Eleccions 14-F

La participació fins a les 18h és del 45,7%, 22 punts menys que les eleccions del 2017

El conseller Bernat Solé relativitza la caiguda de la participació en 22 punts perquè el 2017 va ser històrica

La participació fins a les 18h és del 45,7%, 22 punts menys que les eleccions del 2017. Ajuntament de Cunit

La participació fins a les 18h és del 45,7%, 22 punts menys que les eleccions del 2017. Ajuntament de Cunit

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La participació a les eleccions del 14-F fins a les 18h és del 45,72% , 22,54 punts menys que les últimes eleccions del 2017, quan es va registrar a la mateixa hora un 68,26%. Així, un total de 2.454.763 persones han votat fins a aquesta hora, a l’espera d’incloure el vot per correu, que s’incorporarà en finalitzar el termini de votació. Amb el 100% de les meses trameses, Girona és la demarcació on s'ha registrat més participació fins ara, amb un 47'04%. A l'altra cara de la moneda hi ha Tarragona, amb només un 42,8%. A Barcelona, s'ha registrat un 45,9% i a Lleida, un 46,1%. En relació a les eleccions al Parlament del 2015, la participació fins a les 18h ha caigut 17 punts.

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha relativitzat la caiguda de la participació en 22 punts perquè les últimes eleccions, les del 2017, van registrar una participació històrica. En roda de premsa des del Parlament, Solé ha apuntat que la participació fins a les 18h, del 45,72%, és només un 3% menys que la dels comicis del 2010 i 10 punts menys que la del 2012. El conseller també ha atribuït la davallada de la participació a la situació de pandèmia i al fet que el vot per correu s'hagi disparat. Un vot que, segons ha recordat, s'incorpora a les urnes al final de la jornada. Solé ha fet una crida a "no abaixar la guàrdia" i "extremar les mesures se seguretat" en el tram final.

Les dues raons que expliquen la davallada de la participació, segons Solé, són el context de pandèmia per una banda i l'augment del vot per correu en un 350%. De fet, el vot per correu afegirà 269.586 vots en el moment del recompte.

El conseller no ha volgut avançar fins on es calcula que pot arribar la participació a les 20h, quan tanquin tots els col·legis electorals i les 9.139 meses repartides per Catalunya. Però ha reiterat el missatge que els col·legis i les meses són segures.

Segons ha explicat, es preveu que el recompte sigui més llarg de l'habitual tenint en compte les mesures de seguretat que s'han de seguir per la pandèmia. "Les directrius són que es treballi amb la màxima celeritat però que no per tenir els resultats més aviat s'han de flexibilitzar les mesures".

En la roda de premsa, Solé també ha confirmat que tots els col·legis electorals de Catalunya tancaran a les 20h, també les meses de la demarcació de Barcelona que s'han constituït més tard de les 9h del matí. Així ho ha decidit la Junta Electoral de Barcelona.

Pel que fa a la decisió de la Junta Electoral Central de considerar vot nul les paperetes en blanc que la Generalitat ha enviat als domicilis, el conseller ha explicat que té una "afectació mínima" perquè només afecta a 2.000 enviaments dels més de 5,5 milions que s'han fet. També ha argumentat que l'error és fruit que han hagut de treballar amb "temps limitat" tenint en compte que el TSJC va decidir mantenir les eleccions el 14-F just quan començava la campanya electoral.

Les meses que s'han constituït més tard de les 9h no allargaran l'horari de votació  

La Junta Electoral de Barcelona ha comunicat al Govern que les meses que s'han constituït més tard de les 9h no allargaran l'horari de votació i, per tant, tancaran a les 20h. Aquesta mesura afecta només a meses electorals de la demarcació de Barcelona ja que a la resta (Tarragona, Lleida i Girona) no hi ha hagut problemes i totes s'han pogut formar abans de les 9h, l'hora en què han començat les votacions. La decisió de la Junta Electoral de Barcelona podria afectar fins al 35% de les meses que no estaven constituïdes a les 9h, tot i que algunes d'elles ho poden haver notificat més tard encara que s'hagin constituït amb normalitat abans d'obrir els col·legis electorals.

La JEC adverteix que les paperetes en blanc que la Generalitat ha enviat a les llars seran considerades com a vot nul

La Junta Electoral Central (JEC) ha advertit aquest diumenge que les paperetes en blanc que la Generalitat ha enviat -juntament amb la resta d'opcions per a aquest 14-F- als domicilis seran considerades com a vot nul, i no vot en blanc. L'àrbitre electoral recorda que l'article 96.5 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) estableix que "es considera vot en blanc el sobre que no contingui papereta", i "no es preveu la confecció de paperetes en blanc". Per tant, segons la JEC, "la introducció d'un paper en blanc ha de ser qualificada com a vot nul" i "si bé el vot en blanc és una opció del lector, ha de ser manifestada a través de les formes que estableix de manera taxativa" aquest article. La JEC desestima d'aquesta manera la petició que havia fet la Generalitat de Catalunya perquè es considerin vàlids els vots emesos mitjançant les paperetes en blanc que havia inclòs als enviaments realitzats als ciutadans.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local