Conferències, col.loquis

Presentació del llibre 'El Penedès era possible'

Vilafranca del Penedès | Diferents indrets | 10-04-2015 fins 22-04-2015

Presentació del llibre 'El Penedès era possible'

Divendres 10 d’abril a les 19,30, a Vilafranca del Penedès, a l’auditori del Vinseum. Es farà en el marc de la capitalitat cultural catalana.
Dimarts 14 d’abril a les 19,30, al Vendrell, al Centre Cívic l’Estació
Dimecres 15 d’abril a les 19,30, a Vilanova i la Geltrú, al Foment Vilanoví
Dimarts 22 d’abril a les 19,30, a Igualada, a l’Ateneu Igualadí

Ara fa deu anys va néixer la Plataforma per un Vegueria Pròpia amb la voluntat d’impulsar i vehicular un convenciment present i cada cop més estès a les nostres comarques: el reconeixement del Penedès era possible i era necessari. Coincidint amb aquest desè aniversari hem editat el llibre que presentarem aquests dies. No és tanmateix un llibre merament commemoratiu, ni un llibre merament històric, tot i que hi ha commemoració  i història. És un llibre que vol projectar una mirada de present i de futur al territori penedesenc, a les quatre comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Penedès, que ara ja són un Àmbit de Planificació i que continuen sense renunciar a ser una Vegueria.

El llibre arrenca amb una Pròleg del prestigiós socioecòleg Ramon Folch i amb una Presentació del president de la Plataforma Fèlix Simon que donen pas al capítol inicial del llibre: El Penedès històric, a càrrec de l’historiador Ramon Arnabat. que descriu els antecedents llunyans de la vegueria, una realitat que amb els noms de vegueria de Vilafranca o sotsvegueria d’Igualada enfonsa les seves arrels a l’Edat mitjana.
El capítol següent titulat Crònica d’una dècada té una llargada considerable ja que explica detalladament l’activitat impulsada per la Plataforma des del 2005 fins avui, i que es concreta en el desvetllament de la consciència penedesenca, la implicació de les administracions locals, i del món econòmic i cultural, i la mobilització de les persones i la societat a favor de la Vegueria Penedès, i que van culminar en la consecució de l‘Àmbit de Planificació Penedès el màxim reconeixement possible e l’actual ordenament legal de Catalunya. El capítol és a cura de l’historiador Joan Solé Bordas i del mateix Fèlix Simon i recull nombrosos testimonis gràfics i documentals d’aquests deu anys.

La part que ve a continuació canvia de registre i és una mirada endavant a càrrec de 40 persones que opinen sobre el futur del Penedès i per això porta per títol Cantant les quaranta. Els articles estan presentats, ordenats i fins a cert punt interpretats amb un incisiu text del periodista Antoni Ribas i il·lustrats per l’artista Fèlix Plantalech, autor també de la portada del llibre. Els 40 prescriptors són gent de les quatre comarques, o que hi tenen lligams, provinents dels camps més diversos: experts en territori, arquitectes, paisatgistes,enginyers, gent del món de l’economia i l’empresa, del vi i del turisme, persones del món cultural en totes les seves facetes, des de l’art, la literatura, el periodisme, la investigació, la música, l’arqueologia fins al folklore, l’esport i la gastronomia; també la mirada des de la natura, la pagesia o l’ecologisme... Un mosaic variat i riquíssim de punts de vista que constitueix una inèdita i original aportació.

La darrera part és la referència als 72 municipis i les 4 comarques. Es tracta de fer la llista de tots els municipis ordenats per comarques i alfabèticament amb les dades bàsiques de cada un d’ells, l’escut municipal i una imatge que s’ha procurat que fos de qualitat i el mínim tòpica possible. Aquesta part port una presentació de Manel Cervera, bon coneixedor del territori, que fa una descripció geogràfica i paisatgística del Penedès i intenta explicar el com i el perquè de l’emplaçament de les viles i pobles penedesencs.  Un text resum i reivindicatiu titulat La saó del Penedès clou el llibre.

Intercalats entre les parts de l’obra hi ha quatre blocs de vuit pàgines de fotografies, un bloc per comarca, a càrrec dels prestigiosos fotògrafs Blai Carda, Domènec Freixedes i Joan Solé Oller. El disseny del llibre és del reconegut estudi Bildi Gràfics i la impressió l’ha feta Gràfiques del Foix. Està enquadernat amb tapa dura i passa de les 300 pàgines.
Conjuntament amb el llibre s’ha editat un complet mapa de l’Àmbit de la Vegueria Penedès, a escala 1:150.000, amb cartografia de l‘empresa especialitzada Gradualmap, i del qual se n’ha fet un gran tirada a fi d’escampar-lo per tots els racons de la vegueria.

No podem acabar sense un agraïment a totes les persones i entitats que han col·laborat a finançar el llibre i el mapa a base de comprometre’s a adquirir-ne un nombre determinat d’exemplars; d’una manera especial cal agrair la implicació en aquest mecenatge de molts dels ajuntaments de la vegueria, així com dels quatre consells comarcals.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


  T'ha interessat aquest acte?

  Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

  Subscriu-te ara!

  El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.  Avui al Penedès


  SEGUEIX-NOS

  Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

  Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!