títol del debat “els últims de la fila”, dins el marc de les tertúlies de La Unió Vilanovina. Han pujat al ring l’actual alcaldessa Neus Lloveras; Mercè Foradada, del PSC; Joan Deyà, de la CUP; Queti Vinyals, d’ERC; Deborah Zimmerman, de SOM VNG; Francisco Abad, de Ciutadans; i Santi Rodríguez, del PP. Al públic hi eren ciutadans de carrer, però també els caps de llista de les formacions.

El debat, moderat per Xavier Capdevila i Jordi Lleó, ha començat amb una pregunta personalitzada a cada un dels candidats. Després, els candidats han debatut sobre els quatre temes que els moderadors els han posat sobre la taula: el model de ciutat, espai públic, urbanisme i habitatge, i cultura. En les dues hores que ha durat el debat, cap dels candidats, excepte el de la CUP, que ha fet una petita referència, ha parlat del procés sobiranista. Per una vegada no s’ha parlat ni de llaços grocs, ni de la neutralitat als espais públics, ni de presos, ni d’exiliats. Per acabar hi ha hagut un torn de preguntes per part del públic i el ‘minut d’or’.

Cada candidat ha escombrat cap a casa. Neus Lloveras ha fet una fèrria defensa dels seus dos mandats. Fent una clara crítica al seu exsoci de govern, el PSC, Lloveras assegura que “els que no es diuen socialistes fan més polítiques socials”, posant en valor les polítiques socials que ha fet el seu govern, com, per exemple, la posada en marxa de l’economat o la compra d’habitatge social. Pel que fa al model de ciutat, Lloveras diu que no vol tornar a un “model de ciutat del 2011”, on, segons ella, Vilanova no tenia activitat. El que proposa és treballar en una “ciutat rica i potent”.

Els socialistes també han defensat la seva acció de govern. Mercè Foradada ha fet una valoració de la legislatura, abans i després de l’expulsió del seu partit del govern. Foradada considera que el PSC, quan ha estat al govern, ha posat sempre per davant les necessitat socials. La candidata espera que, ara que tant el PSOE com el PSC estan remuntant, aquesta onada progressista també arribi a Vilanova i es pugui tirar endavant un pacte social sobre el qual “s’ha de basar qualsevol projecte de ciutat”.

El candidat de la CUP, Joan Deyà ha sigut clar: ells volen governar. El cupaire, fent referència al procés sobiranista, assegura que un dels temes principals és “pensar de quina manera Vilanova pot servir en el conflicte democràtic d’aquest país”. Deyà ha defensat remunicipalitzar els serveis, multar els pisos buits i avançar en polítiques per defensar el dret a l’habitatge. En aquest sentit ha criticat a JxCat i ERC per no facilitar que els municipis puguin regular el lloguer dels habitatges. Deyà ha mostrat bona sintonia amb Deborah Zimmerman (SOM VNG) en temes socials, com la remunicipalització del servei de neteja.

Queti Vinyals també ha fet una valoració del govern abans i després de l’entrada del seu partit. Vinyals assegura que amb l’entrada dels republicans al govern es van poder aconseguir la compra de deu pisos d’habitatge social i una rebaixa de l’IBI. Per la nova legislatura la republicana creu que s’ha de centrar l’atenció en aspectes com el medi ambient, integrar la salut com un aspecte més a la ciutat o la cooperació amb les entitats.

Francisco Abad ha estat el més concís en les seves intervencions. D’entrada el candidat de Ciutadans diu que es presenten aquestes eleccions amb un projecte fort i sòlid, amb propostes “reals”. El seu model de ciutat? “Moderna, cívica i segura”. Abad creu que amb els diners que es paguen en interessos del deute es podrien arreglar carrers, fer escoles bressol o construir habitatge social. El candidat taronja ha posat molt d’èmfasi en l’activitat econòmica de la ciutat, creu que s’ha d’incentivar el comerç i facilitar els tràmits a les empreses. 

Deborah Zimmerman ha hagut d’aclarir exactament què és SOM VNG. Entre Podem, Catalunya en Comú, ICV i Esquerra Unida, la gent s’acaba confonent. Zimmerman reconeix que entén l’embolic, però ha deixat clar que SOM VNG no és cap “sucursal de partit”. Per Zimmerman el model de ciutat passa a ser un que no sigui el de socialistes i convergents, que diu que ja no funcionen. Creu que la ciutat està molt “degradada” en molts sentits i per això “es necessita fer un canvi”. Ella també creu que s’ha de promocionar l’economia, però generant llocs de treball de qualitat. Cosa que també comparteix el candidat de la CUP, Joan Deyà, que critica els llocs de treball precaris que generen projectes com el del parc comercial Masia d’en Barreres.

Els populars han portat Santi Rodríguez, actualment diputat al Parlament, per defensar la seva candidatura. Rodríguez ha fet una radiografia de l’estat en que es troba la ciutat i ha acusat als partits independentistes de preocupar-se més per temes nacionals que no pas pels locals i assegura que els canvis de govern (primer governant amb el PSC i després amb ERC) han afectat a la ciutat. Igual que el candidat de Ciutadans, també creu que a Vilanova li falta promoció econòmica.

La liberalització dels horaris comercials provoca tensió entre el candidat de Ciutadans i el públic

Un dels moments més interessants del debat ha tingut lloc durant el torn de preguntes per part del públic. Francisco Abad ha defensat la llibertat dels comerços d’obrir els diumenges, assegurant que ell porta mitja vida treballant aquest dia i no és cap drama, mentre que el cupaire Joan Deyà li ha recriminat que no estan en igualtat de condicions un establiment d’INDITEX i una PIME, i que, a més, treballar els diumenges atempta contra la conciliació laboral i familiar. El candidat de Ciutadans ha fet un comentari dient que no treballar els diumenges era un “chollo” i ha sigut llavors quan una persona del públic ha intervingut per recriminar a Abad que no fes comentaris que menyspreessin els drets dels treballadors, cosa que ha arrencat aplaudiments per part de la resta dels assistents.

I per acabar el debat cada candidat ha tingut el seu “minut d’or” per treure les seves conclusions i demanar el vot. Aquesta vegada, però, sense silencis. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local