Conferències, col.loquis

Paraules als claustres: Dolors Piera

Vilafranca del Penedès | 15-05-2021 16:03 h.

Paraules als claustres: Dolors Piera

La programació del cicle, que abastarà de maig a setembre, s’obrirà el proper dissabte 15 de maig amb la jornada dedicada a lla mestra, política, sindicalista i exiliada, Dolors Piera Llobera. Malgrat que no era nascuda a Vilafranca (Puigverd d’Agramunt, 1910-Santiago de Xile, 2001), el seu pas per la ciutat va deixar una empremta important en l’àmbit educatiu, portant al Penedès el mètode Freinet alhora que s’implicava en el treball del grup català de la FETE (Federació Espanyola de Treballadors de l’Ensenyament). Membre del PSUC, ja a Barcelona va ser secretària de la Unió de Dones de Catalunya i Consellera municipal de l’Ajuntament de Barcelona. Es va exiliar a França i posteriorment a Xile. Albert Taulé ha destacat l’empremta de Dolors Piera a Vilafranca on va estar una etapa relativament breu del 1934 al 1936. Taulé remarcava que, malgrat els pocs anys que va ser a Vilafranca, Dolors Piera va deixar un pòsit important sobretot en la docència, “escampant la tècnica Freinet, a la comarca, en què les premses escolars i els quaderns eren fonamentals. Dolors Piera i la seva parella, Ramon Costa Jou, que van viure al c/ Sant Pere, 8, formaven part de la comissió de publicacions del Col.lectiu de Mestres i el seu butlletí, Colaboración, era imprès a la Impremta Claret de Vilafranca”. Sílvia Amigó explicava que la jornada comptarà amb 5 ponències que tractaran els vessants pedagògic, polític, feminista, republicà i d’exili del personatge de Dolors Piera i es mostrava satisfeta que s’hagi pogut reprogramar per aquest any la jornada amb els mateixos ponents que ja estava prevista per a l’any passat, que es va haver de suspendre per la COVID-19. Amigó ha explicat que a la sala capitular del claustre de Sant Francesc es podrà veure una exposició treballada per l’escola Dolors Piera al voltant del personatge de la mestra i pedagoga.

La programació de Paraules als Claustres inclou, a banda d’aquesta jornada, un recital poètic, dues exposicions, una instal·lació, dos concert, un espectacle familiar i una obra de teatre. També s’inclouen en la programació dos espectacles més, un del Festival Àtica i un del Festival EVA.

 

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


  T'ha interessat aquest acte?

  Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic.  Avui al Penedès


  SEGUEIX-NOS

  Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

  Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!