Crisi del coronavirus

El ple del Consell Comarcal del Garraf se centra en la gestió de la crisi sanitària per la covid-19

La presidenta, Abigail Garrido, va iniciar la sessió amb un missatge de condol per les persones de la comarca que han perdut familiars per la malaltia

El ple del Consell Comarcal del Garraf se centra en la gestió de la crisi sanitària per la covid-19. CC Garraf

El ple del Consell Comarcal del Garraf se centra en la gestió de la crisi sanitària per la covid-19. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple del Consell Comarcal del Garraf, celebrat dijous passat de forma telemàtica, es va centrar la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19. La presidenta, Abigail Garrido, va iniciar la sessió plenària amb un missatge de condol per les persones de la comarca que han perdut familiars per la malaltia.

Tot seguit, la presidenta va fer un resum de les mesures que s’han implantat en el marc del Consell d’Alcaldies en diversos àmbits: coordinació de la gestió de les targetes moneder que cobreixen les beques de menjador de 2.494 infants, suport al Consorci Sanitari Alt Penedès Garraf en la distribució de la medicació hospitalària, concertació i elaboració d’un pla de xoc social, econòmic i empresarial en el marc del Pacte per a l’Ocupació del Garraf, i sol·licitud de la gratuïtat dels peatges al Departament de Territori i Sostenibilitat durant l’estat d’alarma, entre d’altres.

El govern comarcal va presentar un informe amb les mesures implantades per a adaptar els serveis a la ciutadania, d’una banda, i per protegir l’equip tècnic de la institució, de l’altra. Des de la setmana anterior a la declaració de l’estat d’alarma, l’equip del Consell Comarcal del Garraf ha desenvolupat les seves tasques a través de la modalitat de teletreball.

Els equips dels serveis a les persones, en coordinació amb els ajuntaments, han centrat tots els esforços en l’atenció de situacions de vulnerabilitat: ansietat, angoixa, manca d’aliments, necessitat de medicaments, gestió de les targetes moneder, ajuts de lloguer, etc.

Pel que fa al servei d’atenció al domicili, s’ha realitzat de forma presencial a través de les treballadores familiars que atenen les necessitats de les persones grans soles: suport en l’alimentació, medicació i higiene. També s’ha donat atenció telefònica diària a les persones que no han necessitat atenció presencial.

Així mateix, els i les professionals dels serveis d’atenció a infants i adolescents, atenció persones amb dependència, primera acollida per a persones nouvingudes, informació i atenció a les dones, xarxa d’acompanyament en el municipi, referent d’ocupació juvenil i prevenció de drogodependències han fet seguiment a través de trucades i missatges a les persones usuàries i han iniciat processos d’acompanyament i contenció davant la situació sobrevinguda.

D’altra banda, els i les professionals del serveis d’habitatge i ocupació, han atès les persones usuàries a través de trucades i correus electrònics per assessorar-los en relació a les possibles opcions per a pal·liar els efectes de la Covid-19: ajuts de lloguer, ajornament d’hipoteques, expedients temporals d’ocupació, canvis en el format de la contractació, etc.

El ple va continuar amb un torn de paraules amb els i les portaveus dels grups comarcals, que van coincidir en posar en valor l’esforç de l’equip tècnic del Consell Comarcal del Garraf en l’adaptació a la nova situació i, especialment, en la gestió dels serveis per atendre les persones més vulnerables. També es van enviar missatges de felicitació a veïns i veïnes que estan complint totes les recomanacions sanitàries de prevenció, i de desig de recuperació de les persones que enfronten la malaltia.

Així mateix, els consellers i conselleres van destacar la necessitat de treballar, conjuntament i de forma coordinada, entre totes les forces polítiques per sortir de la crisi. Igualment, es va destacar el treball desenvolupat en el marc del Pacte per a l’Ocupació del Garraf i el Consell d’Alcaldies. Els i les representants dels grups comarcals es van posar a disposició del govern del Consell Comarcal del Garraf per col·laborar i trobar consensos.

La consellera adjunta a presidència, Mònica Gallardo, va agrair el treball conjunt dels equips tècnics i dels representants polítics del Consell Comarcal del Garraf i dels sis ajuntaments durant aquest dies. Gallardo també va expressar la voluntat de continuar treballant conjuntament i, sobre tot, enviant un missatge d’esperança a la ciutadania.

Punts aprovats

Durant el ple, també es va aprovar la modificació de la pròrroga del conveni de col·laboració amb l’Oficina Local de la Creu Roja a Vilanova i la Geltrú per la gestió del servei de transport adaptat i assistit per a persones amb mobilitat reduïda per a l’any 2020, i la proposta del Departament d’Educació de la Generalitat en relació al finançament dels serveis de transport i menjador escolar prestats per l’ens comarcal durant el curs 2019-2020.

Igualment, es va aprovar l’annex al conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Garraf i l’Ajuntament de Cubelles per a la prestació dels serveis socials d’atenció primària i altres programes, en què es preveu ampliar la jornada de l’administrativa. 

En l’àmbit d’Ordenació Territorial, es va aprovar inicialment la declaració l’Església Parroquial de Santa Magdalena del municipi de Canyelles com a Bé Cultural d’Interès Local i es va donar compte de l’aprovació inicial del projecte museogràfic del Centre d’Interpretació dels Americanos. Indians a Sant Pere de Ribes, aquesta actuació inclosa en el projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura”.

Així mateix, es va aprovar l’adhesió del Consell Comarcal del Garraf al Decàleg per a la recuperació socioeconòmica dels municipis de Catalunya, que han elaborat l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, i que inclou 55 mesures per reactivar els municipis després de la pandèmia de la Covid-19.

Mocions

Pel que fa a les mocions, durant el ple es va aprovar una moció presentada pel grup comarcal Ciutadans, per a la redacció i disseny del Pla comarcal per la recuperació del Garraf, per pal·liar els efectes de la crisi de la covid-19 sobre les famílies i sectors productius.

També es va aprovar una moció presentada pels grups comarcals CUP-Amunt, Som VNG i Construïm per la derogació de la LRSAL i la Llei d’Estabilitat Pressupostària, com a mesura necessària per a afrontar la nova crisi social i econòmica, i per permetre als ajuntaments mobilitzar el romanent de tresoreria per destinar-lo a mesures socials.

Finalment, es va aprovar la moció dels grups comarcals PSC, Junts per Catalunya i En Comú Guanyem per una transició a la normalitat des del diàleg i la col·laboració institucional. A través d’aquesta moció, el ple acorda instar al Govern de l’Estat i als grups del Congrés dels Diputats a aprovar una modificació de la regla de la despesa, per a les corporacions locals durant l’exercici 2020 i 2021. També s’acorda instar al govern de la Generalitat perquè aprovi un pla de liquiditat extraordinari per als ens locals, al marge del Fons de Cooperació Local, destinat a la recuperació social i econòmica dels municipis atenent a les seves particularitats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local