Serveis funeraris

Esquerra Republicana proposa la municipalització de la gestió del cementiri de Vilafranca

Els republicans aposten per una gestió 'que avanci cap a una major transparència i un major control dels serveis i prestacions del cementiri per part de l’Ajuntament'

Esquerra Republicana proposa la municipalització de la gestió del cementiri de Vilafranca. ERC

Esquerra Republicana proposa la municipalització de la gestió del cementiri de Vilafranca. ERC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Esquerra Republicana proposa que la gestió del cementiri es municipalitzi i aposta per la revisió de l’ordenança dels serveis funeraris de Vilafranca "per acabar així amb la monopolització actual d’aquest servei en mans d’Àltima, una situació excepcional que s’hauria d’haver extingit l’any 1998, quan es va liberalitzar el servei i el transport segons la Llei 2/1997 de serveis funeraris".

Esquerra, a més, va més enllà de gestionar indirectament el servei i proposa que, segons el que permet l’ordenança municipal, l’Ajuntament reassumeixi la gestió directa dels serveis del cementiri. Aquests serveis serien les inhumacions, exhumacions, trasllats de cadàvers, conservació, manteniment i funcionament del cementiri, així com la recaptació de determinades tarifes de l’ordenança fiscal referides a les taxes pel servei de cementiri. 

Es proposa que l’Ajuntament assumeixi la gestió directa del cementiri, amb estalvi de costos per als usuaris del servei, fomentant-ne el control administratiu i evitant les pràctiques poc transparents i abusives. Alhora, Esquerra reclama" una revisió completa de l’ordenança fiscal del servei del cementiri i serveis fúnebres de caràcter municipal, per tal d’eliminar partides i conceptes confusos que dificulten la seva correcta aplicació, i que acaben encarint el preu de la factura".

Una gestió ‘provisional’ que fa 21 anys que dura

Segons explica ERC, "l’ordenança municipal de serveis funeraris de 1998 conté a la disposició transitòria segona la regulació provisional de la gestió del cementiri en favor de Joan Trius, que fins a aquell moment havia realitzat els serveis funeraris del municipi en règim de servei públic monopolitzat de pompes fúnebres".

La Llei 2/1997, de serveis funeraris, va liberalitzat el servei i el transport perquè es puguin exercir en lliure competència, però no va resoldre la gestió del cementiri amb aquella liberalització del servei, sinó que per la disposició transitòria segona va mantenir la relació contractual amb Trius, després Serveis Funeraris del Penedès, SL, i actualment Àltima, en una relació que s’hauria d’haver extingit ja a l’any 1998.

Tot i això, la mateixa ordenança ja diu que “Tanmateix, l’Ajuntament podrà en qualsevol moment reassumir la gestió directa dels esmentats serveis [del cementiri], o bé convocar una licitació per a contractar la seva gestió indirecta.”

Des d’Esquerra es considera, doncs, que ja va sent hora d’acabar amb aquesta “excepcionalitat”, evitant externalitzar el servei, com ha passat amb el tanatori-crematori.

Uns serveis funeraris justos

Aquesta moció s’emmarca en la demanda constant d’Esquerra Republicana per aconseguir uns serveis funeraris justos i que s’acabi ja amb la situació de "monopoli": "Els serveis funeraris són essencials per a la ciutadania i cal que siguin justos, dignes, públics i transparents. Ja en el passat mandat, el ple municipal va aprovar per unanimitat una moció presentada per Esquerra Republicana per realitzar un estudi per veure la viabilitat de crear un tanatori-crematori de caràcter públic municipal o supramunicipal, que garantís un servei a un preu digne. Tot i això, el govern sociovergent encara ha de fer l’estudi. També, gràcies a Esquerra, s’ha aconseguit que Àltima incorpori a les seves tarifes un servei bàsic a un preu més econòmic". 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local