Música, concerts, balls

Magdalena, Cassandra, Bàrbara. Concert-vermut

Vilanova i la Geltrú | 16-01-2022 12:30 h.

 Magdalena, Cassandra, Bàrbara. Concert-vermut

Un tast sonor amanit amb històries sobre dones, música i Barroc.

PROGRAMA

Amarilli, mia bella Le Nuove musiche
Giulio Caccini (1551-1618)

Maria, dolce Maria Il primo libro delle musiche
Francesca Caccini (1587-1640)

A piè della gran Croce Arie musicali
Girolamo Frescobaldi (1583-1643)

Lamento di Cassandra La Didone
Francesco Cavalli (1602-1676)

Amore dormiglione
Lagrime mie
Barbara Strozzi (1619-1677)


Palmira Tamarit es va iniciar en el món de la música a l’Orfeó Lleidatà i al Conservatori de Lleida. Obté el Primer Premi Joan Massià i el Premi d’Honor de Grau Superior de Cant al Conservatori del Liceu, on va estudiar amb Carmen Bustamante i Manuel García Morante. Guardonada amb diverses beques (Diputació de Lleida, Agustín Pedro y Pons, Schola Cantorum Basiliensis) estudia un Postgrau a la Schola Cantorum Basiliensis amb René Jacobs i Richard Levitt i direcció de cor amb Hans-Martin Linde. Doctorada en Història de l’Art per la UdL(on també fou professora) sota la direcció de Ximo Company i Xosé Aviñoa, és actualment professora d’Història de la Música i l’Espectacle a la URV i directora del Laboratori Lettere in musica. Ha treballat com a cantant amb directores i directors de reconegut prestigi arreu de l’Estat espanyol, a França, Andorra, Itàlia, Suïssa, Alemanya, Mèxic, EE.UU. i Luxemburg. Ha estat en diverses ocasions professora convidada de la Universidad Veracruzana (Xalapa, Mèxic) i del Keene State College (NH, USA), on ha participat en interessants projectes artístics com a cantant i com a professora.


Dones, Música, Paisatge II. Cicle artístic del Laboratori d’Antiga Lettere in musica.

El cicle que proposem gira a l’entorn de la creació i la interpretació musicals, estudiades des dels espais de recepció a través dels quals hem pogut copsar i fer visible la presència de les dones músic. Es vol oferir una visió des de l’entorn concret que ha estimulat o ha pogut limitar la creativitat i la pròpia activitat de cantants, compositores, actrius i artistes en general, en relació a diferents èpoques i ambients, des de la Florència dels Medici fins al París d’Éric Satie. Més enllà de les qüestions que ens portaran a reflexionar sobre com s’ha representat, vist, silenciat o percebut la figura de la dona músic (en totes les seves vessants), el cicle voldria donar també cabuda a una idea de paisatge entesa com a marc global de referència, espai que genera inspiració entorn que esdevé presó, terra mare on germina o mor la llavor de la creació artística, des d’una reflexió que podria néixer de contraposar diferents binomis: terra-erotisme, erotisme-dona, dona-saviesa, saviesa-creació, creació-paisatge; paisatge-terra.

La primera edició del cicle va haver d’optar per un format virtual o híbrid, format que havia deixat pendents les activitats on la presencialitat i la música en viu fossin l’essència i el veritable fil conductor dels continguts. Ara el Laboratori d’Antiga pot arrodonir el cicle iniciat l’any 2020 amb tres concerts, una taula rodona i la presentació d’un llibre, tot plegat, sota un paraigua compartit: propostes artístiques dirigides per dones o escrites per dones, per una banda; per l’altra, propostes que parlin sobre dones músic i interpretin les seves obres, encarant l’objectiu en els àmbits de recepció que van fer de receptable, d’amplificador de l’activitat de les compositores.

Organitza:
– Laboratori d’Antiga Lettere in musica

Col·laboren:
– Foment Vilanoví.
– Facultat de Lletres de la URV.
– Màster en Música com a Art Interdisciplinària (UB,URV,ESMUC)
– Departament d’Història i Història de l’Art de la URV
– MusicAudiovisual.com

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!