Conferències, col.loquis

Presentació del llibre "Història del gust"

Vilafranca del Penedès | Vinseum | 30-01-2020 19:00 h.

Presentació del llibre

L’estudi s’inicia en l’època de la prehistòria, segueix el neolític, les influències romanes, l’edat mitjana, el renaixement i el barroc, l’època de la Il·lustració i fins a l’americanització actual.

Segons els autors, l’interès de la seva recerca és observar com la gastronomia i les maneres de vestir han marcat i encara expliquen la societat contemporània. I que quan els canvis en la manera de vestir i en el menjar, aparentment banals i desconnectats, encaixen entre ells, proporcionen explicacions més convincents del passat.

És un llibre que versa sobre la “història en minúscules”, en contraposició a grans gestes militars o grans revolucions. Tot i així, cal advertir que els principals protagonistes són els gustos de les classes privilegiades, una minoria que disposava de prou poder adquisitiu com per permetre’s gaudir de plats elaborats i adquirir vestits amb filigranes. I és que tant la indumentària com la gastronomia evidencien la jerarquia social, els grups de poder i les identitats col·lectives.
Per contra, els gustos de les classes populars estan concentrats en l’últim capítol de l’obra. Els plats habituals de la majoria de la població eren l’escudella i carn d’olla, i els arrossos, i en el llocs de costa, el suquet de peix amb patata, el tubercle dels pobres vingut d’Amèrica. I que molts morien amb el mateix vestit amb el qual es casaven.

Naturalment el llibre també parla del consum de begudes, i el vi n’és protagonista quan toca. Així, per exemple, la primera menció que es fa del vi és per dir que el poble iber consumia habitualment la cervesa enlloc del vi. Però amb els romans la predilecció canvia i el vi es converteix en un símbol de civilitat i, per tant, s’havia de beure barrejat amb aigua. En cada època de la història del gust, el vi té el seu protagonisme. I precisament una de les virtuts d’aquest llibre, pels amants i aficionats al vi i al cava, és oferir-nos un context molt més ampli del què habitualment estem acostumats, i fer-nos veure que, per exemple, a la Baixa Edat Mitjana, el vi compartia taula amb “un bol de verdures, amb llegums, fideus i algun cereal, cuit en una olla tot junt amb carn a dins, ja fos de vaca, de vedella o porc salat”.

El autors del llibre Història del gust: menjar i vestir al llarg del temps són Nayra Llonch, professora de la Universitat de Lleida, especialista en la història de la indumentària i la didàctica del patrimoni, i Joan Santacana, professor de la Universitat de Barcelona, arqueòleg i investigador en el camp de la museografia didàctica i interactiva.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!