Pactes de govern

El PSOE i Podem es comprometen a abordar el "conflicte polític català" amb "diàleg, negociació i acord"

L'acord programàtic afirma que traspassaran les competències pendents reconegudes a l'Estatut de Catalunya i preveu un nou sistema de finançament

L'acord entre PSOE i Podem preveu derogar part de la reforma laboral, augmentar l'SMI i l'IRPF als més rics

Pla mitjà del líder del PSOE, Pedro Sánchez, i del líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, signant l'acord programàtic del govern de coalició al Congrés

Pla mitjà del líder del PSOE, Pedro Sánchez, i del líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, signant l'acord programàtic del govern de coalició al Congrés

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'acord programàtic del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem contempla abordar "el conflicte polític català" amb l'impuls de "la via política a través del diàleg, la negociació i l'acord entre les parts que permeti superar la situació actual". Són termes similars als comunicats conjunts emesos durant la negociació entre els socialistes i ERC. El document, difós aquest dilluns, parla de millorar "la col·laboració i coordinació institucional" entre l'Estat i les autonomies reforçant organismes ja existents com la Conferència de Presidents -celebració de la qual volen que sigui anual- i creant-ne de nous. El "marc de col·laboració" entre institucions estarà "definit pel principi de multilateralitat, la qual cosa no impedeix la presència de procediments i òrgans bilaterals", que "sempre es regiran pels principis de lleialtat i col·laboració entre territoris que fixa la Constitució", diu el document.

El text, que té 11 apartats desglossats en una cinquantena de pàgines, també afirma que el govern de coalició impulsarà la "millora i clarificació de la distribució competencial entre el govern central i les comunitats autònomes per implementar un model de repartiment més clar i precís que perimetri les facultats competencials concretes de cada entitat".

Traspàs de les competències pendents a Catalunya

L'acord també inclou el compromís de donar compliment als dictàmens del Tribunal Constitucional (TC) i traspassar a la Generalitat les competències pendents reconegudes a l'Estatut de Catalunya en matèria de gestió de beques universitàries, la formació sanitària especialitzada, el salvament marítim o l'execució de la legislació laboral en l'àmbit del treball, l'ocupació i la formació professional.

Nou sistema de finançament

El document també assegura que "l'objectiu final" del nou govern serà "aprovar un nou sistema de finançament" de les autonomies que "resolgui les carències, asimetries i ambigüitats de l'actual". Inicialment, volen desenvolupar "la previsió de les regles i principis que han de regir-lo i el procediment per establir-lo amb la participació dels territoris".

Trasllat de seus d'institucions

Una altra mesura que inclou l'acord és el trasllat total o parcial de seus de diverses institucions i organismes estatals a diverses ciutats, sense concretar, amb l'objectiu d'assolir una "desconcentració institucional de l'Estat".

L'acord entre PSOE i Podem preveu derogar part de la reforma laboral, augmentar l'SMI i l'IRPF als més rics

L'acord de govern entre el PSOE i Unides Podem preveu un "augment de la progressivitat del sistema fiscal" amb un increment de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de dos punts per a les rendes de més de 130.000 euros i de quatre punts per a les de més de 300.000. A més, el nou executiu de coalició fixarà un tipus mínim del 15% en l'Impost de Societats (IS) per a les grans corporacions, que s'ampliarà al 18% per a les entitats financeres i empreses d'hidrocarburs. En matèria laboral, el text afirma que el govern espanyol derogarà part de la reforma laboral i es compromet a augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) fins a assolir progressivament el 60% del salari mitjà a Espanya, la qual cosa suposaria assolir els 1.200 euros. A més, l'acord contempla la regulació del lloguer per frenar els "augments abusius". A banda, també parla de substituir la 'Llei Mordassa' per "garantir l'exercici del dret a la llibertat d'expressió i reunió pacífica.

El text té 11 apartats desglossats en una cinquantena de pàgines i s'ha fet públic aquest dilluns abans que s'oficialitzi l'entesa amb la signatura del document per part de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

Augment impositiu a les rendes altes

A banda dels augments dels tipus impositius sobre la base general de l'IRPF de les rendes superiors a 130.000 i 300.000 euros; l'acord també inclou l'augment de quatre punts percentuals per a les rendes de capital superiors a 140.000 euros. A més, apunta que "s'estudiarà la fiscalitat de les grans fortunes a l'objecte que contribueixin a un sistema fiscal més just i progressiu".

Pel que fa a les empreses, també vol limitar les exempcions de dividends de societats per la participació en d'altres, reduint-ho un 5%. En canvi, per a les empreses que facturin menys d'un milió d'euros, l'acord afirma que reduirà del 25% al 23% el gravamen de l'IS.

Mesures laborals

Pel que fa a la derogació de part de la reforma laboral, el document afirma que el nou govern vol "recuperar el paper dels convenis col·lectius" i derogarà diversos aspectes. Per exemple, derogar la possibilitat d'acomiadament per absentisme causat per baixes per malaltia; les limitacions a l'àmbit temporal del conveni col·lectiu perquè l'antic tingui vigència fins que es negociï un de nou; i la prioritat aplicativa dels convenis d'empresa sobre els sectorials.

L'acord també menciona les contractacions a través d'Empreses de Treball Temporal (ETT) i parla de modificar l'Estatut dels Treballadors per "limitar la subcontractació a serveis especialitzats aliens a l'activitat principal de l'empresa". De fet, el document afirma que la intenció és elaborar un nou Estatut dels Treballadors "del segle XXI" amb el diàleg amb agents socials. També vol desenvolupar un Estatut del Becari per evitar abusos així com reforçar el control de la contractació a temps parcial.

Regulació del lloguer

"S'impulsaran les mesures normatives necessàries per posar sostre a les pujades abusives de preus del lloguer en determinades zones de mercat tensat", diu el document, que concreta que "s'habilitarà les autonomies o ajuntaments" perquè puguin "regular les pujades abusives" d'acord ambl sistema estatal d'índexs de referència de preus de lloguer d'habitatge. Afirma que es tindran en compte els sistemes de referència que ja s'hagin impulsat a algunes autonomies.

També afirma que els ajuntaments podran "declarar de forma objectiva i fonamentada en criteris tècnics, amb caràcter temporal i excepcionalment, una zona urbana de mercat tensat". A més, parla de fomentar el lloguer social, de protegir a les persones desnonades i contempla un Pla Estatal per a la Rehabilitació d'Habitatges per als propietaris que els posin en lloguer a preus assequibles.

Revalorització de les pensions

"Actualitzarem les pensions conforme a l'IPC real mitjançant una llei de forma permanent i augmentarem el poder adquisitiu de les pensions mínimes i les no contributives", diu el text. També parla de plantejar a la resta de formacions polítiques un nou Pacte de Toledo.

Derogar la LOMCE i relegar religió

El PSOE i Unides Podem volen derogar la LOMCE; promoure la coeducació per evitar la segregació per raó de sexe i també fixarà que religió sigui una assignatura de caràcter voluntari sense que hi hagi una alternativa i la nota de l'assignatura de religió no pugui ser computable a efectes acadèmics. Pel que fa a les universitats, l'acord diu que revisaran el sistema de beques i vol reduir la precarietat del professorat.

Blindar el 'només sí és sí'

En matèria d'igualtat, el document preveu "blindar que només sí és sí" amb relació al consentiment sexual amb l'aprovació d'una "Llei integral per a la protecció de la llibertat sexual i contra les violències sexuals". "En el marc d'aquesta llei reformarem la legislació penal per garantir que el consentiment de la víctima sigui clau en els delictes sexuals, de manera que, si una dona no diu 'sí', tota la resta és 'no'".

Sánchez demana a la resta de formacions parlamentàries que "se sumin al diàleg i no a la confrontació"

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha demanat a la resta de formacions parlamentàries que "se sumin a l'avenç i no al bloqueig" i "al diàleg i no a la confrontació". Després de signar l'acord programàtic del govern de coalició amb Unides Podem aquest dilluns a la tarda al Congrés dels Diputats, Sánchez ha esperat que "més aviat que tard" puguin fer realitat les propostes del document. El líder del PSOE ha defensat que el programa que han fet públic és "ambiciós, valent i progressista" i pretén ser "útil" per als ciutadans. Sánchez ha reconegut que la diversitat de partits al Congrés faran "complexa" la governabilitat però creu que no la "impossibilita". "On alguns veuen bloqueig, veiem estímul", ha dit. El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha afirmat que l'acord està cridat a ser "històric" i ha desitjat que la investidura sigui "aviat".

Sánchez ha assegurat que no es rendiran en la voluntat de superar el bloqueig i ha diferenciat entre dues actituds o "camps" entre les formacions polítiques, les que volen avançar i les que bloquegen i ha convidat els partits a sumar-se a les que aposten per desbloquejar. "Si preval l'esperit dels signants d'aquest acord, podem fer d'aquesta legislatura un temps útil per al nostre país", ha afirmat el líder del PSOE.

El secretari general socialista ha afirmat que l'acord obeeix a una "nova normalitat institucional" amb una fórmula inèdita de govern de coalició i amb la fragmentació parlamentària. Sánchez ha afirmat que buscaran suports per a les diverses iniciatives parlamentàries que puguin proposar i ha defensat que "mereixen ser escoltades".

Iglesias ha destacat que el govern de coalició combina "l'experiència" del PSOE amb la "frescor" d'Unides Podem i està cridat a ser "històric". El líder de la formació lila ha reivindicat que hi ha l'oportunitat de convertir l'Estat espanyol en un "referent de modernitat" després d'una dècada de "retallades", "conflicte territorial" però també "esperança". Iglesias ha dit que tenen el repte de "convertir el 'sí que es pot' en polítiques actives de govern".

Tant Sánchez com Iglesias s'han agraït mútuament la voluntat d'acord. El líder socialista ha destacat la "generositat i enorme dosi de responsabilitat" d'Unides Podem mentre que Iglesias també ha agraït la "generositat" del PSOE i ha dit que serà un "honor" que Sánchez sigui el president del govern del qual espera formar part.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local