Ple municipal

Sant Sadurní aprova un pressupost inicial per al 2021 de gairebé 15,5 milions d'euros

Arantxa Molina pren possessió del càrrec de regidora, com a nova portaveu de Sant Sadurní En Comú, substituint Rafa Berlanga

Redacció Sant Sadurní d'Anoia 23-12-2020 13:19 Lectures 3896
Sant Sadurní aprova un pressupost inicial per al 2021 de gairebé 15,5 milions d'euros. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Sant Sadurní aprova un pressupost inicial per al 2021 de gairebé 15,5 milions d'euros. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Aquest dimarts es va celebrar el darrer ple municipal de l’any de l’Ajuntament de Sant Sadurní, sessió que es va dur a terme en un format híbrid, amb un representant de cada grup des del saló de plens i la resta de manera telemàtica. Amb motiu de l’absència per motius personals del portaveu de Junts per Sant Sadurní, Ton Amat, es va acordar que un regidor de l’oposició s’abstindria de participar en les votacions.

El principal assumpte de debat va ser la proposta de pressupost municipal per l’any 2021, d’un total de 15.488.770 euros, i que va comptar amb el suport de totes les formacions, amb l’abstenció d’En Comú i el vot contrari de la CUP.

El regidor d’Hisenda, Carles Del Amor, va presentar les principals línies d’aquest pressupost que va qualificar de realista i que és molt curós amb la previsó d’ingressos que exigeix el context actual de crisi econòmica i social. El pressupost, tot i que es redueix lleugerament en relació al de l’exercici 2020, rebrà una empenta en el primer trimestre de l’any vinent de la mà del romanent de tresoreria, que permetrà augmentar-lo en més d’un milió d’euros per a cobrir necessitats i despeses corrents de béns i serveis.

Del Amor va destacar diverses partides adreçades a la redacció i elaboració d’estudis i treballs tècnics, així com l’augment en despesa social, com l’increment de 90.000 euos en els serveis de neteja domiciliària i teleassistència, a més del manteniment de via pública i zones verdes, que disposarà d’una dotació d’uns 208.000 euros.

D’altres accents d’aquests pressupost 2021 es troben en els ajuts al teixit productiu, per fer front als efectes de la crisi de la COVID-19, l’ampliació del conveni amb Càritas o les partides extraordinàries per donar suport al 40è aniversari de la Festa de la Fil.loxera, o als Diables Se M’n Refum.


Inversions

Pel que fa al capítol d’inversions, el 2021 comptarà amb diversos projectes en la línia de la millora i arranjament d’espais i instal.lacions municipals, com l’antiga seu de Serveis Socials, que es destinarà a l’Oficina de Gestó Tributària; el condicionament de la sala de l’Índex o Can Mas de la Riera; la remodelació interior i de la façana de la Casa dels Avis, o l’ampliació del cementiri de Monistrol. Destaquen també la segona fase d’obres al pavelló de l’Ateneu, l’inici de les obres al camp de futbol i els vestidors, o la reordenació d’alguns espais públics, com la plaça Parellada, del Pont Romà, a l’entorn de la plaça Nova i la Rambla Generalitat.

Xavier Rodríguez, en representació de Junts per Sant Sadurní, va subratllar les dificultats d’elaborar un pressupost condicionat per un 2020 tan complex i la inestabilitat que plana sobre el proper exercici. Va destacar la voluntat del govern per la rehabilitació i el manteniment dels espais i va defensar l’aposta per l’habitatge, o la promoció turística com a elements per afavorir el sector productiu.

El portaveu del PP, Carles Jiménez, va aplaudir la proposta per ser un pressupost «realista i acurat». Tot i subratllar que preferiria haver cobert certes partides d’ajuts i subvencions en aquesta primera fase del pressupost, va valorar positivament l’esforç en àrees com l’assistència domiciliària i per reduir l’impacte social i en el teixit productiu de la crisi sanitària.

La nova portaveu d’En Comú, Arantxa Molina, va justificar l’abstenció per les circumstàncies viscudes en les darreres setmanes pel seu grup i les dificultats per avaluar el pressupost.

La CUP va votar en contra del pressupost, però la portaveu Arantxa Fernández, va matisar que la seva formació reconeixia les dificultats per elaborar la propostes davant el context actual. De tota manera, va considerar que era un pressupost «coix», que no introdueix canvis profunds i estructurals per revertir la situació a llarg termini. Va reclamar la revisió de l’IBI, per tal que les rendes més altes permetessin augmentar sensiblement els ingressos municipals. Sí van reconèixer l’augment en àrees com la d’habitatge, però per contra van assenyalar la seva disconformitat en partides com la de turisme, en comparació amb les de cultura i acció social, i més èmfasi en fer front a la segregació escolar o potenciar el cooperativisme, entre d’altres.

Tot i donar el seu suport, el PSC va considerar el pressupost «molt tècnic i conservador». El portaveu, Pere Campos, va valorar inversions com les de l’Ateneu, el camp de futbol, o la reforma de la Casa dels Avis, però va lamentar el poc marge donat pel govern per introduir esmenes o propostes, o les qüestions encara pendents dels compromisos del 2020.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No