MANK

David Fincher - 2020. EUA. Drama

Sinopsis

A Mank, David Fincher, dissecciona una de les polèmiques més famoses de la història de cinema: qui va escriure realment el guió de Ciutadà Kane (1941). Es tracta d’ una de les millors pel·lícules del setè art -potser la més llegendària de totes, com deia la crítica de cinema Pauline Kael- amb un aleshores joveníssim Orson Welles darrere de les càmeres. Aquest amb 25 anys provenia del món de teatre quan va començar a filmar aquest, el seu primer llargmetratge.

A la banda de Welles va estar Herman J. Mankiewicz, el Mank que dóna nom a l’títol, un guionista d’estudis, germà gran de el director Joseph L. Mankiewicz (Eva a el nu, Cleopatra), descrit com l’home més divertit de l’època a Nova York, que va lluitar i va lluitar contra el director perquè se li concedís un crèdit com a autor de l’llibret.

La cinta, tremendament revolucionària a un nivell estètic i molt crítica amb el ‘establishment’ de moment, va ser nominada a nou estatuetes de l’Acadèmia i es va endur només un Oscar, precisament en la categoria de Millor guió original per Welles i Mankiewicz, que ja havia col·laborat en films com Un home de món (1931), Sopar a les vuit (1933) o El mag d’Oz (1939), però que sempre va considerar Ciutadà Kane com la seva millor obra.

Ell es va inventar allò de “Rosebud”, suposadament després d’apostar a les curses a un cavall anomenat Old Rosebud. Encara que hi ha altres teories, com que així era com deia l’inventor de la premsa groga William Randolph Hearst a certa part íntima de la seva estimada.

Cartell de MANK

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!