Ple municipal

El govern de Vilanova vol actualitzar les ordenances d'ús de les platges i de parcs i jardins

El govern vol que la nova regulació 'respecti els espais de naturalització de les platges, la nidificació del corriol i que els parcs tinguin una jardineria respectuosa amb el medi'

El govern de Vilanova vol actualitzar les ordenances d'ús de les platges i de parcs i jardins. Ajuntament de Vilanova

El govern de Vilanova vol actualitzar les ordenances d'ús de les platges i de parcs i jardins. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple municipal de febrer ha aprovat crear la Comissió d'Estudi i Treball i la consulta pública prèvia renovar les ordenances que regulen l'ús de les platges de Vilanova i la Geltrú i els parcs i jardins a l'espai públic, respectivament. Pel que fa a la primera, es té en compte que els efectes del canvi climàtic provoquen canvis que cal regular per fer compatibles els usos en aquests espais.

En aquest sentit, afirma el govern municipal, “un dels efectes més significatius dels canvis que s'estan produint a les platges ve donat per la naturalització d'alguns sectors i l'aparició de la posta i cria del corriol cama-negra”. Aquest fet, per exemple, ha causat que es restringeixin els permisos d'accés d'animals fora del calendari marcat a l'ordenança, així com que es limiti la pràctica esportiva en funció de la ubicació de les instal·lacions esportives i que existeixen a les platges.

Pel que fa a l'ordenança de parcs i jardins, que s'anomenarà Ordenança municipal de protecció i conservació de l'arbrat, espais verds i naturals, de Vilanova i la Geltrú, l'actualització pretén “desenvolupar una jardineria respectuosa amb el medi ambient”. Això implica promoure un canvi de tendències en el manteniment dels espais verds, com per exemple, incloure noves espècies que es desenvolupin en la climatologia pròpia dels espais urbans; incrementar la quantitat d'espècies vegetals autòctones, o promoure la naturalització d'escocells i prades.

Ambdues ordenances es trobaran ara en període d'exposició pública, en el qual la ciutadania pot participar i opinar sobre els usos de les platges i la modernització de la jardineria. La votació ha comptat amb els suports de tots els grups municipals, excepte l'abstenció del PSC.

Subvencions d'educació en el lleure

D'altra banda, el Ple ha donat llum verda inicialment a les bases reguladores de les subvencions destinades a infants, adolescents i joves, per la participació en activitats d'educació en el lleure. El punt té en compte que a Vilanova i la Geltrú hi ha un ampli ventall d'entitats que organitzen activitats d'aquestes característiques durant el curs escolar i a l'estiu, i alhora que la Llei d'educació de Catalunya reconeix el lleure com a àmbit educatiu i que l'alumnat té dret a accedir-hi en condicions d'equitat.

El Ple també ha aprovat la modificació de l'ordenança fiscal que regula l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, amb l'objectiu d'adaptar-la a la recent jurisprudència del Tribunal Constitucional. Així, amb la modificació es graven les transmissions inferiors a un any i s'estableixen coeficients anuals, fins a un màxim de 20 anys, de manera que a partir del sisè es redueixen notablement les bases tributàries.

La regidora d'Economia, Conxi Martínez, ha remarcat que “no es graven aquelles operacions que representin una pèrdua per al contribuent”. Els grups municipals de Som VNG i PSC han manifestat respectivament que aquesta modificació “inclou incorporacions positives” i que la sentència del TC “és un perjudici per les administracions locals”, i s'han abstingut en la votació. C's hi ha votat en contra, en considerar que es tracta d'un “impost injust”. El govern municipal s'ha compromès a fer una campanya divulgativa per donar a conèixer aquesta modificació.

D'altra banda, s'ha acordat l'adhesió de l'Ajuntament a les al·legacions de l'Arc Metropolità sobre el Pla territorial sectorial d'habitatge de Catalunya, aprovat el passat novembre de 2021. Els municipis de l'Arc estan d'acord amb els objectius genèrics del ple, però recorden que cal adequar-los amb les possibilitats i característiques de cada municipi, així com la necessitat d'establir una línia de finançament que faci viable el pla. L'alcaldessa Olga Arnau ha apuntat que hi ha hagut un “consens absolut dels municipis de l'Arc en les al·legacions”.

Moció per un millor tracte de la banca

En l'apartat de les mocions, el govern municipal ha votat contra la urgència de debatre una proposta presentada pel PSC al voltant de la convocatòria de vaga del servei de recollida de residus per part dels treballadors de l'empresa Valoriza. Des del govern s'ha al·legat la voluntat que el debat polític no interfereixi en la negociació que s'està celebrant aquests dies amb els representants sindicals. Així mateix, s'ha manifestat la intenció de mantenir tots els grups del Consistori informats de les converses amb els convocants de la vaga, prevista ara a partir del 18 de febrer.

Sí que ha obtingut llum verda, i per unanimitat, la moció presentada per Som VNG en representació de Iai@flautes Garraf-Unitat Pensionista del Baix Penedès, sobre el tracte de les entitats bancàries a la gent gran. En nom de l'entitat, Llorens Guasch ha recordat que “la manca de sensibilitat de la banca” afecta tota la ciutadania, no únicament la gent gran, i ha exhortat els representants polítics a aprofitar l'oportunitat de “fer que els drets de tots els ciutadans quedin reforçats”.

En el debat de la moció s'han donat dades, com ara que a Catalunya hi ha 443 municipis que no disposen d'una entitat bancària, ni tan sols d'un caixer automàtic, la qual cosa suposa que moltes persones s'han de desplaçar a municipis veïns per ser ateses. La banca va guanyar el 2021 un 45% més que el 2019, abans de la covid. Tot i així, continua tancant oficines (el 64% en 10 anys), reduint els horaris d'atenció i acomiadant personal.

La moció proposa fer una enquesta sobre l'atenció que rep la gent gran a les entitats bancàries de la ciutat, amb l'objectiu de conèixer quin és el tracte que es dona en cada entitat bancària i amb quines pràctiques es troba la ciutadania. També s'ha debatut la moció de Som VNG per promoure un pla de salut mental comunitari per als joves, una proposta que el govern ha demanat que es deixés sobre la taula per millorar-la, però que finalment ha decaigut.

D'altra banda, tampoc tirat endavant una moció de Som VNG per impulsar un Pla de Salut Mental comunitari per a joves, amb els vots en contra dels grups d'ERC, JuntsxCat i Capgirem VNG-CUP i Cs, i a favor de Som VNG i PSC. Tampoc han prosperat les propostes de C's per la millora del Servei d'Atenció Domiciliària; per afavorir la conservació i ús públic de la Masia d'en Dimàs, i per contribuir a la millora del Cicle de l'aigua en el clavegueram.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local