Sentència 1-O

El Consell de Ministres aprova els indults als presos independentistes

El Suprem dictarà les excarceracions tan bon punt tingui confirmació oficial del govern espanyol

Sánchez, les vicepresidentes Calvo, Calviño i Ribera, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, al Consell de Ministres que ha aprovat els indults

Sánchez, les vicepresidentes Calvo, Calviño i Ribera, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, al Consell de Ministres que ha aprovat els indults

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts els indults parcials per a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Joaquim Forn, que han passat gairebé quatre anys a presó. El president espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar aquest dilluns a l'acte del Liceu que aquest és un "primer pas" per a la reconciliació de la societat catalana i de Catalunya amb la resta de l'Estat. El Tribunal Suprem dictarà les excarceracions tan bon punt tingui confirmació oficial del govern espanyol. Previsiblement tots hauran pogut abandonar definitivament la presó abans de Sant Joan.

L'executiu ha aprovat els indults en un Consell de Ministres que ha començat a les 9.30h del matí i que precedeix la compareixença del president espanyol a La Moncloa. Paral·lelament el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, oferirà un briefing per explicar el contingut dels decrets.

El Tribunal Suprem dictarà les excarceracions tan bon punt tingui confirmació oficial del govern espanyol de la concessió dels indults, segons expliquen fonts jurídiques. Les mateixes fonts apunten que la comunicació formal dels indults no ha de ser necessàriament a través del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) sinó que podria arribar per una altra via oficial abans que es publiqui el decret d'indult al BOE.

Paral·lelament, la Zarzuela preveu que el rei Felip VI signi els decrets aquest mateix dimarts perquè apareguin publicats al al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) dimecres.

Els indults justifiquen la decisió per la "utilitat pública". També recullen un seguiment del comportament dels presos i fan una argumentació jurídica que recorda que és una potestat del govern espanyol i que la llei no exigeix penediment. A més, donen resposta al Tribunal Suprem, que al seu informe va acusar el govern espanyol de fer un "autoindult" per assegurar la seva majoria parlamentària.

Als escrits el govern espanyol defensa que els indults van més enllà de ser una mesura de gràcia que afecta a la situació penitenciària dels presos i serviran per restablir "la convivència a Catalunya". Cada decret té una extensió d'aproximadament 30 pàgines i suposarà un indult parcial que contempla la part de les penes que els queda per complir.

Els indults afecten els nou líders pel procés que van ser condemnats a penes de presó. No els que ja han extingit les seves condemnes per desobediència: Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila. Tampoc afecten els líders del procés que es troben a l'estranger; Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Marta Rovira, i Anna Gabriel.

Aquest dilluns a la tarda la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, es va reunir amb el secretaris i subsecretaris d'Estat per analitzar els documents. L'executiu basa els indults en el concepte de la 'utilitat pública', un dels tres supòsits que –juntament amb els de 'justícia' i 'equitat'- contempla la Llei d'indults de 1870.

Després d'anunciar la decisió al Liceu, Sánchez compareixerà aquest dimarts des de La Moncloa per explicar la mesura a l'opinió pública espanyola. El president espanyol també compareixerà a petició pròpia al Congrés dels Diputats el dia 30 de juny.

Sánchez feia tres setmanes (des del 25 de maig) que havia anunciat que adoptaria la decisió pensant en els valors de la "concòrdia", i no la "revenja". La carta d'Oriol Junqueras del 7 de maig apuntant que la via unilateral no és "desitjable" li va aplanar el terreny davant els crítics.

L'acord arriba després que Sánchez hagi anat aconseguint adhesions. Primer dels barons del PSOE crítics, que van acabar avalant els indults com una via de solució. Després de la patronal i de l'Església catalana, i finalment el president de la CEOE, Antonio Garamendi, els va beneir "si serveixen per normalitzar" la situació.

S'hi va sumar el resultat de la manifestació de Colón de diumenge de la setmana passada, on les tres dretes, PP, Vox i Cs, van acudir dividides i que finalment va rebre aproximadament 25.000 persones, menys assistents que la que va tenir lloc el 2019.

Vox ha anunciat la seva intenció de recórrer els indults al Tribunal Suprem, malgrat que els juristes no es posen d'acord sobre la capacitat de la ultradreta de recórrer ni tampoc sobre les possibilitats que el Suprem els revoqui.

Sanchez justifica l'indult per obrir "una etapa de diàleg i retrobament"

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimarts a La Moncloa després de l'aprovació dels indults parcials als presos independentistes, que segons ha apuntat han de permetre "obrir una nova etapa de diàleg i de retrobament" i tancar la de "l'enfrontament". La decisió, segons ha explicat, es basa en el criteri d'utilitat pública. "El govern d'Espanya ha pres la decisió perquè és la millor per a Catalunya i la millor per a Espanya", ha dit i "avui mirem al futur amb més optimisme". Sánchez ha explicat que els indults no qüestionen l'actuació de la Justícia i mantenen les inhabilitacions imposades pel Suprem. També que estan condicionats al fet que els indultats no cometin delictes greus durant un període determinat.

Ha estat una declaració institucional sense preguntes de prop de 5 minuts on Sánchez ha informat que l'executiu espanyol ha concedit els indults perquè veu "raons d'utilitat pública que aconsellen concedir els indults".

Ha recordat que són "indults parcials" que mantenen les inhabilitacions i que estan condicionats al fet que no es cometi un delicte greu durant un període determinat. "En cas contrari l'indult quedaria sense efecte".

Segons el president espanyol, les raons d'utilitat pública que han portat el govern espanyol a concedir-los es basen "en la necessitat de restablir la convivència i la concòrdia al si de la societat catalana i al conjunt de la societat espanyola".

"El millor per a Catalunya i per a Espanya"

"El govern d'Espanya ha adoptat aquesta decisió perquè és la millor per a Catalunya, la millor per a Espanya i la que està més d'acord amb l'esperit de concòrdia i convivència de la Constitució Espanyola", ha dit.

En aquest sentit ha afirmat que la societat espanyola "vol una Catalunya pròspera, europea, plural i solidària, i amb un alt grau d'autogovern", i "Catalunya sense Espanya no seria pròspera, ni europea, ni plural".

A més, segons Sánchez, "Espanya sense Catalunya simplement no seria Espanya", de la mateixa manera que al seu entendre "Catalunya sense la resta d'Espanya no seria Catalunya".

El president espanyol ha afirmat que malgrat que els indults afecten "de manera directa a nou persones", el govern espanyol ha adoptat la decisió pensant en els "centenars de milers de catalans que se senten solidaris amb els presos", i també en "els molts altres tant a Catalunya com a la resta d'Espanya que no van donar suport als seus actes, però que creuen que ja han complert prou càstig".

Sánchez "no espera" que els indults facin canviar d'idees els presos

El president espanyol també ha volgut rebatre els arguments de la dreta i ha recordat que els indults "no exigeixen que els beneficiats canviïn les seves idees". "No ho esperem", ha dit, "i de fet les persones empresonades no ho van ser mai per les seves idees, sinó pels seus actes contraris a la legalitat democràtica".

"Una democràcia forta, com ho és l'espanyola, no demana a ningú que renunciï a les seves idees, però exigeix que totes les idees es defensin en el marc de la legalitat i amb respecte als drets de tots els espanyols".

"Obrir un nou temps de diàleg"

Amb aquests indults, ha afegit, el govern espanyol pretén "obrir un nou temps de diàleg, i bastir ponts de concòrdia entre persones que estem molt allunyades en la política, però que no ens podem ignorar", perquè "vivim junts, i junts hem d'afrontar les mateixes preocupacions i problemes".

En aquest sentit s'ha mostrat "convençut" que malgrat que hi haurà "dificultats en el camí", "val molt la pena intentar-ho pels espanyols, pels catalans, pels nostres fills i filles, per la societat sencera, que es mereix un futur millor a Catalunya i a tot Espanya".

Avui, segons Sánchez, "mirem al futur amb més optimisme" i amb aquesta acció es vol obrir "una nova etapa de diàleg i de retrobament" i "tancar d'una vegada per totes la de la divisió i l'enfrontament".

Missatge a l'independentisme

En aquest marc, ha llançat un missatge als independentistes. "La democràcia espanyola demostra avui la seva grandesa, i és una bona ocasió perquè els que la qüestionen demostrin també la seva".

Per tant, segons Sánchez, "ara és el moment de la política, de passar pàgina". "És el moment de tornar a la via que mai s'havia d'abandonar, de concentrar totes les nostres forces a millorar la vida del nostre poble en aquest moment de dificultats i de moltes esperances".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local