Agenda del Penedès

Exposicions

A la recerca de l’univers

Vilafranca del Penedès | 01-07-2022 20:00 h. fins 31-07-2022

A la recerca de l’univers

Amb una llarguíssima trajectòria artística la pintora, gravadora i tapissera Maria Assumpció Raventós (Sant Sadurní d’Anoia, 1930) presentarà aquest divendres el treball amb qual ha estat treballant els darrers anys, un intent de copsar l’univers amb tota la seva magnificència i el seu misteri.

Des del principi de la representació gràfica, artistes de tots els temps han descrit el cosmos per entendre'l, representar-ho i invocar-ho. Pintures rupestres retrataven el sol i la lluna, monuments com Stonehenge reflecteixen el funcionament del sistema solar i il·lustracions medievals expliquen les relacions entre les planetes i estels. Sembla que els humans sempre han mirat el cel per intentar trobar sentit en la vida terrenal.

El sol, els planetes i els estels, seguint els seus moviments i patrons, semblen constants comparats amb els convulsos canvis de l'experiència humana.

Avui ens trobem en un moment de disrupció: la pandèmia ha truncat la vida col·lectiva, forçant-nos a cercar refugi en la soledat; la crisi climàtica és una amenaça que trasbalsa les estructures de la nostra societat, i per acabar-ho d'adobar, les noves tecnologies ens allunyen de l'experiència i la comunicació directa.

Com a resposta, la Maria Assumpció Raventós ha retornat la seva mirada al cel, investigant la relació entre la profunditat de l'espai i la lluminositat de la lluna, la conjuntura dels planetes i el cromatisme del sol. Ella cerca la tranquil·litat del pas imparable del temps en les rotacions del sistema solar.

 

Maria Assumpció Raventós

Formada com a pintora en l'Escola de Belles Arts de Barcelona, de la qual després va ser professora de dibuix, va estudiar posteriorment  a l'Atelier Frydaender de París.  Va integrar-se molt aviat en l'abstracció informalista i posteriorment va derivar cap al nou realisme.

El 1957 va participar en l'Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid amb una obra titulada Pájaros.

L'any 1959 va participar en la II Biennal de Pintura Ciutat de Terrassa, obtenint l'accèssit de la Cambra de Comerç de la ciutat, i consta entre els participants de l'Exposició Nacional de Belles Arts que es va fer a Barcelona l'any 1960, en la qual va presentar quatre gravats: Cosmos (aiguafort i resina), Espacio (aiguafort i resina, una de les poques obres de dones reproduïdes en el catàleg de la mostra), Barcas (vernís tou) i Ciudad dormida (aiguafort). El 1961 ho feu al Saló Internacional Femení de París, on va coincidir amb la pintora Glòria Morera i Font, amb qui va desenvolupar la idea de fer un certamen similar a Barcelona per visibilitzar la creació plàstica femenina i aconseguir més reconeixement institucional i repercussió social. Seria el Salón Femenino de Arte Actual, que es va dur a terme entre 1962 i 1971 i del qual Maria Assumpció Raventós va formar part de la comissió organitzativa i va guanyar el premi de gravat de la novena edició (1970) amb l'obra La alambrada.

Paral·lelament, va prendre part del X Salón de Grabadores Contemporáneos que es va fer a Madrid, així com en exposicions individuals a Barcelona, Mataró, Sant Sebastià i Messina. Igualment, va presentar exposicions individuals a Barcelona i Estocolm.

Al 1962 va participar en l'Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid amb les obres Tauromaquia, Formas dinámicas i Formas quietas, i dos anys més tard ho feu amb tres gravats (Montaña mágica, Ibérica i Prehistoria). Hi va prendre part de nou al 1968 amb un gravat titulat Máscara Kabuki B.

Durant els anys 1990 va tornar a dedicar-se a la pintura, consistent en masses de color subtilment disposades. L'any 2002 la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi la va elegir acadèmica corresponent per Sant Sadurní d'Anoia, a partir de la proposta dels acadèmics de número Carlos Ferrater i Lambarri, Leopoldo Gil Nebot i Montserrat Gudiol i Corominas.

Ha exposat als Països Catalans, Espanya, els EUA, França, Suècia, el Japó, Itàlia, Alemanya, Suïssa, Mònaco, Iugoslàvia i Bèlgica i ha obtingut la medalla de l'Agrupació d'Artistes Gravadors, el primer premi de gravat de l'Exposición Nacional de Bellas Artes (1971), el premi Ciutat de Barcelona de gravat (1973), la medalla d'or del Círculo de Bellas Artes de Madrid (1976) i al Saló Internacional de Marsella (1983), el premi del 2n Mini Print Internacional de Cadaqués (1982), premi a la Biennal Internacional Tèxtil de Bratislava (1987), i la Creu de Sant Jordi de 1991.

Les seves obres es troben en diferents museus i institucions del país, entre ells el Vinseum de Vilafranca.

 

Acte inaugural i activitats vinculades

L’acte inaugural tindrà lloc aquest divendres 1 de juliol a les 20h i la presentació de la mostra anirà a càrrec de l’historiador vilafranquí Joan Solé Bordes.

El servei de mediació artística del Servei de Cultura oferirà visites i tallers a infants a partir de 5 anys dins el programa Vilaestiueja i als Casals d’Estiu de Vilafranca.

El dissabte 30 de juliol a les 19h hi haurà una visita comentada a l’exposició a càrrec del servei de mediació artística del Servei de Cultura.

Horaris de visita

“A la recerca de l’univers” es podrà visitar a la Capella de Sant Joan fins al diumenge 14 d’agost en horaris de dimecres a divendres de 17 a 20h; dissabtes de 18 a 20h; i diumenges de 12 a 14 i de 18 a 20h.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!