Música, concerts, balls
Del College a l'Escolania
El Vendrell | 29-09-2023 20:30 h.
El concert anirà a càrrec del Cor Albada de l’Agrupació Cor Madrigal, Àlvaro Metzger a l’orgue, sota la direcció musical d’Esteve Costa.
Sota el títol “DEL COLLEGE” A L’ESCOLANIA, els presentem un repertori per a cor i orgue. Cal dir que el repertori per aquest tipus de formacions és extensíssim, però en molts casos, desconegut per al gran públic. Amb aquest concert els proposem descobrir-ne alguns racons inèdits endinsant-nos en la tradició musical de dos països: Anglaterra i Catalunya.
A Anglaterra, la tradició escolar de cors íntegrament masculins amb nens cantant la veu de soprano i estudiants postadolescents cantant les veus de contralt, tenor i baix està molt arrelada, i ha definit en molts casos les característiques de la música sacra anglesa.
Començaran amb una breu introducció renaixentista de la mà del motet més conegut de Thomas Tallis, i a poc a poc descobrirem noms poc coneguts fora de les Illes Britàniques, com el de Samuel Sebastian Wesley, Charles Wood, del qual interpretaran Expectans expectavi.
La segona part, dedicada a la música catalana, tindrà un marcat accent montserratí, i començarà amb dos breus motets a cappella sobre el mateix text: O Crux. Es tracta de la penúltima estrofa de l’himne Vexilla Regis, escrit per Sant Venanci Fortunat, bisbe de Poitiers, a principis del segle VII.
La primera versió que se n’interpretarà és de Ginés Pérez, compositor renaixentista nascut a Oriola (Alacant), i la segona, més coneguda, del compositor Ferran Sor, que, després de formar-se a l’Escolania de Montserrat, va voltar per tot Europa com a virtuós de la guitarra i com a exitós compositor, especialment d’òperes i ballets.
Cap al final del concert sentirem l’obra coral de Cristòfor Taltabull, molt estimada pels cors catalans, sobretot el seu Madrigal, sobre un text de Pere Serafí. Però la seva obra sacra mereix molta més difusió de la que ha tingut fins al moment. D’ell interpretaran una Salve Montserratina que, com tantes altres Salves escrites per a Montserrat, té la particularitat que les seccions polifòniques són per a dues veus blanques i una de tenors, quedant per als baixos l’entonació de les seccions gregorianes monòdiques.
També sentirem obres del Valentí Miserachs, Bernat Vivancos i Josep Ollé.
El concert és gratuït, com sempre al final hi haurà unes paneres per dipositar els donatius, que seran destinats a les tasques de manteniment de l’orgue.
T'ha interessat aquest acte?
Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.