Conferències, col.loquis
Paraules als Claustres 2025: Àlex Susanna
Vilafranca del Penedès | 24-05-2025 09:30 h.
Aquest dissabte 24 de maig tindrà lloc al claustre de Sant Francesc de Vilafranca la jornada dedicada al poeta Àlex Susanna obrint així el cicle Paraules als Claustres 2025. Reprenent un dels actes més identitaris del cicle, el servei de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca ha organitzat una jornada per retre homenatge i divulgar la figura humana, intel·lectual i literària del poeta Àlex Susanna i Nadal (Barcelona, 1957-Gelida, 2024).
La poesia és el gènere que, de ben jove, va afinar la seva veu i agusar la seva mirada. Va començar a escriure versos de nen, i ja no va abandonar-ne la companyia fins poc abans de la seva mort.
En aquesta jornada vilafranquina —que du el nom el títol del darrer llibre de poemes de l’homenatjat, Tot és a tocar—, s’oferirà una visió panoràmica però completa d’Àlex Susanna amb testimonis de primer ordre que el van conèixer i estimar, i que, per tant, també van conèixer-ne de primera mà l’obra.
Comissariada pel crític literari i també poeta Jordi Llavina comptarà amb la participació de l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro; l’escriptor i editor Emili Rosales; la gestora cultural Maria Lladó; la historiadora de l’art Susanna Portell i els escriptors Miguel Dalmau, Teresa Costa-Gramunt i Jordi Lara.
La jornada anirà desgranant diferents vessants del treball cultural i activista cultural d’Àlex Susanna com son el correu de l’assaig i el dietarisme, la poesia, la gestió cultural i l’amplíssim coneixement d’art i literatura que atresorava el poeta.
En el transcurs de la jornada també es projectarà la versió curta del documental Il·luminats que TV3 va emetre poc després de la seva mort.
Imatge
Àlex Susanna
El ponents
Jordi Llavina Murgadas (Gelida, 1968). És crític literari i poeta, i actualment treballa com a professor. També ha fet, durant molts anys, de periodista cultural. Ha publicat una vintena de títols, sobretot de poesia. Els dos últims, Un llum que crema (premi Carles Riba, Proa) i Proses de l'entreclaror (Editorial Gavarres).
Vicenç Villatoro Lamolla (Terrassa, 1957). Escriptor i periodista. Com a escriptor ha publicat obres de narrativa, poesia, assaig i memorialística. Com a periodista ha dirigit el diari Avui i la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, i ha fet informació i difusió cultural en premsa escrita, ràdio i televisió. Com a gestor en l'àmbit de la cultura ha dirigit l'Institut i la Fundació Ramon Llull, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Memorial Democràtic i ha esta director general de Promoció Cultural de la Generalitat.
Emili Rosales i Castellà (Sant Carles de la Ràpita, 1968. Editor i escriptor. Llicenciat en Filologia i màster Editorial per la UB. Director editorial de Destino i de Grup62. Ha col·laborat en diferents mitjans fent crítica i opinió. És autor de les novel·les La casa de la platja, Els amos del món, Mentre Barcelona dorm i La Ciutat Invisible. També és autor dels llibres de poemes Ciutats i mar i Els dies i tu, premi Salvador Espriu.
Maria Lladó Ribot (Palma, 1976) Llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona amb estudis en Gestió i Producció de Música, Teatre i Dansa per l’Instituto Complutense de Ciencias Musicales i SGAE/Fundación Autor. Va ser Delegada de Música de la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears i de 2003 a 2021 va ser Coordinadora de Música de l’Institut Ramon Llull. Des de juliol de 2021 és la Directora de l'Àrea de Creació de l'Institut Ramon Llull.
Susanna Portell Soldevila (Barcelona, 1955). Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona especialitzada en art català del segle XX. Com a curadora d’exposicions ha treballat en diferents projectes al voltant de l’art català del primer terç de segle XX, en la recuperació d’artistes de les segones avantguardes i molt especialment en projectes que han tingut el gènere epistolar com a eix vertebrador. L’exposició organitzada amb Glòria Bosch a la Fundació Vila Casas el 2020, L’amistat infinita. Àngel Ferrant i Xavier Vidal de Llobatera, bastida a partir de la correspondència entre els dos, va ser guardonada per l’Associació Catalana de Crítics d’Art i amb el Premi GAC, el 2021. Col·labora regularment a L’Avenç i treballa en l’assessorament i documentació de col·leccions particulars. Recentment ha estat guardonada amb el Premi a la Crítica per l’ACCA per les seves ressenyes a la revista L’Avenç.
Miguel Dalmau Soler (Barcelona, 1957). Escriptor. Autor de biografies de referència com La Balada d’Oscar Wilde, Los Goytisolo, Jaime Gil de Biedma, Cortázar i la gran il·lusió. També ha indagat sobre la intimitat femenina i la història del feminisme a El ocaso del pudor. El seu assaig Pasolini. El último profeta va ser guardonat amb el XXXIV Premio Comillas 2022.
Teresa Costa-Gramunt (Barcelona, 1951). És escriptora i dissenyadora especialitzada en ex-libris. De formació humanista, ha cursat estudis de psicologia i grafologia , animació sociocultural, italià, cultures orientals i simbologia . Graduada en disseny gràfic per l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics de Barcelona . Col·laboradora de la revista Ex-libris (portaveu de l'Associació Catalana d'Exlibristes), ha impartit tallers d'ex-libris, ha fet conferències i escriu sobre aquest tema. És fundadora i vicepresidenta de l' Associació Catalana 'Exlibristes (1989), i presidenta de l' Associació de Dones Artistes Som 7. A partir del 1990 s'ha dedicat bàsicament a la creació literària. Des de llavors ha publicat una quarantena de llibres entre assaigs, narracions, poemes i prosa poètica.
Jordi Lara Surinyach (Vic,1968). Escriptor, guionista i realitzador audiovisual. Llicenciat en Filologia catalana i és autor, entre altres, del llibre de relats Mística conilla (Edicions 1984, 2016), guardonat amb el Premi Crítica Serra d'Or de Narrativa 2017, i les novel·les Papallones i roelles i 4 ocells de nit (Edicions 1984, 2009) pel qual va rebre menció especial al Premi Ciutat de Barcelona en la modalitat de Literatura Catalana, Sis nits d'agost, una aproximació literària a la mort a través de la figura de Lluís Maria Xirinacs , amb què va guanyar aquell mateix any el Premi de la Crítica de narrativa catalana que atorga l'Associació Espanyola de Crítics literaris. Ha exercit de periodista cultural a TV3 amb el programa Il·lumintats de es tracta d'un espai de converses amb personatges rellevants de la cultura.
Exposició Paisatge amb figures
La jornada finalitzarà amb la inauguració al mateix claustre de Sant Francesc de l’exposició Paisatge amb figures que consistirà en una tria del fons pictòric i escultòric particular d’Àlex Susanna a cura de Susanna Portell i que es podrà visitar fins al 29 de juny en horaris de dimecres a divendres de 17 a 20h i dissabtes i diumenges d’11 a 14h.
L’assistència a la jornada és gratuïta però cal inscriure-s’hi prèviament trucant al 93 890 04 59 o bé escrivint un correu a: cultura@vilafranca.cat
T'ha interessat aquest acte?
Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.