Mediació Ciutadana

El servei de mediació de l'Alt Penedès atén 23 casos en tres mesos de funcionament

Els conflictes veïnals i familiar han estat de moment els principals temes objectes del servei del consell comarcal

El servei de mediació de l'Alt Penedès atén 23 casos en tres mesos de funcionament. CC Alt Penedès

El servei de mediació de l'Alt Penedès atén 23 casos en tres mesos de funcionament. CC Alt Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La setmana passada, amb motiu de la celebració del Dia Europeu de la Mediació, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès va presentar públicament el nou Servei de Mediació Ciutadana, que va entrar en funcionament a finals de 2019 i que es vol donar a conèixer a tota la ciutadania de la comarca.

Jordi Ferrer, vicepresident del Consell Comarcal i president de l’Àrea d’Atenció a les Persones, i Núria Arnau, consellera comarcal de Convivència Ciutadana, van explicar aquest nou servei que és gratuït i que està a disposició de les persones que resideixen a l’Alt Penedès, les entitats i els ajuntaments, excepte els municipis de Sant Sadurní i Vilafranca que tenen els seus propis serveis de Mediació Ciutadana.

Jordi Ferrer va afirmar que “la tasca de les administracions passa moltes vegades per la mediació (...) les persones tenen tendència a recórrer als tribunals però amb la mediació el conflicte pot esdevenir una oportunitat”, per això el Consell Comarcal ha creat un servei format per 4 professionals de la Mediació amb una llarga experiència i amb perfils complementaris (Psicologia, Dret penal, Dret civil).

Núria Arnau, al seu torn, va afirmar que “la mediació és una solució molt més econòmica en comparació amb la via judicial i de vegades pot resoldre el problema de fons i restablir la relació”. Això és especialment important en els casos de mediació familiar, en què restablir la comunicació entre progenitors o entre germans (per exemple, en el cas de la cura de persones grans), és tan important com resoldre el conflicte en si mateix.

Els àmbits de treball del Servei Comarcal de Mediació Ciutadana són els conflictes familiars, el context escolar, el món associatiu, els conflictes veïnals, l’espai públic i per l’incompliment d’ordenances municipals. També es faran comediacions per aconseguir fórmules de justícia restaurativa per a petits delictes o danys patrimonials.

Esther Martí, membre del Servei de Mediació Ciutadana del Consell Comarcal, va explicar que, dels 23 casos atesos des de la posada en marxa del servei durant el mes d’octubre de 2019, 11 s’han tancat amb acords totals i la resta continuen oberts perquè són processos que poden durar uns mesos a resoldre’s.

El procés de mediació comença amb una sessió informativa amb la persona que ha sol·licitat la mediació. Un cop acceptada la mediació, des del Consell Comarcal es contacta amb l’altra part en conflicte i se la convida a una sessió informativa. Si ambdues parts accepten voluntàriament la mediació, es fan un seguint de sessions conjuntes i separades en què es treballa l’escolta activa i s’intenta aconseguir acords satisfactoris per a ambdues parts.

Per demanar hora al Servei de Mediació Ciutadana del Consell Comarcal de l’Alt Penedès cal trucar al telèfon 93 890 00 00 ext. 142 o contactar via correu electrònic mediació@ccapenedes.cat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local