Ple extraordinari

L'alcaldessa de Vilanova defensa la gestió realitzada en una “situació extrema” al ple sobre l'estat de la ciutat

Arnau ha expressat el seu compromís de dedicar la resta del mandat a promoure la reactivació de la ciutat

L'alcaldessa de Vilanova defensa la gestió realitzada en una “situació extrema” al ple sobre l'estat de la ciutat. EIX

L'alcaldessa de Vilanova defensa la gestió realitzada en una “situació extrema” al ple sobre l'estat de la ciutat. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les forces polítiques que conformen el plenari de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú han celebrat aquesta tarda el Ple sobre l'estat de la ciutat. Aquesta sessió extraordinària, que es convoca a meitat del mandat municipal, constitueix una oportunitat de rendiment de comptes de la gestió del govern envers la ciutadania i de debat polític amb els grups de l'oposició.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha obert la sessió afirmant que el comprimís del govern no és de gestionar, “sinó transformar la ciutat, millorar-la”. Així, ha fet un repàs dels dos primers anys de mandat, marcats per la pandèmia de la Covid-19 i “la gran complexitat” de gestió que ha comportat. L'alcaldessa ha recordat que el mandat va començar amb un primer sotrac amb l'esclafit de l'agost de 2019, que va anar seguit dels efectes de temporal Glòria el gener de 2020, i va continuar amb l'esclat de la pandèmia.

Olga Arnau ha exposat la “situació extrema” en què es van trobar els ajuntaments, havent de gestionar el primer embat de la crisi, i ha recordat que es va promoure un Pla de xoc social i econòmic, amb la participació dels grups polítics i el teixit social i econòmic, per aportar mesures urgents per la població més vulnerable i les empreses.  L'alcaldessa ha tingut presents totes les persones que han patit i estan patint els efectes de la pandèmia, tant pel que fa a la salut i la pèrdua de persones, com als aspectes socials, econòmics i emocionals. Així mateix, ha agraït novament la tasca dels professionals essencials i del voluntariat: “Vilanova i la Geltrú va ser una”, ha afirmat.

Igualment, Arnau ha expressat el seu compromís de dedicar la resta del mandat a promoure la reactivació de la ciutat. Així, s'ha referit a l'elaboració del Pla de Reactivació Econòmica i Social, que inclou també el punt de vista d'agents econòmics, socials i polítics. “No podem quedar-nos de braços plegats. Ens devem a la ciutat i continuarem treballant de valent per minvar al màxim els efectes d'aquesta crisi”, ha manifestat.

L'alcaldessa ha fet un repàs del compliment dels objectius de l'equip de govern, marcats en el Pla d'Actuació Municipal 2019-23 (PAM). Ha explicat que ja s'estan executant o estan en execució el 55% de les actuacions previstes i ha assegurat que “a dia d'avui, tenim una ciutat millor de la que ens vam trobar”.

L'exposició sobre l'acció del govern municipal els primers dos anys de mandat, l'han completat les tres tinències d'Alcaldia. La primera tinenta d'Alcaldia, Blanca Albà (JxCat), ha recordat que on ha dedicat més recursos l'Ajuntament és en les polítiques de ciutadania, i en especial a acció social: “ens hem ocupat de les persones més vulnerables”, ha afirmat.

Blanca Albà ha remarcat que s'ha incrementat la dotació pressupostària per “fer front a les necessitats més essencials de la vida diària com són l'alimentació o l'habitatge”. També s'ha referit a l'aposta en educació, per ser “una comarca inclusiva”, així com l'esforç de regidories com Cultura o Esports, que malgrat les dificultats per promoure activitats, han buscat fórmules d'adaptació per continuar oferint-les a la ciutadania. Igualment, ha destacat la municipaliltzació de la gestió dels centres cívics i l'impuls de la descentralització de l'Oficina d'Atenció Ciutadana. Blanca Albà ha afirmat que s'ha avançat en tot allò que és prioritari per al govern, i que segurament per altres partits les prioritats serien diferents.

La segona tinenta d'Alcaldia, Marta Jofra (Capgirem VNG-CUP), ha manifestat que en l'àmbit de polítiques de territori i espai públic el 2019 hi havia molts reptes pendents, i que “en aquests dos anys s'hi ha avançat”. La regidora ha mencionat “accions que ja suposen un canvi o que ho faran aviat”, per exemple en habitatge. “S'ha ampliat en 37 habitatges el parc públic municipal i estem enllestint el cens d'habitatges buits”, ha apuntat.

També ha citat actuacions dirigides a una mobilitat més eficient, com la creació de punts de recàrrega per vehicles elèctrics, la disposició de nous aparcaments dissuasius, la creació d'un aparcament segur per a les bicicletes i de nous trams de carril bici. Ha mencionat la propera reforma del pas sota via del carrer Coroleu, incorporant perspectiva de gènere, les accions per avançar en la transició energètica i el canvi de model que s'està promovent en la recollida de residus. Jofra ha afirmat que el govern està promovent canvis. “Entenem que a vegades les decisions generen certes reticències, però ho fem pensant en el bé comú, en això consisteix la política”, ha expressat.

El tercer tinent d'Alcaldia, Jordi Medina (ERC), ha afirmat que Vilanova i la Geltrú és ara una ciutat “més republicana, en el sentit que és socialment més justa, més digna, amb oportunitats, amb present i futur”. Medina ha subratllat que “treballem per una dinamització i un desenvolupament econòmic responsable amb les necessitats de la gent i del territori, amb les singularitats de la ciutat i amb l'entorn”.

Així, ha mencionat l'esforç per atendre el teixit econòmic en la crisi, amb la promoció de subvencions i millorant l'acompanyament i assessorament. També ha parlat de la implicació de la ciutat en el desplegament del Pla d'Ocupació del Garraf i de la potenciació de l'EFAV com a referent en la formació professional qualificada. Igualment, s'ha referit als projectes d'innovació que promou l'Ajuntament i a l'aposta pel Primer sector, com un dels sectors estratègics de l'economia local. El regidor ha parlat també del nou model de Fira de novembre consensuat amb els actors implicats, la potenciació dels museus, l'aposta per ser ciutat pionera en les àrees de promoció econòmica urbana, o les accions i campanyes per fomentar l'activitat turística i de restauració.

 

Crítiques de l'oposició

Els grups de l'oposició han estat crítics amb el govern municipal. El regidor Juan Luís Ruiz (PSC) ha manifestat que la ciutat es troba “en situació de paràlisi i decadència” i n'ha culpat l'equip de govern. El representant socialista ha afirmat que amb la crisi de la pandèmia “hauria fet falta més que mai un govern amb un projecte i malauradament no és així”.

Ruiz ha recordat que les formacions del govern van pactar “per bloquejar l'entrada del partit que havia guanyat les eleccions” i ha manifestat que són “una suma de partits sense projecte compartit”. També els ha retret falta de diàleg amb l'oposició i amb la ciutadania. En aquest sentit, considera que el Pla de Reactivació Econòmica i Social és “una nova oportunitat perduda”, que el govern “imposa el rodet de la majoria absoluta” i que està “instal·lat en l'autocomplaença”.

D'altra banda, la portaveu de C's, Erika Quintero, ha manifestat que “si estem tirant endavant després d'aquest any i mig tan dur és gràcies a la solidaritat d'empreses i ciutadania”. Igualment, ha acusat el govern municipal de no tenir projecte i gestionar “el dia a dia”, i ha trobat a faltar “la més mínima autocrítica”.

La regidora de C's ha afirmat que la ciutat està pitjor que fa dos anys i ha repassat algunes de les mancances que considera que pateix. Per exemple, ha dit, “a Vilanova continuen faltant mil habitatges”. També, ha enumerat, pateix mancances de manteniment, il·luminació pública, neteja viària, jardineria i efectius de policia, entre d'altres. Quintero ha convidat l'alcaldessa a “reflexionar sobre les mancances de la ciutat” i ha reclamat que es compti amb l'oposició per consensuar.

Per part del grup Som VNG, Enver Aznar ha estat crític amb el format del Ple d'estat de la ciutat i n'ha qüestionat el sentit, si no s'hi inclou l'opinió d'entitats i ciutadania. “S'ha de repensar l'eina del debat de l'estat de la ciutat, podria ser un instrument de debat i reflexió i acaba essent un acte de compliment del ROM [Reglament Orgànic Municipal]”, ha expressat. Segons Enver Aznar, “el govern no té cap voluntat de canviar el model de ciutat”, el projecte de ciutat és “la venda de Vilanova com una marca o una campanya de màrqueting qualsevol”.

Per al portaveu de Som VNG, la reactivació de la ciutat s'està centrant excessivament en l'àmbit del turisme “igual que fa uns anys es feia amb el totxo”, i considera que no s'aborden qüestions com “tenir una ciutat preparada per l'envelliment de la població” o per atendre “un altre gran problema social del país, com és l'accés a l'habitatge”.  Aznar ha manifestat confiança en la internalització del servei de la neteja que promou el govern municipal, però no tanta en el canvi de model de recollida de residus, el qual considera necessari, “però no que s'hagi de fer amb gestió privada”.

Després d'aquest ple extraordinari, el Consistori es reunirà de nou en sessió ordinària el 26 de juliol. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local