Agenda del Penedès

Altres

Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat a Vilanova

Vilanova i la Geltrú | 27-01-2018

Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat a Vilanova

L’Amical de Mauthausen i altres camps i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú organitzen el proper dissabte 27 de gener a partir de les 7 de la tarda, la commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat. Un dia Internacional, decretat per les nacions Unides per commemorar l’alliberament del camp d’Auschwitz  el 27 de gener de 1945 i també denunciar els horrors del feixisme i els crims contra la humanitat.

A Vilanova i la Geltrú i al Garraf, aquest acte s’emmarca dins del projecte Buchenwald, que l’Amical impulsa amb la participació de nombroses entitats i de centres de secundària de la comarca, i que te entre les principals finalitats la recuperació de la memòria història republicana i de la deportació als camps nazis, i la prevenció del feixisme.

L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.

El Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat tindrà també destacades commemoracions institucionals el dimarts 23 al Parlament de Catalunya i el dilluns 29 a  la tarda a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona en un acte organitzat per la Generalitat de Catalunya i l’ Ajuntament de Barcelona.

A l’acte del dissabte 27, participaran, conjuntament amb la representació dels deportats i deportades republicans de l’Amical,  representants de la comunitat jueva, del poble gitano, del col·lectius de gais i lesbianes, dels nens i nenes víctimes del nazisme, i d’altres col·lectius víctimes del nazisme com el dels maçons, el dels discapacitats , i col·lectius i grups polítics de la ciutat i la comarca, que faran la seva ofrena floral, al monument als deportats.

Intervindran també, el president de l’Amical Mauthausen, Enric Garriga, i l’alcaldessa de la ciutat Neus Lloveras. Tots ells acompanyats per una nombrosa presencia d’alumnes dels Centres educatius de la Comarca, que des de la seva implicació en el projecte presentaran i coordinaran tot l’acte vilanoví, amb la lectura de textos , i la interpretació de peces musicals a càrrec dels alumnes de música de l ‘INS Manuel de Cabanyes , l’INS Joaquim Mir, L’INS A.Galí, INS Cubelles   i l’Escola El CIM.

A Vilanova i la Geltrú, l’acte esdevindrà un acte central a Catalunya de l’Amical de Mauthausen i altres camps, que també participarà en actes institucionals al Senat espanyol, la Comunidad de Madrid, a les Cortes de Aragon, i en altres institucions de la resta de l’Estat.

Enguany, seguint les recomanacions internacionals s’ha escollit com a lema d’aquesta commemoració “El poder de les paraules”, per tal de poder trametre la veu , les experiències i les vivències, de totes aquelles persones, víctimes del nazisme que ja ens van deixant. Aquest any volem recordar les seves paraules, els seus testimonis, recollint fragments de les seves biografies, de les seves vides, de les seves idees, i dels seus patiments, lluites i esperances. Volem recollir un testimoni de cada col·lectiu de víctimes, per honorar i reivindicar la seva lluita contra el feixisme, i l’actualitat del seu missatge.

A l’acte de commemoració es llegiran els noms de tots els deportats de la comarca que van patir la deportació i molts la mort als camps nazis.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


  T'ha interessat aquest acte?

  Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

  Subscriu-te ara!

  El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.  Avui al Penedès


  SEGUEIX-NOS

  Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

  Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!