Agenda

Exposicions

Ossos. un viatge a l'època medieval de la mà de l'antropologia física

Vilafranca del Penedès | VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya | 12-04-2019 20:00 h. fins 16-06-2019

L’exposició Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física, ens apropa a les condicions de vida de les poblacions catalanes entre els segles VIII i XV a través de l’estudi de les restes d’esquelets localitzades en jaciments arqueològics situats bàsicament a la Catalunya.

Ossos. un viatge a l'època medieval de la mà de l'antropologia física

L’exposició explica com vivien i morien els nostres avantpassats de l’edat mitjana i aprofundeix en diferents aspectes de la seva vida a partir de la utilització de diverses tècniques de l’antropologia física i la paleopatologia. En especial, es pretén posar en valor la tasca dels antropòlegs, per la feina que fan de recuperació de la memòria gràcies a l’estudi directe dels protagonistes de la història.

Per fer-ho s’ha reunit una cinquantena d’objectes patrimonials entre esquelets, cranis, ossos d’extremitats i d’altres elements contextuals. L’antropologia física i la paleopatologia són disciplines que ens ajuden a conèixer com era i com vivia la població en època medieval.

L’antropologia física és la ciència que té com a objectiu principal l’estudi de les restes òssies de les necròpolis per tal de conèixer el sexe, l’edat, les patologies i les marques que el pas del temps i les activitats laborals deixen en el nostre organisme. Intrínsecament relacionada amb aquest camp, la paleopatologia pot oferir part del panorama de les condicions de vida d'una població i juntament amb l’arqueologia, de vegades podrem deduir la classe social a la que pertanyen.

Una part important dels monuments i necròpolis presentades en aquesta mostra varen ser estudiades en col·laboració per membres del laboratori de paleopatologia i paleoantropologia del Museu d’Arqueologia de Catalunya i foren excavats pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona i per altres centres d’investigació i empreses.

L’exposició que s’inaugurà per primera vegada al Museu d’Arqueologia de Catalunya tot coincidint amb la festivitat de tots sants de 2016, ha itinerant per diversos museus pertanyents a Arqueoxarxa – xarxa que aglutina els principals museus d’arqueologia, equipaments i jaciments museïtzats de Catalunya – i a la Xarxa de Museus Locals de la demarcació de Barcelona – conformada per seixanta vuit museus locals pertanyents a cinquanta tres municipis

En concret, ha itinerant abans de la seva estada al VINSEUM. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya pels següents museus:

Museu d’Història de Sabadell

Museu Diocesà i Comarcal de Solsona,

Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter

Museu de Gavà Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver de Cerdanyola

Museu de Sant Boi de Llobregat Museu del Monestir de Sant Cugat

Museu Arqueològic de Banyoles

Després de la seva estada a Vilafranca està previst que continuí la seva itinerància fins a finals de 2020.

Activitats a l’entorn de l’exposició

La mort ens iguala, o no.
Xerrada a càrrec de Núria Molist, arqueòloga.
Diumenge 12 de maig, a les 12 h.
Auditori del VINSEUM
Accés lliure

Presentació dels primers resultats de l’excavació arqueològica de Cal Pa i Figues.
A càrrec de Jordi Amorós i Imma Mesas, arqueòlegs.
Divendres 24 de maig, a les 19 h.
Auditori del VINSEUM
Accés lliure

Els ossos ens parlen.
Xerrada a càrrec de Núria Armentano, antropòloga.
Diumenge 2 de juny, a les 12 h.
Capella del VINSEUM
Accés lliure

Lloc i adreça de l'acte

  • Vilafranca del Penedès
  • VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
  • Plaça Jaume I, 1
  • divendres, de 17 a 20 h; dissabtes, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenges, de de 10 a 14 h

Informació de contacte