Eleccions municipals

La CUP de Calafell vol crear un centre cívic i una escola de música

D’altres mesures proposades han estat la dinamització del casc antic i els entorns i museïtzar tot l’entorn del poble

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dijous, a la Biblioteca Ventura Gasol, la CUP de Calafell ha presentat els eixos principals del seu programa per a les eleccions municipals del 26 de maig. La primera en parlar ha estat l’Elisenda Casals, número 4 de la llista, que ha desgranat els punts del programa que afecten més al nucli del Poble. La CUP es planteja recuperar de manera decidida el valor social i cultural del poble. Casals ha dit que tot i la riquesa associativa del nucli antic moltes entitats no tenen espai per desenvolupar la seva activitat, com és el cas del grup de Ball de Gitanes, que han d’assajar en places públiques a falta d’un espai adequat. Ha defensat que cal oder desenvolupar activitat social sense marxar a un altre nucli del municipi.

Les accions concretes que proposa la CUP per al Poble son la creació d’un centre cívic, una escola de música amb una perspectiva més àmplia, tocant d’altres expressions artístiques que ja desenvolupen moltes entitats, recuperar les festes de la Santa Creu i cultivar un model econòmic que vagi més enllà del sol i platja, que afecta negativament l’activitat del Poble.

D’altres mesures proposades han estat la dinamització del casc antic i els entorns, museïtzar tot l’entorn del Poble, on encara hi ha molta feina per fer i donar el valor al patrimoni que mereix Ha criticat que l’Ajuntament hagi deixat morir el teixit comercial del poble amb decisions com el trasllat d’algunes oficines municipals a les Dependències de la Platja que, al contrari del que defensava el govern, ha afectat negativament la vida comercial del Poble. Per pal·liar-ho, la CUP defensa facilitar l’emprenedoria en el camp del cooperativisme i l’economia social, aspecte va molt vinculat al teixit social i dur a terme el programa Aixequem Persianes, consistent en fomentar el lloguer dels locals comercials buits, i fer-los visibles com s’ha fet amb d’altres negocis seleccionats arbitràriament per l’actual govern.

La CUP també ja proposat potenciar el producte de denominació d’origen i el producte de proximitat, amb un mercat quinzenal dedicat a aquest tipus de productes i crear un pàrquing de caravanes a la Bòbila, fet que aportaria afluència de públic i molta vida al nucli antic de Calafell.

La segona intervenció ha anat a càrrec de Kilian Fuertes, candidat a l’alcaldia de la CUP, que ha explicat les línies programàtiques que afecten al conjunt del municipi. Per començar, Fuertes ha destacat la política propositiva, no només crítica, que ha desenvolupat la CUP a dins l’Ajuntament en aquests primers 4 anys amb representació, i la feina de pressió i diàleg per condicionar les polítiques i la presa de decisions governamentals. La CUP ha estat el grup municipal amb més mocions presentades, 35, de les quals 32 han estat aprovades.

En l’àmbit de la gestió municipal, Fuertes ha fet especial èmfasi en els contractes municipals que acabaran en aquest mandat, dos dels quals molt importants, com son la gestió de l’aigua i la recollida d’escombraries. Fuertes s’ha posicionat en la remunicipalització d’aquests serveis, fet que comporta beneficis econòmics i una millora en el servei a banda d’un control total d’aquest. També ha proposat que l’Ajuntament ha de ser transparent en els pressupostos i en les contractacions, en especial de les contractacions menors. Pel que fa als grans contractes vigents, ha trencat una llança per la fiscalització de manera estricta per vetllar que les condicions dels contractes es compleixin.

Pel que fa a la seguretat, el candidat de la CUP ha proposat encarar la sensació de seguretat que han manifestat sobretot els comerciants darrerament. El programa de la CUP incorpora el desenvolupament de polítiques preventives i la creació un servei municipal de mediació per oxigenar els conflictes menors que col·lapsen la policia local. També proposa renovar el protocolss d’actuació policials, que o bé son antics o s’han renovat precipitadament en un parell de dies.

En l’àmbit de la mobilitat, la CUP proposa relligar tots els nuclis del municipi tot millorar el transport públic, amb preus assequibles, més parades, més accessible, i amb una atenció especial per la connexió de les urbanitzacions amb les estacions de trens. La formació també vol fomentar l’ús de la bicicleta comprometent-se amb una xarxa de carrils bici implementada després d’un estudi seriós i rigorós, i amb mesures com un lloguer de bicicletes municipals a preus populars.

Fuertes ha destacat que l’educació, la cultura i el patrimoni son uns dels eixos fonamentals del programa. La cultura i el patrimoni de Calafell son capitals. Ha criticat la desídia de l’actual govern en l’actual en aquesta matèria, utilitzant de manera accessòria les entitats del municipi com a simple ornament a conveniència. Per complementar el Pla d’Entorn actual, ha proposat el desenvolupament d’un Projecte Educatiu de Poble, que funciona a la inversa del Pla d’Entorn, de baix cap a dalt, on les entitats fan les propostes d’accions i l’Ajuntament, acompanya. També ha posat sobre la taula la necessitat de solucionar el problema dels barracons i que els espais dels centres educatius estiguin en condicions. A més a més, Fuertes ha fet un al·legat a favor del projecte de Patis Oberts. La CUP vol implementar-lo com cal, no limitar-se a destinar-hi només un conserge que obri i tanqui les portes del pati. El candidat ha explicat que cal la dinamització d’aquests espais,  i que és només qüestió de voluntat política.

El candidat de la CUP ha parlat sobre les polítiques culturals del govern sortint, mínimes a parer seu. Ha defensat que totes les polítiques culturals han d’estar centralitzades en una Regidoria de Cultura, i que no estigui trossejada en diverses regidories. Ha proposat coordinar les activitats de totes les entitats en una Taula d’Entitats, espai que a més serviria per generar sinèrgies entre elles.
Pel que fa a Patrimoni, ha destacat la necessitat que els accessos a la Ciutadella siguin dignes, i ha proposat un centre d’interpretació del patrimoni al Louie Vega, edifici catalogat. Fuertes ha argumentat la conveniència d’un de l’Hotel d’Entitats, que en opinió del partit, hauria d’haver estat ubicat en l’espai que ocupa actualment la biblioteca, Cal Fricando. Com a mesures a desenvolupar més immediates en aquest àmbit, Fuertes ha parlat de Mas Romeu i Valldemar, que tenen uns greuges històrics i on caldria ubicar-hi centres cívics, i que les festes del municipi estiguin encapçalades per les entitats. També ha proposat revertir la política d’estirar les festes al llarg de dos mesos, fet que dilueix del tot l’esperit del que és una Festa Major.

En matèria de medi ambient, Fuertes ha fet un al·legat a favor de la sostenibilitat. La CUP vol que l’Ajuntament sigui exemplar en sostenibilitat. Els equipaments municipals han d’estar encaminats cap a l’autoconsum energètic, i la reducció de residus en un municipi que es troba a la cua del reciclatge és primordial. També ha alertat que les muntanyes no han de ser abocadors, i menys si es vol canviar de model turístic.

En l’àmbit animalista, el programa de la CUP contempla la creació de centres d’acollida per a gossos i gats i nous protocols de recollida d’animals. Que el control de la població animal sigui seriós, dotat amb recursos perquè, per exemple, la policia local tingui un detector de xip per identificar els animals perduts.

L’últim element del programa presentat ha estat el d’acció social i feminisme. Fuertes ha defensat que cal renovar el Pla d’Acció Social, tenint més en compte els agents socials del municipi i implementar-lo de veritat, no només per tenir-lo desat en un calaix. També ha defensat la creació d’una Oficina d’Habitatge Municipal, afavorir en tot el possible preus de lloguer raonables.

Tanmateix, el candidat de la CUP no ha pogut desenvolupar en tota la seva extensió aquest eix per la problemàtica que hi ha hagut amb l’espai. L’Ajuntament no ha notificat a la Biblioteca la concessió de l’espai per a la realització de l’acte, i s’ha hagut de desallotjar una hora abans del que estava programat. Fins l’hora mateixa de l’acte, no s’ha sabut si es podria realitzar o no.

A més, Fuertes ha fet públic els impediments que està posant l’Ajuntament per al desenvolupament de la campanya. El dia 24, divendres, l’acte de fi de campanya de la CUP havia de ser a la Confraria de Pescadors. L’Ajuntament ha denegat l’ús de l’espai argumentat que «no volen actes polítics a la façana política». És la primera vegada que l’Ajuntament impedeix actes polítics en aquest espai.
Abans d’acabar, l’alcaldable de la CUP ha remarcat la voluntat d’entrar a formar part d’un govern d’esquerres i sobiranista per poder desenvolupar totes aquestes polítiques. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local