Mandat 2019-23

Ramon Ferré: "Hem de consolidar la participació ciutadana fins que la gent s'impliqui en la presa de decisions sobre el municipi"

L'alcalde de Calafell, poc abans dels 100 dies de govern, ha treballat prioritàriament l’organització interna del municipi i la unitat d'inspecció de la Línia Verda

El municipi iniciarà una campanya de promoció de l'empadronament entre les més de 20.000 persones que viuen a Calafell i no hi tributen

Ramon Ferré va revalidar l'alcaldia de Calafell a les passades Eleccions Municipals . Jordi Lleó

Ramon Ferré va revalidar l'alcaldia de Calafell a les passades Eleccions Municipals . Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ramon Ferré va revalidar l'alcaldia de Calafell a les passades Eleccions Municipals celebrades al maig. Ferré venia d’una legislatura complicada, liderant un govern en minoria, amb el suport del PP i UAM, tot i que no havia guanyat els comicis del 2015. Però l'empatia, la proximitat, la capacitat per arribar a consensos polítics i l’atenció a la ciutadania que ha mostrat el seu govern durant els darrers quatre anys, li ha servit perquè al maig pogués doblar els vots rebuts fa quatre anys, amb el 35,65% del suport de l'electorat de Calafell.

Aquest mandat repeteix alcaldia amb els vots del PP i En Comú Podem. Aquestes formacions tenen competències a Promoció Esportiva i Igualtat, respectivament, però els seus regidors no formen part del govern municipal que és íntegrament del PSC, amb nou regidors. A través del pacte de governabilitat, Ramon Ferré, compta amb la majoria absoluta per tirar endavant el programa municipal socialista.

L'alcalde valora molt positivament experiència del Sofà de l'alcalde de Calafell. Una original acció de proximitat i de participació ciutadana que consisteix simplement a plantar un sofà al carrer, prèvia convocatòria ciutadana. Allà, l'alcalde, sense cap guió ni previsió, atén a totes les persones que li vulguin fer algun requeriment, proposta, o qualsevol comentari. En dues hores l'alcalde pot atendre 20 persones que de seguir canals convencionals potser trigarien setmanes a tenir-hi accés.

Des del principi de la legislatura passada Ramon Ferré va atendre 1000 persones al carrer. Pràcticament totes han fet alguna demanda, "creiem que el 70% de les demandes han estat satisfetes, per tant estem parlant de 700 accions que hem fet a través d'aquest format de proximitat amb la ciutadania”, diu Ramon Farré, concretant que el 30% restant són temes a resoldre més a llarg termini.

Aquesta legislatura el Sofà de l'alcalde de Calafell es retransmetrà en directe per les xarxes socials. Es tracta d’un mecanisme, inspirat amb el programa de televisió Viajando con Chester, del popular presentador de televisió Risto Mejide. Tot i la gran exposició de trobar-se directament amb la ciutadania, Ramon Ferré valora molt positivament aquesta experiència, perquè "m’obliga a tenir un total i actualitzat coneixement de tots els aspectes del municipi. És un acte de proximitat molt ben valorat per la ciutadania que a més et fa variar la percepció de l'ordre de prioritats que té la gent", comenta l'alcalde que s'ha sorprès que les persones que han passat pel sofà donin tanta importància a l'estat al transport i la via pública. "Hem de consolidar la participació ciutadana fins aconseguir que la gent s'impliqui en la presa de decisions del municipi", explica Ferré, com una de les màximes fites que vol aconseguir aquest mandat.

D'ençà de les eleccions, l'equip de govern que lidera Ramon Ferré pràcticament ha complert els primers 100 dies de gestió. En aquest temps el PSC de Calafell ha posat èmfasi en l'organització interna del consistori, bàsicament en àmbits de recursos humans i serveis jurídics. Una altra acció prioritària és la de posar en marxa una unitat d'inspecció al voltant del servei Línia Verda. Es tracta d'un sistema simple, àgil i intuïtiu que la ciutadania utilitza per explicar incidències. El sistema permet fins i tot geolocalitzar automàticament la incidència comunicada i adjuntar-hi una foto feta amb el mòbil, "es tracta ara de potenciar aquest mecanisme i agilitar la transmissió de feines a la brigada municipal o a les empreses de serveis", apunta Ferré.

Aquesta legislatura però, es caracteritzarà per la renovació de la gran majoria de licitacions de serveis com és el cas de l'aigua, clavegueram, brossa i neteja viària. "Si ho sabem gestionar bé, és oportunitat per millorar els serveis, sense haver d'augmentar la pressió fiscal”, diu l'alcalde. Un altre gran tema per Ferré és la resolució dels aiguats, "hem aportat 500.000 euros en un pla de xoc. Sabem quins són els punts on s'ha d'actuar, però les accions als torrents de Segur i a Segur Platja ja han permès que actualment les inundacions duren menys perquè l'evacuació de l'aigua és més ràpida".

Com en molts municipis turístics, Calafell pràcticament quintuplica la població durant les temporades altes. Amb una població de 25.000 habitants empadronats, s’arriba als 100.000 a l'estiu i a 120.000 per la Setmana Santa. "Calculem que hi ha una població d'entre 40.000 i 50.000 persones que viuen tot l'any aquí, aproximadament la meitat no estan empadronades. Ho sabem pels consums d'aigua i per la gestió de la brossa. Si aquesta gent s'empadronés, els seus tributs repercutirien aquí. Això suposaria un augment d'ingressos de prop de cinc milions d'euros, que ens permetria baixar considerablement la pressió fiscal a tot el municipi". L'ajuntament té previst fer una campanya per promocionar l'empadronament a Calafell, "hem d'explicar aspectes com que la gent no té per què perdre el seu metge de capçalera. De fet, com més gent tinguem empadronada més serveis mèdics podrem demanar a la Generalitat”.

Calafell ha detectat un tercer tipus d'ocupació d'habitatges ben curiós, però molt relacionat amb la dinàmica turística del municipi. Afegit a la gent que ocupa pisos per la seva situació d'emergència social, i als que practiquen la picaresca d'ocupar pisos tot i la seva capacitat econòmica, ara “hi ha gent que ocupa pisos per cap de setmana. Són famílies que tenen la seva residència, de lloguer o de propietat en un altra localitat, però que decideixen ocupar un pis puntualment, com a segona residència. No podem tolerar aquesta actitud, ni la gent que ocupa pisos sense una emergència social. Per tant, depurarem les necessitats, i conjuntament amb Serveis Socials, posarem ordre sobre l'ocupació, tallant comptadors de serveis punxats, i per altra banda concedirem ajuts en diferents nivells, a qui calgui atorgar", apunta contundentment l'alcalde de Calafell.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local