Conferències, col.loquis

Cicle de tertúlies a Vinseum

Vilafranca del Penedès | Vinseum | 03-07-2019 20:15 h. fins 24-07-2019

Cicle de tertúlies a Vinseum

Així doncs, a partir de les 20.15 hores, Carla Zaplana parlarà amb el periodista de Ràdio Vilafranca Josep Maria Soler sobre el seu darrer llibre Menjar net (Cossetània edicions, 2019), en el qual exposa les teories nutricionistes en les quals ha estat treballant en els darrers vuit anys. En acabar la conversa, que a partir de les 20.30 es podrà seguir en directe a través de Ràdio Vilafranca, s’obrirà un torn d’intervencions per tal que els assistents puguin fer preguntes a l’autora convidada. Totes les sessions del cicle es clouran amb la degustació de formatges servits per Xerigots i una copa de vi o cava, gentilesa dels cellers Gramona i 1+1=3.

Saber combinar els aliments

Dietista i nutricionista, Zaplana és també la creadora del que ella anomena menjar net, un tipus de dieta que, entre altres qüestions, es fixa en la correcta combinació dels aliments i amb un tipus d’alimentació basada en les plantes i que refusa expressament els aliments processats i de procedència animal. Zaplana, autora d’autèntics best sellers en l’àmbit de la nutrició, com ara Sucs verds (2015), Superfoods (2016) i Batuts verds, desenvolupa, en el seu darrer llibre Menjar net (Cossetània, 2019), les teories nutricionistes que ha anat treballant en els darrers vuit anys i que es podrien sintetitzar en una idea: el color de la nostra nevera hauria de ser el verd. En aquest sentit, és una gran defensora dels sucs i els batuts obtinguts a partir dels vegetals i, en general, d’una dieta sense carn ni llet ni oli d’oliva.

Dimecres 10 de juliol

La sessió de dimecres, dia 10 de juliol, que serà presentada per la periodista Clàudia Climent, tindrà com a convidades l’escriptora i periodista Eva Piquer (Barcelona, 1969) i l’artista plàstica Eva Armisén (Saragossa, 1969), que parlaran del seu llibre Evasions (Bridge, 2018). Es tracta d’un llibre atípic, sorgit de la trobada de dues dones que coincideixen en el nom i any de naixement i que, a més, pertanyen al món de la creació artística. Així, Eva Piquer és escriptora de llibres infantils, novel·les –va obtenir el Premi Josep Pla l’any 2002- i assaigs, mentre que Eva Armisén és una pintora resident a Barcelona amb projecció internacional. Totes dues van coincidir l’any 2015 al magazín cultural Catorze.cat Cultura Viva, creat per Piquer i, durant dos anys, cada quinze dies, Armisén va il·lustrar el text que li proposava l’escriptora i que l’any passat va aparèixer en forma de llibre. Es tracta d’uns textos breus que parlen de la vida en tota la seva complexitat –amors, desamors, pors, esperances, pèrdues- i a partir de situacions molt personals i íntimes.

Dimecres 17 de juliol

El fracàs i l’èxit són dues cares de la mateixa moneda i a vegades només l’atzar decanta aquesta moneda cap un cantó o un altre. Això és el que ens ve a explicar Núria Picas (Manresa, 1976) al llibre Ara o mai (Columna, 2019) i d’això mateix en parlarà l’autora el dimecres, dia 17 de juliol, amb el cap d’esports de Ràdio Vilafranca, Tito Boada. Si en la seva primera incursió en el món de la literatura –Córrer per ser lliure (2015- explicava la seva trajectòria en el món dels ultratrails a cop calent, en aquest segon ho fa d’una manera més pausada –però amb la mateixa passió- per passar revista a quatre experiències viscudes en els darrers anys. Al llibre, Picas parla d’èxits –com ara el seu triomf a la Ultra Trail del Montblanc de 2017, la cursa de muntanya més prestigiosa del món-, però també escriu sobre els seus fracassos amb la voluntat de reflexionar i compartir tant els uns com els altres.

Dimecres 24 de juliol

La darrera vetllada del cicle, prevista per al dimecres, dia 24 de juliol, portarà fins a la terrassa de Vinseum el periodista Albert Galceran i el compositor, director d’orquestra i pianista Pedro Pardo, que parlaran amb la periodista Laia Paretas sobre el seu llibre Els homes clàssics (Rosa dels Vents, 2019). Val a dir que Els homes clàssics és el títol d’un programa setmanal de Catalunya música que té com a objectiu explicar la història de la música clàssica a través de les vivències dels compositors que, en els darrers quatre segles, han elevat la música a la categoria d’art. Darrere d’aquest propòsit hi ha també la voluntat de popularitzar la música clàssica, tot trencant prejudicis o tòpics segons els quals és cosa de minories. Aquestes són les fites que, des de fa tres anys, han unit Albert Galceran i Pedro Pardo. El primer, contextualitzant cada autor en el seu moment històric, i el segon, oferint una anàlisi musical tan rigorosa com accessible. El llibre el conformen quinze capítols que inclouen quinze propostes d’audició per conèixer millor la música clàssica.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!