Agenda del Penedès

Cinema i vídeo

Docs for Action 2019

Vilanova i la Geltrú | Teatre Principal | 20-09-2019 20:30 h. fins 29-11-2019

Docs for Action 2019

Dv 20 set: Festa de presentació DFA 2019: #ProuTerrarisme! (Bar Italia, 23h)

Dv 27 set: Anthropocene:  The  Human  Epoch (Jennifer  Baichwal,  Nicholas  de Pencier,  Edward Burtynsky, 2018, Canadà, 87ʹ, VOSE)
La nova època geològica causada per l'activitat humana
                           
Dc 16 oct:  Artifishal (Josh Murphy, 2019, EEUU, 80', VOSE)
En defensa dels rius salvatges

Dv 29 nov: Riverblue (David McIlvride, Roger Williams, 2016, Canadà, 95', VOSE)
Com de bruta és la teva roba?

Les projeccions tindran lloc al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú a les 20:30h (preu de l’entrada: 5€ // 3€+2 turutes // 4€ socis cineclub Sala1) i després de cada projecció, s’obrirà un espai de debat amb la presència d’experts i entitats relacionades amb les temàtiques plantejades als documentals. Enguany comptarem amb Juan Insua, director del CCCBLAB, Miquel Ortega, coordinador de projectes de la Fundació ENT i un membre de la Campanya Roba Neta.

Aquest any, la festa de presentació del DFA2019 s’ha fet coincidir amb la jornada “VNG pel clima” organitzada per la coordinadora Entitats pel Clima, creada recentment a Vilanova i la Geltrú i de la qual en forma part La Vinagreta. Així La Vinagreta vol contribuir a implicar a la ciutadania en la causa contra el canvi climàtic i adherir-se a la Vaga Internacional pel Clima convocada pel moviment Friday's for Future el divendres 27 de setembre.

L'objectiu del DFA2019 és denunciar i debatre els impactes ambientals, socials i econòmics de l’actual model de consum i explorar alternatives més respectuoses amb el medi ambient i les persones.

Informació detallada: sinopsis i persones i entitats convidades al DFA2019

Anthropocene: The Human Epoch (Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier, Edward Burtynsky, 2018, Canadà, 87ʹ, VOSE) és una meditació cinematogràfica sobre els canvis profunds que ha patit el planeta Terra a causa de l’activitat humanitat. A partir de la recerca realitzada per un grup internacional de científics durant gairebé deu anys, el documental planteja la possibilitat que, com a conseqüència dels profunds canvis provocats per l’ésser humà a la Terra, haguem entrat, a mitjans del segle XX, en una nova època geològica: l’era antropocènica.

Des dels dics de formigó a la Xina que cobreixen més de la meitat de la seva costa continental fins a la maquinària més gran mai construïda a Alemanya, passant per psicodèliques mines de potassi als Urals, la devastada gran barrera de coral australiana i els estanys surrealistes provocats per l’evaporació del liti del desert d’Atacama, els cineastes han recorregut el planeta utilitzant càmeres d’última generació que transformen el documental en una experiència immersiva per a l’espectador. En la intersecció de l’art i la ciència, Antrophocene és testimoni d’un moment crític de la història geològica i un homenatge a la terra, alhora que alerta dels riscos existents provocats per la intervenció i l'espoliació imparable de l'ésser humà.

Tercer d’una trilogia que inclou Manufactured Landscapes (2006) i Watermark (2013). Antrophocene ha estat guardonat i seleccionat en nombrosos festivals, entre ells, la Berlinale, el Sundance Film Festival, el Toronto Film Festival i el D’A Film Festival. Debat amb Juan Insua, director del CCCB Lab (@CCCBLab), del festival biennal Kosmopolis. Festa de la literatura amplififada i del Premi Internacional a la Innovació Cultural.

Artifishal (Josh Murphy, 2019, EEUU, 80', VOSE) tracta de persones, rius i la lluita pel futur del peixos salvatges i els seus hàbitats i mostra com les bones intencions també poden portar a l’extinció d’algunes espècies. El documental explora l’efecte devastador de la indústria del salmó, l’amenaça que representen els vivers i les piscifactories, i l’alt cost ecològic, financer i cultural derivat de la nostra pèrdua de confiança en la natura i del convenciment equivocat segons el qual les solucions d’enginyeria tenen la capacitat de compensar la destrucció dels nostres ecosistemes. El documental està produït per l’alpinista i fundador de la marca de roba tècnica outdoor Patagonia, Yvon Chouinard.

Debat amb Miquel Ortega, doctor en Ciències Ambientals i coordinador de les àrees d’Ecologia Política i de Pesca i Alimentació de la Fundació ENT

Riverblue (David McIlvride, Roger Williams, 2016, Canadà, 95', VOSE) recorre el planeta per infiltrar-se en una de les indústries més contaminants: la indústria de la moda. Pot aquesta indústria salvar el planeta? Per poder evolucionar, cal ser conscients de l’impacte que té la fabricació de la roba en els rius més importants del món i del desastre ecològic que provoquen els processos de fabricació de “texans” i altres tèxtils a causa dels productes químics emprats, la manca de tractament de les aigües usades i l’evacuació irresponsable dels residus tòxics. El documental també mostra l’efecte que aquesta indústria té sobre els humans que depenen d’aquests rius per viure i pretén arribar a les grans marques de roba que poden marcar la diferència perquè contribueixin a fer un canvi significatiu en la indústria tèxtil. Entre tots podem ajudar a contribuir al canvi positiu i a protegir els rius del món.

Debat amb la presència de la persona coordinadora de la Campanya Roba Neta, una xarxa internacional d'ONG, organitzacions de persones consumidores, sindicats i altres entitats que treballen per la defensa dels drets laborals al sector tèxtil mundial. Va néixer als països Baixos el 1989, està activa a setze països europeus i coopera amb grups de treballadores i treballadors del sector tèxtil organitzats arreu del món.

El DFA2019 s’organitza gràcies al suport de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i del Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú. La Vinagreta també agraeix la col·laboració de Cineclub Sala1, el Bar Italia i la llibreria Llorens Llibres.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte

  • 5 €

T'ha interessat aquest acte?

Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Subscriu-te ara!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



Avui al Penedès


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!