Reactivació social

L'ACM es reuneix amb els alcaldes i alcaldesses de l’Alt Penedès per abordar l’agenda municipalista

Joana Ortega: “Estem bolcats en l’assistència, suport i acompanyament municipal per superar la crisi”

L'ACM es reuneix amb els alcaldes i alcaldesses de l’Alt Penedès per abordar l’agenda municipalista. ACM

L'ACM es reuneix amb els alcaldes i alcaldesses de l’Alt Penedès per abordar l’agenda municipalista. ACM

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La secretària general, Joan Ortega, i el secretari general adjunt, Sergi Penedès, han mantingut una trobada virtual amb els representants dels 27 municipis de l’Alt Penedès, presidit pel president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, Cèsar Herraiz, alcalde d’Avinyonet del Penedès. L’ACM ja s’ha reunit amb més de 370 alcaldes i alcaldesses del territori per parlar de la reactivació social i econòmica del país des de la proximitats dels ens locals.

La reunió, sobretot, ha servit per escoltar les inquietuds i preocupacions, així com els suggeriments dels alcaldes i alcaldesses arran de la pandèmia de la Covid-19. L’ACM, conscient de l’esforç del municipalisme català, ha exposat que, tot i el fons extraordinari de 120 milions d’euros anunciat pel Govern català, també està reivindicant un fons compensatori de totes les despeses que els ajuntaments estan assumint en la gestió de la pandèmia. Per aquest motiu, s’està realitzant un estudi per quantificar quina és la despesa que el municipalisme està destinant a reduir i compensar l’impacte de la Covid-19 i mantenir serveis bàsics per la ciutadania.

La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, ha destacat que “estem bolcats en l’assistència, suport i acompanyament municipal per superar la crisi” i ha afirmat que “el municipalisme està sent la primera porta d’atenció de la ciutadania, afrontant amb compromís totes les necessitats que calen i les mesures que es legislen, i intentant compensar aquesta crisi sanitària, social i econòmica que requereix d’un paper actiu de les administracions locals”. També ha recordat que des de l’ACM s’estan reclamant més recursos i eines perquè els ajuntaments puguin encara ser més efectius i eficients: “Cal que els recursos arribin a la població, i els municipis som l’administració més propera a la ciutadania”.

A banda d’aquestes reivindicacions, des de l’ACM s’ha impulsat l’atenció, servei i assessorament als ens locals. També s’han adaptat els recursos formatius i totes les eines que poden fer més fàcil el dia a dia de les administracions locals. Així, s’ha impulsat la formació no presencial amb multitud de cursos, seminaris i postgraus adreçats als electes locals i al personal de l’administració local. En aquest sentit, si ens fixem en la comarca de l’Alt Penedès, un total de 14 tècnics i electes de la comarca han participat en accions formatives plantejades des de l’entitat municipalista de forma virtual. Cal destacar que el 93% dels 27 municipis de l’Alt Penedès són usuaris de la Central de Compres de l’ACM, que ofereix l’opció de contractar 16 productes i serveis de forma agregada, estalviant procediments i amb avantatges econòmics. Últimament s’ha incorporat el subministrament de vestuari policial i de brigada municipal. Ara mateix a l’Alt Penedès la majoria d’ens locals es beneficien de l’acord marc de subministrament elèctric, juntament amb l’adquisició de paper i desfibril·ladors elèctrics. Un total de 31 ens en fan ús (25 ajuntaments, el Consell Comarcal i 5 ens dependents).

Cal recordar que durant els primers mesos de la gestió de l’emergència de la Covid-19, l’ACM va facilitar gratuïtament als municipis de la comarca 605 mascaretes tèxtils, 2.120 mascaretes quirúrgiques, 4.240 guants. I també va afavorir la compra agregada de 320 mascaretes FFP2 entre 13 municipis i 4 ens depenents de la comarca. A més, s’ha articulat i estructura tot un catàleg de material i productes que poden servir als ens locals per fer front a la Covid-19, per tal que disposin de millors preus i diversitat de distribuïdors.

La trobada s’emmarca amb les reunions virtuals amb alcaldes i alcaldesses de Catalunya. Fins ara, l’ACM ha mantingut trobades amb un total de 16 consells d’alcaldies amb l’objectiu de recórrer tot el territori per copsar les inquietuds i necessitats dels representants polítics dels pobles i ciutats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local