Ple municipal

Vilafranca s'adhereix a la campanya per pagar els impostos estatals a l'Agència Tributària de Catalunya

La sessió plenària també va servir per renovar el contracte de concessió de la neteja viària de la vila a Fundació Mas Albornà

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple municipal de gener de Vilafranca del Penedès va estar marcat per la presentació de diverses mocions per part dels grups de l'oposició. La més rellevant de la sessió va ser la que va presentar el grup d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a proposta de l'Assamblea Nacional de Catalunya (ANC) per tal d'aprovar que Vilafranca s'adherís a la campanya “Jo pago a Catalunya” que insta a les administracions públiques, empreses i particulars a fer el pagament d'impostos estatals directament a l'Agència Tributària de Catalunya i aconseguir d'aquesta manera la sobirania fiscal del país.

La moció va tenir els 15 vots favorables de Junts per Vilafranca (JxV), ERC, la CUP i Vilafranca en Comú (VeC) i els 6 contraris del PSC i Ciutadans. El PSC, que forma part de l'equip de govern municipal, va recordar que l'Agència Tributària de Catalunya és un òrgan de gestió. El seu portaveu, Francisco Romero, va posar l'accent en valorar que l'objectiu de les administracions ha de centrar-se en procurar que l'òrgan executi correctament la seva funció que és molt important pels municipis i no pas en altres temes.

Per la seva banda, des dels grups favorables al text es va recordar que ja fa anys que la recerca de la sobirania fiscal de Catalunya és un objectiu de país i que, malgrat que actualment estem en un periode de pandèmia que genera moltes urgències i necessitats més prioritàries, recolzar la moció estava en consonància amb el que s'està defensant des de fa molt de temps.

Una altra de les mocions que va ser aprovada a la sessió va ser la presentada per Vilafranca en Comú que demanava l'adhesió de Vilafranca a l'anomenat “Pacte de Teguise” que reclama dur a terme des dels ajuntaments polítiques actives d'erradicació de l'abandonament i el maltractament animal. La proposta de VeC va tenir el recolzament de totes les formacions municipals. El portevu de VeC, Ramon Arnabat, va recordar que “Vilafranca té una alta sensiblització al voltant d'aquesta qüestió i l'adhesió al pacte ha de ser un pas més en aquesta direcció”.

Anna Doblas (Junts per Vilafranca) va recordar que el municipi ja treballa des de fa molt temps en la implementació d'accions ecaminades cap a l'objectiu que busca el Pacte de Teguise. De fet, des del 2018 està aprovada a Vilafranca una ordenança reguladora de la protecció dels animals i de la seva tinença.

Mercat dels dissabtes

Vilafranca en Comú també va presentar una altra moció en la que es reclamava activar noves mesures per a potenciar el mercat de venda ambulant dels dissabtes en l'actyal periode de pandèmia. El text de VeC, però, va acabar sent rebutjat per les dues formacions de l'equip de govern (JxV i PSC) perquè van recordar que ja estan duent a terme des de fa mesos accions en aquest sentit. El tinent d'alcalde Joan Manel Monfort, va assenyalar que “estem d'acord en el fons de la demanda, però aprovar la moció seria com tirar-nos pedres a la nostra teulada i al gran treball que estan realitzant els tècnics. Des de que va esclatar la pandèmia hem treballat per mantenir i potenciar l'activitat del mercat dels dissabtes i així ho continuarem fent”.

Ramon Arnabat (VeC) va queixar-se del fet que “l'equip de govern no explica prou bé quina mena d'actuacions realitza al mercat dels dissabtes. Si més sovint es dirigís a l'oposició potser ens hauríem plantejat la presentació de la moció”. Montfort va replicar la queixa d'Arnabat recordant que “nosaltres sempre estem oberts a oferir totes les explicacions que ens demanin”.

La bateria de mocions es va completar amb la que va presentar Ciutadans demanant que Vilafranca no fes l'aportació econòmica anual a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Tots els grups van votar en contra de la petició de Ciutadans.

Neteja viària

Més enllà del debat generat per les mocions, la sessió plenària també va servir per renovar el contracte de concessió de la neteja viària de la vila a Fundació Mas Albornà. L'entitat ja gaudia fins ara de la concessió del servei i ara se li ha renovat per un periode de dos anys fins el 2022. Tots els grups municipals van votar a favor d'aquesta concessió i van recordar en les diferents intervencions la gran tasca social que desenvolupa des de fa anys la Fundació Mas Albornà.

El nou contracte té un cost de 3,1 milions d'euros i permetrà a la Fundació Mas Albornà continuar amb la seva tasca d'integració social i laboral. L'entitat ha estat l'única que es va presentar al concurs públic convocat per l'Ajuntament a finals de l'any passat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local