Eleccions municipals

El model urbanístic i de projecció de la ciutat marquen el debat televisiu dels candidats a l’alcaldia de Vilanova

A les travesses dels pactes post electorals, els partits aïllen el PSC, PP i Cs, que reclamen discernir la política local de la nacional

Candidats a les eleccions a Vilanova i la Geltrú dels partits amb representació el 2015. ACN

Candidats a les eleccions a Vilanova i la Geltrú dels partits amb representació el 2015. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El creixement urbanístic i el model de projecció de la ciutat han marcat el debat entre els principals candidats a l’alcaldia de Vilanova i la Geltrú organitzat per Canal Blau TV. El model expansiu i l’atracció d’empreses i grans comerços –defensat pel PSC, JxCat i ERC- davant un model de contenció que protegeixi els espais pendents d’urbanitzar –plantejat per la CUP, Som VNG i Vilanova En Comú- ha estat una de les poques qüestions que ha generat enfrontaments en un debat on tots els partits s’han centrat en marcar perfil, sense pràcticament entrar en picabaralles. Pel que fa a les travesses dels pactes post electorals, la majoria de candidats han aïllat el PSC, PP i CS, que han reclamat discernir la política local de la nacional.

Les polítiques urbanístiques s’han convertit, una campanya més, en motiu d’enfrontament entre candidats a liderar el govern de Vilanova. Al bloc del debat dedicat al model d’espai públic, l’espurna ha saltat quan la CUP-Capgirem Vilanova ha retret al PSC la planificació aprovada el 2001, tot lamentant que preveia un creixement de població de 100.000 habitants que queda lluny de les xifres actuals.

“Seguim en aquell model caduc que ens ha dut a una ciutat de barris a mig fer”, ha criticat la cupaire Marta Jofra, que també ha recriminat que es plantegin 7.400 habitatges nous a l’Eixample Nord, pendent de desenvolupar. Jofra ha contraproposat una revisió del pla general basada en “criteris racionals i coherents”, i ha defensat requalificar espais com l’Ortoll, una zona verda ara per ara edificable. Una proposta a la qual s’hi ha sumat el candidat de Vilanova En Comú, Gener Barjola, en defensa de la “preservació dels pulmons verds de la ciutat”.

Els retrets de la CUP al PSC els ha replicat ràpidament el candidat socialista Juan Luis Ruiz, que ha acusat els anticapitalistes d’escudar-se en arguments “demagògics”. “Des del 2007 la CUP diu que les màquines entraran a l’Eixample Nord i estem al 2019 i això no ha passat pas”, ha etzibat Ruiz, que ha defensat la necessitat de planificar aquest sector per garantir la reserva de sol industrial de cara a atraure empreses a la ciutat.

Si bé el debat urbanístic ha quedat centrat entre la CUP, els Comuns i el PSC, la qüestió ha obert la veda entorn el desenvolupament econòmic. Vers el model d’economia verda, polítiques basades en la sostenibilitat i la defensa del comerç de proximitat defensat pels cupaires, VeC i Som VNG -amb el candidat Enver Aznar-, altres partits com Junts per Catalunya i Esquerra han defensat l’alliberament de sol industrial i la recuperació de naus per impulsar l’economia de la ciutat.

La post convergent Blanca Albà ha aprofitat la qüestió per defensar una millora de les connexions entre el centre i la perifèria, mentre la republicana Olga Arnau ha fet bandera de la col•laboració amb la UPC per impulsar el desenvolupament econòmic. Al seu torn, tant el PP, encapçalat per Carlos Remacha, com Ciutadans, liderats per Erika Quintero, han reivindicat polítiques per atraure empreses i facilitar l’activitat dels emprenedors. Els dos casos han plantejat bonificacions fiscals que propiciïn l’activitat econòmica i redueixin l’atur.

Reforç de les polítiques d’habitatge i serveis socials

Pel que fa a la resta del debat –enregistrat ahir dijous a la tarda i emès en diferit aquest divendres-, els candidats s’han centrat especialment en marcar perfil i defensar les seves propostes evitant el cos a cos, a excepció d’alguna picabaralla en clau de partit relacionada amb les inversions que altres administracions han fet a la ciutat les últimes legislatures. Amb un to força planer, l’habitatge ha estat la segona qüestió que més temps ha ocupat i ho ha fet amb força consens: tots els candidats han garantit que la propera legislatura reforçaran les polítiques d’habitatge social.

Si bé cada formació ha matisat el gruix i format de les seves propostes, hi ha hagut unanimitat en anunciar un reforç del personal destinat a aquest àmbit i en ampliar el parc d’habitatge públic. En la mateixa línia, els candidats han apostat per invertir més diners en l’atenció dels serveis socials.

L’endemà de les eleccions

Pel que fa a l’escenari post electoral, els candidats s’han posicionat de forma molt breu sobre possibles pactes de govern. Condicionats per la limitació de temps fixada pel programa, la majoria de candidats han aïllat els partits que han anomenat “del 155”, en referència al PSC, el PP i Cs.

Des d’Esquerra, Olga Arnau ha evitat parlar d’afinitats però sí que ha assegurat que no formarà govern “amb cap partit partícip de l’aplicació de l’article 155”. Per part de la CUP i Som VNG, no tant sols han tancat la porta als constitucionalistes, sinó que també ho han fet a JxCat, tot reivindicant la fi de la sociovergència.

Al seu torn, la candidata post convergent ha estat la única que ha afirmat textualment quina és la seva aposta de coalició. Malgrat el cop de porta dels cupaires, ha assegurat que ells volen treballar per un “govern independentista fort amb Esquerra i la CUP”.

Mentrestant, el PSC ha marcat com a prioritat “centrar l’interès en Vilanova” i ha lamentat el veto expressat per les altres formacions. L’únic que ha deixat la porta oberta a una entesa amb els socialistes ha estat el candidat de Vilanova en Comú, que s’ha limitat a dir que aposta per un govern “d’esquerres progressistes”.

Per part del PP, Remacha s’ha mostrat predisposats a parlar amb “tothom”, com també ho ha expressat la candidata de Ciutadans, si bé Quintero han admès que serà “difícil” fer-ho amb els partits que no són constitucionalistes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local