Consell Comarcal

Els alcaldes de l'Alt Penedès demanen directrius clares dels governs per no assumir riscos en el procés de la desescalada

L’obertura de les piscines, l’organització dels casals d’estiu, la reobertura de les llars d’infants i la celebració de les festes majors són els temes claus per als municipis

Els alcaldes de l'Alt Penedès demanen directrius clares dels governs per no assumir riscos en el procés de la desescalada. CC Alt Penedès

Els alcaldes de l'Alt Penedès demanen directrius clares dels governs per no assumir riscos en el procés de la desescalada. CC Alt Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els ajuntaments de l'Alt Penedès demanen directrius clares del govern de l’Estat i de la Generalitat per no assumir riscos i responsabilitats, en el procés de la desescalada, molt més enllà de les seves competències. El dijous 21 de maig es va celebrar telemàticament una sessió extraordinària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès.

El president, Cesar Herràiz, va proposar a tots els alcaldes i alcaldesses de celebrar sessions quinzenals per intercanviar informacions i consensuar criteris davant les decisions que han de prendre els ajuntaments al llarg dels propers dies sobre l’obertura de les piscines municipas i els casals d’estiu, la reobertura de les llars d’infants municipals i els actes de les festes majors.

El president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, va aprofitar la sessió per demanar la col·laboració dels ajuntaments en la nova convocatòria d’ajuts de menjador per al curs 2020-2021. En concret, va proposar als ajuntaments que recepcionessin les sol·licituds de les famílies del municipi per evitar desplaçaments al Consell Comarcal i possibles contagis de la COVID. Tots els alcaldes i alcaldesses van acceptar la proposta de col·laboració i es van comprometre a adoptar les mesures organitzatives necessàries per poder atendre els seus veïns i veïnes que hagin de fer aquest tràmit.

Tot seguit, es va fer una posada al dia sobre el tema que havia motivat la sessió extraordinària: com afrontarà cada ajuntament la desescalada pel que fa a l’obertura de les piscines municipals, l’organització dels casals d’estiu, la reobertura de les llars d’infants municipals i la celebració de les festes majors.

Els temes més immediats, els casals d’estiu i les piscines, s’estan abordant de manera diferent segons la casuístiques de cada municipi: alguns ajuntaments estan obligats a obrir perquè tenien contractes de serveis o concessions signats amb anterioritat; altres van licitar els contractes i estan pendents d’adjudicació; alguns estan preparats per contractar directament el personal però estan retardant la decisió a l’espera de les decisions del Govern; hi ha ajuntaments que han fet o estan fent enquestes entre els usuaris de l’any passat per prendre una decisió; en alguns municipis, els casals els organitzen directament les entitats amb personal voluntari i, per tant, la decisió no depèn exclusivament de l’ajuntament, i finalment, hi ha ajuntaments que creuen que és millor no obrir i destinar els recursos econòmics a pal·liar els efectes socioeconòmics de la COVID al municipis.

En qualsevol cas, tots els assistents eren conscients que la situació és d’incertesa extrema i que les decisions preses pels ajuntaments potser no es podran posar en pràctica si no es compleixen les previsions de la desescalada. A més, els serveis i els actes que s’organitzin (piscines, casals, llars d’infants, actes de les festes majors), seran molt probablement deficitaris, perquè caldrà limitar els aforaments i hi haurà sobrecostos addicionals derivats de les mesures sanitàries i del personal que caldrà contractar per fer-les complir.

Els alcaldes i alcaldesses van exposar algunes de restriccions que probablement hauran d’adoptar si finalment obren les piscines municipals: no oferir servei de bar, tancar les dutxes, limitar l’accés a les persones que resideixin al municipi i escurçar els horaris d’obertura.

En tots els casos, els ajuntaments veuen amb preocupació que hauran d’assumir riscos que no els pertoquen, perquè les assegurances no ho cobriran tot, i demanen al Govern de l’Estat i de la Generalitat que siguin molt clars i específics quan aprovin noves mesures de la desescalada.

Finalment, en l’últim punt de l’ordre del dia del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses es va informar sobre el nivell d’atenció que estan oferint els ajuntaments: tot el personal està teletreballant o treballant a les dependències municipals, on s’han adoptat mesures sanitàries de seguretat; però l’atenció presencial a la ciutadania es fa només amb cita prèvia per evitar la confluència de persones i garantir les mesures de seguretat. Al seu torn, les persones que s’adrecen als ajuntaments estan sent molt prudents, opten majoritàriament per trucar primer i intentar resoldre les consultes per telèfon, o sol·liciten directament la cita prèvia pels canals oferts per cada ajuntament amb aquesta finalitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local