Ple municipal

El ple de Vilanova aprova la modificació d'estatuts de la Companyia d'Aigües per assumir la gestió de la neteja viària

El ple municipal aprova també les condicions per a la concessió d'un nou supermercat a La Collada

El ple de Vilanova aprova la modificació d'estatuts de la Companyia d'Aigües per assumir la gestió de la neteja viària. Ajuntament de Vilanova

El ple de Vilanova aprova la modificació d'estatuts de la Companyia d'Aigües per assumir la gestió de la neteja viària. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple municipal ha aprovat avui la modificació dels Estatuts de la Companyia d'Aigües de Vilanova i la Geltrú, per tal d'ampliar-ne l'objecte social i que així pugui assumir la gestió del servei de neteja viària de la ciutat. Aquest és el primer pas en la tramitació per la internalització del servei per part de l'Ajuntament. La regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, ha defensat que “l'opció més viable per a la internalització és a través d'una societat anònima municipal”, com és la Companyia d'Aigües, per garantir la viabilitat econòmica del projecte i perquè dona estabilitat als treballadors i treballadores. La companyia municipal subrogarà els 57 professionals que efectuen la neteja en aquests moments mitjançant l'empresa Valoriza.

El punt ha rebut els vots contraris de C's i PSC. En nom de C's, la regidora Cristina de Pelegrí ha manifestat dubtes en la viabilitat del projecte, afirmant que “s'obliga una empresa municipal a desenvolupar funcions per les quals no va ser creada i no té experiència”. Per part del PSC, el regidor Gerard Llobet ha lamentat falta de diàleg previ sobre el canvi de gestió, ja que “és un canvi que hipotecarà futurs governs”. Tots els grups han destacat el model d'èxit de gestió de la Companyia Municipal d'Aigües. Marta Jofra ha remarcat que el projecte blinda el funcionament i el pla inversor actual de l'empresa pública.

Per altra banda, s'ha aprovat la memòria de la comissió d'estudi sobre la possibilitat de canviar també la forma de gestió del servei de recollida de residus. En aquest cas, les conclusions de la comissió descarten la viabilitat d'internalitzar el servei, i per tant el govern municipal preveu promoure'n una licitació. La regidora d'Espai Públic ha exposat que la situació d'endeutament de l'Ajuntament no li permet assumir la important inversió inicial que suposaria la gestió directa d'aquest servei.

Els grups de l'oposició hi ha votat contràriament. Per part de Som VNG, Ester Franco ha rebutjat els arguments del govern, afirmant que “es tracta d'una decisió política”, mentre C's i PSC han recordat que Valoriza ha demandat l'Ajuntament per les pròrrogues forçoses del contracte, i han lamentat la degradació del servei.

D'altra banda, el Ple municipal ha fet un pas endavant en la propera implementació d'un nou supermercat al barri de la Collada-Els Sis Camins, a l'av. de Rocacrespa. Concretament, avui s'ha aprovat l'expedient per regular les condicions generals que serviran com a base per adjudicar la concessió demanial de l'establiment. El regidor de Promoció Econòmica, Jordi Medina, ha recordat que “es tracta d'una demanda històrica del barri”, en la qual s'ha estat treballant des de mandats anteriors. Segons l'estudi de viabilitat efectuat, es calcula que pot abastar al voltant de 6.000 habitants de la zona, a més a més dels visitants del càmping Vilanova Park.

Condemna al crim homòfob de Galícia

Aquest Ple ordinari ha contingut la condemna absoluta del Consistori a l'assassinat aquest cap de setmana del jove Samuel, a Galícia, presumptament per motius homòfobs. Els regidors i regidores han reivindicat la defensa de la igualtat de totes les persones, independentment del seu gènere o orientació sexual. La condemna s'ha fet en el marc de l'aprovació del manifest del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI.

Per altra banda, la pandèmia ha estat present una vegada més en l'ordre del dia del Ple. D'una banda, s'han aprovat les bases reguladores per a noves subvencions per al pagament de la taxa de terrasses, dirigides al sector de l'hostaleria. De l'altra, s'ha acceptat la sol·licitud de reequilibri econòmic de la concessionària de les instal·lacions del Parc del Garraf i l'Esportiu La Piscina, quantificat en 512.977 euros, com a conseqüència del tancament de l'activitat durant mesos a causa de la pandèmia.

Així mateix, s'ha aprovat inicialment la nova Ordenança reguladora de l'administració electrònica, que pretén consolidar els mitjans electrònics com a canal habitual per relacionar-se amb la ciutadania i aprofitar-los per assolir una organització més proactiva i eficient, i alhora garantint els drets de la ciutadania.

D'altra banda, el Ple ha acceptat la modificació dels preus públics de l'Escola Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat i de l'Escola Municipal d'Art i Disseny. La regidora d'Educació, Mercè Mateo, ha explicat que la modificació ha vingut obligada pels requeriments del Síndic de Greuges per tal que no es beneficiïn els usuaris empadronats a la ciutat. Això provocarà alguns increments en les quotes, que es procurarà compensar a través de beques a l'excel·lència.

El Ple també ha donat llum verda per unanimitat a la incorporació de l'associació de municipis de l'Arc Metropolità, nascuda l'abril passat per reforçar la veu del municipalisme en la presa de decisions i oferir una visió pròpia dels municipis de la segona corona dins el desenvolupament tant de la Regió Metropolitana de Barcelona com del conjunt del territori. L'alcaldessa, Olga Arnau, ha informat que s'hi poden adherir els municipis de més de 25.000 habitants i els consells comarcals.

Precisament, un dels principals reptes de la Regió Metropolitana i que s'inclou també en els objectius a abordar des de l'Arc Metropolità, és l'accés a l'habitatge. Avui el Ple vilanoví ha aprovat renovar la declaració del municipi com una de les 61 àrees de Catalunya amb mercat d'habitatge tens, una declaració que té l'objectiu de regular el mercat de lloguer d'habitatges per evitar preus abusius.

Apartat de mocions

La primera de les mocions debatudes a la sessió plenària ha estat a proposta de l'associació de veïns del barri del Prat de Vilanova, presentada pel grup municipal del PSC. El vicepresident de l'entitat, Ruben Domènech, ha valorat positivament d'entrada la nova ordenació de la mobilitat al barri, amb la creació d'àrees d'aparcament regulat, però tot i així ha enumerat les mancances en mobilitat, neteja, manteniment de la via pública i presència policial que l'associació considera que pateix el Prat. La moció ha obtingut els vots favorables de tots els grups, alhora que el regidor de Mobilitat, Antoni Palacios, ha avançat que es preveu fer balanç de les millores en mobilitat en una trobada amb el veïnat a mitjans de juliol.

També ha rebut suport unànime la proposta de Som VNG per habilitar al cementiri municipal un espai de suport i confort per a les persones que pateixin una pèrdua perinatal, gestacional o neonatal. Altres mocions d'aquest grup, de rebuig a l'apujada del preu de l'electricitat, i contra el bloqueig d'EUA a Cuba, han tirat endavant amb el suport de tots els grups excepte C's, que s'hi ha abstingut.

D'altra banda, no han prosperat la proposta del PSC per obrir un diàleg sobre els espais de socialització de gossos, i la de C's, per la implantació de màquines de reciclatge amb bonificacions. En el primer cas, el govern ha argumentat que el diàleg ja s'està produint, mentre que en el segon, el govern aposta pel projecte de recollida de residus porta a porta.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local