Diada Nacional

Diada atípica: Actes institucionals sense públic i grans concentracions "controlades" a Vilanova i Vilafranca

Els actes de l'ANC de l'Onze de Setembre sumen 131 mobilitzacions i una participació de 59.500 persones

Concentració de la Diada Nacional de Catalunya a Vilanova i la Geltrú. ANC

Concentració de la Diada Nacional de Catalunya a Vilanova i la Geltrú. ANC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La celebració de la Diada Nacional de Catalunya ha deixat imatges atípiques a tot el Penedès pel context de la pandèmia, on els actes institucionals s'han fet sense públic o amb aforaments molts limitats i les grans concentracions de l'Assemblea Nacional s'han convocat amb gran mesures de control per garantir la seguretat sanitària.

A Vilanova i la Geltrú l'acte institucional s'ha fet a primera hora del matí, com sempre, el monument a Francesc Macià. L'ofrena floral d'enguany però no estava convocada a una hora concreta, per tal d'evitar concentració de persones al final de la rambla de la Pau. Els i les portaveus dels grups municipals han fet l'ofrena al voltant de les 10 del matí, i al llarg del dia també ho han anat fent representants d'entitats i organitzacions de la ciutat. L'alcaldessa, Olga Arnau, ha qualificat la commemoració com a "excepcional" per les mesures preventives davant de la Covid-19, però afirma que "no per això hem de deixar de celebrar-la, recordar i reivindicar tot el que representa la Diada".
Al Vendrell, al Cementiri Municipal s'ha celebrat l'acte de la Diada Nacional de Catalunya, que ha començat amb la tradicional ofrena floral davant la tomba del mestre Pau Casals. Tot seguit, l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha adreçat unes paraules als assistents. Enguany, la Glossa institucional ha anat a càrrec del comissari de l’exposició “El Vendrell, l’època daurada”, que es pot visitar al Palau Robert. Generalitat de Catalunya fins al proper 4 d'octubre: Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals; Josep Miquel Garcia, director de la Fundació Apel·les Fenosa; Àngels Santacana, directora de la Casa Museu Àngel Guimerà, i Ernest Benito, historiador d'Andreu Nin. També s'ha comptat amb la participació d'una violoncel·lista de l'Escola Municipal de Música Pau Casals que ha interpretat "El Cant dels Ocells". Per cloure l'acte, ha sonat l'himne "Els Segadors". A causa de la pandèmia de la COVID-19, l’aforament ha estat limitat a un representant per entitat.

A Vilafranca del Penedès, l'acte institucional es va fer dijous al vespre amb la conferència institucional de l’Onze de setembre a càrrec del filòleg i estudiós vilafranquí Joan Solé Bordes. Amb el títol ‘Reivindicar el Penedès, un argument de catalanitat', la conferència de la Daida es va haver de traslladar d'espai per la pluja i es va celebrar finalment a l'auditori del Vinseum.

Per la seva part, l'ANC ha celebrat aquest divendres els seus tradicionals actes de l'Onze de Setembre en la seva versió més descentralitzada i amb aforament limitat degut a la pandèmia de coronavirus. En total, s'han realitzat 131 mobilitzacions amb una participació 59.500 persones. A Vilanova i la Geltrú i a Vilafranca, centenars de persones han acudit puntualment a la convocatòria entre grans mesures de seguretat per complir amb la normativa que imposa la pandèmia. A Barcelona, l'acte central s'ha celebrat a la plaça Letamendi amb connexions a les concentracions que s'han fet arreu de Catalunya, amb un homenatge a Julian Assange, la presentació del repte solidari xarxaindependència.cat i amb els discursos dels representants de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Òmnium Cultural i l'ANC, que han tancat l'acte.

La mobilització d’enguany ha estat descentralitzada per tal d’evitar el màxim de desplaçaments, reduir la mobilitat i evitar aglomeracions. Finalment hi ha hagut, segons ha informat l'ANC, 131 mobilitzacions amb una participació 59.500 persones. A les darreres hores s'han autoorganitzat nous punts de concentració, tenint en compte totes les mesures i restriccions sanitàries, que s’afegeixen a la llista d’actes per a aquest Onze de Setembre.

Des de l'entitat es va calcular 4 metres quadrats per cada persona. Tothom hi ha hagut d'accedir amb mascareta i hi ha hagut gel hidroalcohòlic a les entrades, on s'ha comprovat si s'ha registrat. En un primer moment, la més multitudinària es preveia a Badalona, amb capacitat per a 1.700 assistents, i la més petita, a Taüll, amb 12.

A les 17.00 han començat gran part de les mobilitzacions arreu del territori i una hora després han tingut lloc els actes territorials. A les 17.14 han obert les portes a l'acte central de l'ANC a la plaça Letamendi de Barcelona presentat per Joan Solé i Mònica Socias, on també hi ha participat Adrià Alsina i Antonio Baños.

Durant l'acte s'han ofert imatges de les concentracions que s'han realitzat per tot Catalunya i els presentadors les han anat comentant. Una idea que s'han anat reiterant en les connexions amb municipis de Catalunya com Vic és que aquesta ha estat "la mobilització més gran d'Europa en l'època covid". També s'ha connectat amb Girona, Lleida i Tarragona.

També s'ha presentat el repte solidari xarxaindependència.cat que acumula "més de 10.000 vincles solidaris" i s'ha fet un homenatge a l'activista i fundador de Wikileaks, Julian Assange. "Volem donar suport a qui ens va donar suport fa tres anys amb qui es va posar al costat de les urnes", ha dit Joan Solé. També s'ha recordat als independentistes presos.

L'acte polític central a la plaça Letamendi ha acabat amb els discursos del president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera; el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local