Pressupost 2021

Sant Pere de Ribes incrementa un 3% l'IBI i un 5% la taxa de residus

El govern municipal preveu crear línies de subvenció que permetin minimitzar l’impacte econòmic de la Covid-19 en les famílies que han perdut la seva feina

Sant Pere de Ribes incrementa un 3% l'IBI i un 5% la taxa de residus. Ajt Sant Pere de Ribes

Sant Pere de Ribes incrementa un 3% l'IBI i un 5% la taxa de residus. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha actualitzat les ordenances fiscals de cara al 2021, després de sis exercicis continuats de congelació dels principals impostos, taxes i preus públics, mesures redistributives i noves bonificacions. L’Impost de Béns Immobles (IBI) s’apuja un 3% per fer front a ajuts per al pagament d’impostos. Per la seva banda, la taxa de residus s’incrementa un 5%, en aquest cas per cobrir el cost del servei. El ple municipal ha donat llum verda a la proposta amb els vots favorables del govern i Ciutadans, el vot en contra de Construïm i Fem Poble, i l’abstenció d’ERC.

Segons el regidor d’Hisenda i Serveis Econòmics, Fran Perona, “en els darrers anys hem treballat en intentar afavorir la igualtat entre les persones, oferir unes ordenances fiscals que siguin més sensibles mediambientalment i en la generació d’ocupació i la promoció de l’emprenedoria i el comerç local, així com en l’afavoriment de l’accés a l’habitatge. De cara al 2021, tenim diversos objectius en les mateixes línies estratègiques, i una de les destacades és l’actualització de l’IBI de forma gradual per fer front a totes les línies d’ajut que tenim, sobretot en l’actual situació de crisi sanitària. Amb això generarem noves propostes de subvencions a la ciutadania i al comerç local de cara al pressupost de 2021”, ha afegit.

En relació amb l’IBI, de cara al 2021 el govern municipal preveu crear línies de subvenció que permetin minimitzar l’impacte econòmic de la Covid-19 en les famílies que, fruit de la crisi sanitària, han perdut la seva feina i no poden fer front als pagaments d’impostos i taxes. També hi ha prevista una bonificació del 95% a persones privades que destinin el seu habitatge a lloguer assequible dins de qualsevol programa d’habitatge, així com bonificacions per mesures mediambientals destinades a incentivar l’expansió de les instal·lacions domèstiques d’energia solar.

Cobrir les necessitats dels sis nous equipaments del municipi

A banda dels ajuts al pagament d’impostos, l’increment de l’IBI també es justifica per les necessitats dels sis equipaments municipals nous que obriran portes el 2021: el teatre de les Roquetes, la pista annexa del pavelló de Ribes, el Castell de Ribes, el Centre d’Interpretació dels Indians, el centre de producció de biomassa i l’ampliació de la Biblioteca de les Roquetes.

De cara a l’any vinent, també s’incrementa un 5% la taxa per la prestació del servei de gestió de residus municipals. És el mateix increment que experimenta la taxa de residus comercials per comerços petits, que és d’un 8% en el cas dels comerços grans. El regidor d’Hisenda i Serveis Econòmics ha assenyalat que “la situació de la recollida d’escombraries té un dèficit al nostre municipi. Només amb el que es percep a través de la taxa es cobreix el 70% del cost del servei i això va a més per les exigències europees i de l’Agència Catalana de Residus de fer una recollida i tractament dels residus més respectuós”.

Els preus públics s’actualitzen amb l’IPC

Les ordenances fiscals per a 2021 també contemplen l’actualització amb l’IPC dels preus públics, que s’unifiquen en el cas dels equipaments esportius, així com nous serveis de les concessions. A més, es preveuen mesures de protecció del medi ambient i promoció d’energies renovables i d’altres destinades al foment de l’emprenedoria.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha insistit en “la necessitat d’actualitzar els impostos”, argumentant que “hi ha hagut un increment inesperat de despesa ordinària degut a la crisi de la Covid-19, amb ajuts extraordinaris a l’habitatge, ajuts socials i comerços, beques i cultura, entre d’altres”. “Les ordenances fiscals”, ha assenyalat, “són necessàries per fer redistribució. Malgrat l’economia del municipi estigui sanejada, els ajuts per la pandèmia han de sortir del pressupost i aquest és el moment de ser valents”.

La portaveu de Construïm, Esther Rodríguez, ha assegurat que “la línia d’ajudes pot ser a través de bonificacions directes, però també d’impostos. Si congeles l’BI i la taxa d’escombraries, també estàs ajudant indirectament a que famílies i comerços vagin més descansats a nivell econòmic i social”.

Segons el regidor de Fem Poble, Alejandro Conde, “s’està demanant un esforç més gran a les butxaques dels veïns i veïnes, amb l’increment més gran de la darrera dècada per culpa d’un cul de sac on s’hi ha ficat sol el govern”.

En opinió de Xavier Pasqual, d’Esquerra, “la planificació populista de congelar els impostos i alhora de poca eficiència en invertir els romanents, tot i tenir els impostos congelats, ens fa sospitar que aquesta mesura d’augment per al proper exercici no és l’escaient”.

El regidor de Ciutadans, Òscar León, ha assegurat que “és necessari i urgent activar un debat per a explorar una transició cap a noves possibilitats en el tractament de residus”. En aquest sentit, ha instat l’equip de govern “a que obri una taula de treball perquè ens expliqui els seus projectes i on la resta de forces polítiques puguem aportar iniciatives per a, entre tots, conformar un sistema de gestió de residus més eficient i sostenible”.   

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local