Crisi del coronavirus

El congrés virtual Municipalisme i Covid-19, impulsat des de Canyelles, reuneix alcaldes i experts de tot el país

El congrés, amb el suport de la FEMP, és l'inici d’un treball intermunicipal conjunt i de noves jornades de debat

Es reivindica el paper fonamental del municipalisme en la gestió de la crisi sanitària

El congrés virtual Municipalisme i Covid-19, impulsat des de Canyelles, reuneix alcaldes i experts de tot el país. EIX

El congrés virtual Municipalisme i Covid-19, impulsat des de Canyelles, reuneix alcaldes i experts de tot el país. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els efectes que la pandèmia de la Covid-19 està tenint en l'àmbit local, com els municipis li estan fent front i quines són les accions que han d'impulsar-se per afrontar el futur són algunes de les principals qüestions abordades en el primer Congrés Virtual sobre Municipalisme i Covid-19 celebrat aquest dimecres, 22 de juliol. Una iniciativa promoguda per l'Ajuntament de Canyelles, amb el suport de la Federació Espanyola de Municipis (FEMP) i en la qual han participat alcaldes, regidors i destacats responsables del municipalisme i professionals de la salut del país.

El Secretari General de la FEMP, Carlos Daniel Casares, obria la jornada donant un missatge d'optimisme per a afrontar el futur després del tràgic malson viscut fins ara, durant la qual el món local ha estat a l'altura una vegada més, assegurava. Ha agraït el treball fet pels ajuntaments, per haver demostrat que tenim força, impuls i sabem defensar als nostres veïns i veïnes. El Secretari General de la FEMP, apuntava que durant la pandèmia, la FEMP ha treballat intensament, posant-se a la disposició del Govern d'Espanya per transmetre tota la informació als alcaldes del país. També ha recordat que la FEMP ha aprovat més de 500 mesures extraordinàries per donar resposta a les demandes sorgides de diversos sectors, i per donar el suport necessari als ajuntaments per abordar el futur.

En aquest sentit, Carlos Daniel Casares apuntava que els ajuntaments necessiten estar més apoderats i haurien d'haver tingut més informació. Així, assegurava, és necessari abordar al més aviat possible durant aquest mandat tres objectius:

1.- Reforma Local per què els ajuntaments tinguin un marc competencial adequat.

2.- Un finançament suficient per als ajuntaments.

3.-El repte demogràfic. Donar serveis igualitaris a tots els ciutadans, tenint en compte que més del 87% dels municipis espanyols tenen menys de 5.000 habitants.

L'alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, donava la benvinguda apuntant que aquest congrés és l'inici d'un treball necessari en l'àmbit municipal, per posar a la disposició de tots la gestió que han desenvolupat els ajuntaments durant aquests mesos. S'ha demostrat que no estàvem preparats, però encara així els ajuntaments han assumit les seves responsabilitats. Tots els alcaldes hi han estat, i també la societat, assegurava. L'alcaldessa de Canyelles també agraïa el suport de la FEMP i emetia un reconeixement  a tots els treballadors que han estat presents durant la pandèmia. Gràcies a ells les iniciatives tiren endavant.

Sandra Lozano, professional de la Salut Animal, feia en la seva ponència un acostament més científic a la Covid-19, exposant les necessàries mesures de seguretat i prevenció, així com l'autoprotecció i protecció dels altres (per a promoure la necessitat de cuidarnos i protegir-nos de manera global), l'evolució, les vies de transmissió, els avanços científics, la realitat sobre el paper dels animals en aquesta crisi i també la dels joves, aspectes importants tots ells per a la salut pública.

L'alcalde de Venta del Moro, Luis Francisco López, per part seva , exposava l'impacte de la Covid-19 en el món rural i els efectes de la despoblació en aquest àmbit. Aquest municipi valencià, de poc més de 1.200 habitants, ha comptabilitzat fins ara només un afectat pel virus. López reivindicava com l'arrelament dels valors de la ruralitat, oblidats fins ara, han ressorgit durant la crisi sanitària. Valors com el sentiment de comunitat i de col·laboració, molt presents en el món rural han aflorat com a necessaris. En aquest sentit, demanava el respecte mutu entre el món rural i urbanita i defensava la sorprenent gestió que els ajuntaments rurals han fet de la pandèmia per a mantenir el proveïment i serveis dels veïns, encara i trobar-se amb dificultats afegides: despoblació, poca cobertura d'Internet o accessos complicats. Zones vulnerables on és difícil afermar la població i tenir gent jove. En aquest sentit, reclamava un nou model econòmic per al món rural i noves maneres de cohesió social, així com un gran pacte d'Estat contra la despoblació i una modificació legislativa transversal que tingui el seu focus en el món rural i que ofereixi i possibiliti una justícia equitativa real.

José Francisco Cabanes, alcalde de Sedaví, en la seva exposició, explicava el model d'èxit imposat pel seu municipi, el de la Targeta Moneder, que s'ha exportat a altres municipis i que ha estat un sistema de treball que dignifica a les persones usuàries dels Serveis Socials, abans i durant la pandèmia. Aquesta iniciativa ha permès que les famílies vulnerables, tant si eren usuàries habituals com a noves, dels Serveis Socials hagin tingut un recurs econòmic que els ha permès cobrir les necessitats bàsiques, assegurava Cabanes, que apuntava que des del principi de la pandèmia l'Ajuntament de Sedaví va posar a la disposició de Serveis Socials aquest recurs que s'ha demostrat àgil i eficaç.

I ja en l'àmbit europeu, Bartolomé Nofuentes, regidor de Quart de Poblet i responsable de la Comissió Europea de la Mancomunitat Horta Sud, destacava l'aprenentatge que la crisi sanitària ha suposat per a tots i també com ha posat de manifest la bretxa digital en tots els àmbits, com en l'educació o en les persones majors. Nofuentes destacava el paper que el municipalisme ha de tenir en el futur de la Unió Europea i la necessitat d'organització dels municipis per a ser presents i ser claus a Europa. Europa s'ha d'organitzar en partenariats, en consorcis amb seu a Brussel·les per a ser més proactius i defensar els projectes de les nostres universitats, les nostres empreses, els nostres comerços… Aquest és el repte del municipalisme, apuntava.

El paper de la tecnologia en les administracions púbiques davant la crisi sanitària va ser el tema tractat pel regidor de l'Ajuntament de Calahorra, Óscar Eguizábal. En aquest sentit, apuntava com la crisi ens ha fet descobrir el teletreball, que ha vingut per a quedarse, al qual s'han apuntat moltes empreses i com també ja arribat a l'administració pública, encara que aquest sector sempre ha avançat a un ritme més lent en el camp tecnològic. Així, apuntava com la crisi sanitària ens alerta de la necessitat d'avançar en innovació i de la necessària revolució tecnològica per a ajudar a donar un bon servei i millorar la relació entre administració pública i empreses. La tecnologia és una eina important per a l'administració pública i el motor del canvi.

L'últim torn era per a Nani Navarro, regidor de Benestar Social de l'Ajuntament d'Alhama de Murcia, que es referia al fet que a causa de la crisi sanitària soferta, ha quedat clar el lloc que han d'ocupar els Serveis Socials, sent un dels pilars bàsics d'una Administració, posant en relleu el treball i esforç realitzat per les treballadores i els treballadors socials. Defensava el treball d'aquest sector que no està basat en la caritat sinó en la dignitat. I també destacava el paper fonamental que han jugat durant la pandèmia en municipis amb una taxa elevada de població immigrada, per a integrar-la i donar-li a conèixer el municipi. Una gran aposta duta a terme a través d'uns Itineraris Informatius Formatius, P.E.P.A.F.I.S.

El Congrés Virtual Municipalismo ante la Covid-19. Nuevas Iniciativas. Nuevos Retos. Nuevas Oportunidades, tenia com a objectiu recollir l'experiència de diversos municipis del territori espanyol a l'hora de gestionar la crisi sanitària provocada per la Covid-19 i de reflexionar sobre el paper que el municipalisme ha de tenir per a continuar gestionant la situació en el futur. És la primera jornada d'una iniciativa que pretén tenir continuïtat en el futur amb noves sessions de debat. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local