Ple municipal

Vilafranca rebutja pagar la indemització que reclama SABA per l'anul.lació de la zona blava durant el confinament del 2020

L'empresa reclama 485 mil euros a l'Ajuntament com a indemnització durant el confinament domiciliari

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple municipal de febrer de Vilafranca del Penedès va estar marcat per la decisió unànime de tots els grups de rebutjar la reclamació que va presentar l'empresa SABA demanant 485 mil euros a l'Ajuntament com a indemnització per l'anul.lació de la zona blava d'aparcament de la ciutat durant 23 dies de març, abril i maig de l'any passat en els que va estar vigent el confinament estricte a causa de la Covid-19. La reclamació de SABA també feia referència al menor ús dels aparcaments de La Rambla i de Cal Rondina durant aquest mateix periode de temps.

El tinent d'alcalde Aureli Ruiz va explicar que des de l'Ajuntament s'havia presentat a SABA la proposta d'allargar 1 mes i 23 dies la concessió del servei que està previst que s'acabi el 11 d'abril del 2022. L'empresa, però, volia que es fes efectiva la indemnització com a compensació per les pèrdues econòmiques d'aquest periode de temps i no pas allargar la concessió. El ple va rebutjar la petició de l'empresa i va acordar tirar endavant la proposta d'allargar el temps de vigència de la concessió.

Les formacions municipals es van mostrar molt contrariades per l'actitud de SABA en aquesta qüestió. Ramon Arnabat (VeC) va criticar l'empresa per “tractar d'aprofitar-se” d'un moment tan crític com el que es va viure i encara s'està vivint i a més va posar l'accent en recordar que “quan la situació és a la inversa, l'empresa no fa mai cap gest”. Arnabat va abogar per la futura municipalització del servei.

Per la seva banda, Noel Viñas (CUP) va expressar el seu disgust per la “mala fe” de la que, segons ells, ha fet gala SABA en aquest tema. Des de la CUP, però, es va matisar el posicionament final ja que els cupaires van votar el contra de la proposta, però no pas per no estar d'acord en la decisió d'allargar la concessió i rebutjar la petició d'indemització, sino perquè la formació demana des de fa temps “la municipalització del servei que permetria evitar situacions com la que estem exprimentant”. ERC va votar a favor de la ressolució, però, com en el cas de la CUP i de VeC, va recordar que cal començar a abordar el procés de municipalització tan aviat com sigui possible.

Plaques fotovoltaiques i parcs eòlics

En una sessió marcada per la poca tensió entre els diferents grups municipals i amb temes tirats endavant amb gran suport, també hi va haver acord unànim per aprovar una moció presentada per ERC en la que es demanava aturar la instal.lació de parcs eòlics a la comarca i de plaques fotovoltaiques a grans escala en terrenys agrícoles.

El tinent d'alcalde Joan Manel Monfort va recordar que l'Ajuntament de Vilafranca està a favor de l'energia verda i de l'energia circular, però que s'oposa a projectes faraònics que “poden malmetre de manera greu el nostre paisatge i portar-nos més problemes que no pas avantatges”. Montfort va reclamar un canvi en la legislació que permeti optimitzar la instal.lació de plaques en zones industrials i als sostres i terrats de naus.

El posicionament de l'Ajuntament de Vilafranca en aquesta qüestió coincideix amb la de la major part dels ajuntaments de l'Alt Penedès i també del Consell Comarcal que fa un mes va aprovar també una moció demanant que no es permeti la instal.lació de parcs fotovoltaics en terrenys agrícoles.

La tendència a l'acord global també es va viure en la moció conjunta que va presentar la totalitat dels sis grups municipals a petició dels treballadors de l'empresa Bosch de Castellet i La Gornal demanant la reconversió industrial de la fàbrica que permeti mantenir els llocs de treball. Es tracta d'un nou pas per tractar de buscar solucions a la greu crisi industrial en la que immersa l'Alt Penedès en els darrers temps i que amenaça el futur econòmic de la comarca.

Aiximateix, seguint la tendència habitual de presentació d'un bon grapat de mocions, s'en va portar a discussió una per part de la CUP en la que es reclamava el suport els encausats per les manifestacions del Pertús de l'octubre de 2019. En aquest cas, el text va tenir el vot favorable de Junts per Vilafranca, ERC, VeC i la mateixa CUP, el vot en contra de Ciutadans i la no participació en la votació del PSC.

A darrera hora també es va presentar una moció d'urgència en suport del raper Pablo Hasel que va comptar amb el vot favorable de tots els grups municipals a excepció del de Ciutadans.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local