Pactes de govern

Sánchez i Iglesias signen un preacord de govern de coalició i buscaran altres suports per assegurar la majoria al Congrés

PSOE i Podem discutiran la composició de l'executiu després de la investidura

Sánchez i Iglesias signen el preacord per al govern de coalició al Congrés dels Diputats. ACN

Sánchez i Iglesias signen el preacord per al govern de coalició al Congrés dels Diputats. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podem, Pablo Iglesias, han signat aquest dimarts al Congrés un preacord per a un govern de coalició i buscaran ara nous suports per aconseguir la majoria parlamentària. Tots dos han comparegut plegats per signar el document que desbloqueja la formació de govern, però que no resol quina serà la composició. Segons han explicat, aquesta qüestió es debatrà després de la investidura. En declaracions durant l'acte Iglesias ha assegurat que l'acord era una "necessitat històrica" i aquest serà "un govern de coalició progressista a Espanya que combini l'experiència del PSOE i la valentia de Podem". Segons Sánchez és "un acord per quatre anys" basat en la "cohesió i la lleialtat"

Iglesias ha assegurat que totes dues formacions han signat el document amb "generositat" i disposició de "deixar enrere els retrets", i ha promès lleialtat. "Sánchez sap que podrà comptar amb tota la nostra lleialtat", ha sentenciat. Aquest, segons Iglesias, ha de ser un govern que "treballi pel diàleg per resoldre la crisi territorial i per la justícia social com a millor vacuna contra l'extrema dreta".

Sánchez, per la seva banda, ha afirmat que aquest és un projecte "il·lusionant" que permet superar les diferències que han tingut les dues formacions. L'objectiu, ha explicat, és la formació d'un govern "rotundament progressista" i estable on "l'únic" que no hi tindrà mai cabuda serà "l'odi i la confrontació". Segons Sánchez, és "un acord per quatre anys" que haurà d'anar acompanyat d'altres suports.

Per aquest motiu tots dos s'han compromès a buscar el suport d'altres forces polítiques. El PSOE farà una ronda amb tots els grups per "fer viable una majoria parlamentària estable" que duri una legislatura. En definitiva, segons Sánchez, el camí que comença ara és "un projecte il·lusionant i esperançador".

El preacord entre Sánchez i Iglesias aposta pel "diàleg a Catalunya" sempre "dins de la Constitució"

El preacord de govern de coalició que han signat aquest dimarts els líders del PSOE i de Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, consta de 10 punts on entre altres els dos partits es comprometen a "fomentar el diàleg a Catalunya" buscant "formules d'entesa i trobada sempre dins de la Constitució". Segons el text, el govern d'Espanya "tindrà com a prioritat garantir la convivència a Catalunya i la normalització de la vida política". PSOE i Podem també es comprometen a "enfortir l'Estat de les autonomies" per "assegurar la prestació adequada dels drets i serveis de la seva competència" i garantir "la igualtat entre tots els espanyols".

Segons el document, el preacord té com a objectiu situar Espanya "com a referent de la protecció des drets socials a Europa" i expressar el compromís "en defensa de la llibertat, la tolerància i el respecte als valors democràtics com a guia de l'acció de govern".

Els detalls de l'acord es faran públics en els pròxims dies, però aquest dimarts s'han avançat ja les seves bases que parteixen d'un compromís de "consolidar el creixement i la creació d'ocupació" mitjançant el combat a la "precarietat del mercat laboral" i garantint una feina "digna, estable i de qualitat".

PSOE i Podem també aposten per "treballar per la regeneració i lluitar contra la corrupció", així com blindar la revalorització de les pensions i, entre altres, "controlar l'extensió de les cases d'apostes".

També es comprometen a lluitar contra el canvi climàtic, enfortir les petites i mitjanes empreses, i aprovar nous drets que aprofundeixin el reconeixement de la dignitat de les persones com el dret a la mort digna.

El preacord inclou una aposta per la cultura i les polítiques feministes i un compromís de lluita contra el despoblament. També una reforma fiscal justa i progressiva "que ens acosti a Europa i a la que s'eliminin els privilegis fiscals".

Casado promet una oposició "ferma i rotunda" al govern de coalició entre PSOE i Podem

El líder del PP, Pablo Casado, ha promès aquest dimarts fer una oposició "ferma i rotunda" al govern de coalició acordat entre el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podem, Pablo Iglesias. Segons Casado, la rúbrica deixa una situació "molt preocupant" i el PP respondrà teixint l'oposició "ferma i rotunda". "El PP estarà amb els espanyols per representar una alternativa de futur allunyada dels extremistes, dels independentistes i dels radicals de Podem", ha sentenciat.

Poc abans que ell el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha reclamat a Sánchez que "es pensi molt bé" l'acord amb Podem. Segons Feijóo, Sánchez hauria d'haver prioritzat partits que no tenen dubtes a l'hora de defensar la unitat d'Espanya.

Abascal acusa Sánchez d'abraçar "els aliats d'un cop d'Estat"

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha acusat aquest dimarts el PSOE s'abraçar-se al "comunisme bolivarià", en referència a Podem. En un twit pocs minuts després de l'aununci de preacord entre PSOE i Podem, Abascal ha afirmat que els socialistes pacten "amb els aliats d'un cop d'Estat a meitat d'un cop d'Estat". A més, ha advertit que farà Sánchez "responsable de cada dany que produeixin a la convivència i a l'ordre constitucional".

Cs avança que no donarà suport al govern de coalició del PSOE i Podem

Ciutadans ha fet públic un comunicat de reacció a l'acord de govern de coalició signat entre els líders del PSOE i de Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. La formació taronja apel·la a la "responsabilitat" del PSOE i del PP per "arribar a un acord moderat i constitucionalista" amb Cs basat en "pactes d'Estat bons per al nostre país". En aquest marc, avança que "no pot donar suport" al govern de Sánchez i Iglesias: "és nefast i contrari als interessos de la majoria dels espanyols". "Fa dos dies (Sánchez) no podia dormir per Podem, i ara se'n van a viure junts", conclou el comunicat. El 'no' de Ciutadans és rellevant per als comptes del PSOE, que contemplava els seus 10 vots com a alternativa a una investidura que depengui dels independentistes.

JxCat manté el 'no' a Sánchez i acusa els comuns de pactar amb el PSOE i "sacrificar Catalunya"

JxCat manté el 'no' al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, després de l'anunci del preacord entre el PSOE i Unides Podem. En un contacte amb la premsa al Parlament, aquest dimarts a la tarda, la líder de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha acusat els comuns de pactar amb el PSOE i "sacrificar Catalunya". La diputada electa ha criticat que Sánchez i el líder del partit morat, Pablo Iglesias, hagin tancat un preacord en sis hores, després de sis mesos de bloqueig. Borràs ha criticat el novè punt del pacte entre PSOE i Unides Podem: "Ara que Cs perd suport sembla que Podem els fa el relleu i compra els seus arguments que a Catalunya hi ha un problema de convivència", ha lamentat.

La CUP creu que l'acord PSOE-Podem demanarà "desmobilització" de l'independentisme amb "l'espantall de Vox"

El diputat electe de la CUP al Congrés Albert Botran ha pronosticat aquest dimarts que un govern espanyol liderat pel PSOE i Unides Podem demanarà desmobilització a Catalunya al·legant l'augment de l'extrema dreta de Vox i ha demanat "no caure-hi". En una publicació a Twitter, Botran ha dit que els dos partits apostaran per "l'esquema de la Transició" i que seria un error "caure-hi". En aquest sentit, ha recordat que la solució és "l'autodeterminació, l'amnistia i els drets socials" i que només es guanyarà amb la "mobilització d'aquests dies".

Budó celebra que Sánchez i Iglesias recuperin el diàleg però lamenta la repetició electoral

El Govern ha celebrat que els líders de PSOE i Unides Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, hagin recuperat el diàleg. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha aprovat que el president espanyol en funcions hagi entès que la política de pactes és "necessària" perquè forma part del "joc democràtic". Tot i això, la consellera ha lamentat que hagi calgut la repetició electoral, ja que aquesta entesa entén que ja era possible després del 28-A. En la roda de premsa a Palau posterior al Consell Executiu, Budó ha constatat que hi hagi "més inestabilitat i ultradreta a les institucions" després del 10-N.

"Celebrem que Sánchez s'avingui al diàleg, ja veurem el resultat", ha apuntat Budó. La consellera també ha destacat la "normalitat" de la jornada electoral del 10-N a Catalunya i ha asseverat la "satisfacció" del Govern en aquest sentit. També ha celebrat la participació, així com que les forces independentistes hagin augmentat la seva representació tant al Congrés com al Senat.

La consellera ha fet aquestes declaracions abans que Sánchez i Iglesias compareguin conjuntament, aquest dimarts al migdia, per explicar el detall del seu preacord per a formar un govern de PSOE i Unides Podem.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local