VD |
14-11-2004 17:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest pressupost, que suposa més duna tercera part del global de la Generalitat de Catalunya per lany vinent, augmenta un 9,26% respecte el de lany anterior, 3 punts per sobre del creixement del PIB nominal previst per lany 2005 (6,3%).
Lany 2005 el Govern de Catalunya destinarà a la sanitat 1.021,97 euros a lany per càpita, és a dir, 2,80 euros diaris per persona.
1. PRESSUPOST CONSOLIDAT DEPARTAMENT/IES/ACSA
En el cas de les despeses de personal sinclou lincrement de sous previst per al personal de la Generalitat, les despeses relacionades amb el desplegament de lInstitut Català dAvaluació Mèdica i de lAgència de Protecció de la Salut així com les recurrències dels acords de Salut Pública i farmacèutics.
Pel que fa a béns i serveis, destaca les despeses vinculades amb el Pla de sistemes i el desplegament dels Plans Directors.
Dins les transferències corrents, és a destacar lincrement de les dotacions per vacunes, la transferència al Centre dInvestigació de Medicina Regenerativa i també la de lInstitut dEstudis de la Salut per al Programa de tutorització despecialistes en formació.
En el cas dinversions, el pressupost 2005 inclou actuacions a ledifici Ave Maria, seu central del Departament, així com la rehabilitació de ledifici del Servei Territorial de Barcelona.
En les transferències de capital, sha de destacar la transferència al Centre dInvestigació de Medicina Regenerativa.
2. PRESSUPOST CONSOLIDAT CATSALUT/ICS
Cal destacar que el 20,88% del pressupost es destinarà a latenció primària, els 23,57% a despesa farmacèutica, el 53,16% a latenció especialitzada, el 1,77% a administració, i 0,62% a daltres prestacions sanitàries.
Les despeses de personal (capítol 1) suposen un total de 1.525 milions deuros, que suposen un 21,52% sobre el total dels recursos i un increment del 7,62% respecte lany 2004. Destacar com a nova actuació del 2005 el compliment de lacord retributiu de lICS, el Pla de xoc de latenció primària, les noves atencions continuades i lincrement de residents 2005.
Les despeses en béns i serveis (capítol 2) pugen a 480 milions deuros, que suposen un 6,77% del pressupost. Destacar en aquest àmbit les despeses dedició de targetes sanitàries i la recepta electrònica.
Les despeses en concerts sanitaris pugen a 2.808 milions deuros, mantenint el pes relatiu daquest capítol al voltant del 40%, com en els exercicis anteriors. El creixement previst per al 2005 dels concerts és del 10,43% respecte el pressupost del 2004. Amb aquest increment es preveu cobrir la millora de les llistes despera, el pla de xoc de latenció primària i el desenvolupament de la política retributiva amb laplicació del conveni de la XHUP i diverses actuacions de desenvolupament dels serveis sanitaris.
La medicació hospitalària de dispensació ambulatòria suposa un import de 390 milions deuros, amb un increment del 17,76%.
El pressupost destinat a farmàcia és de 1.671 milions deuros, la qual cosa representa un 23,57% de tot el pressupost sanitari per lany vinent i un increment del 7%, respecte lany 2004. Aquest increment és assolible si tenim en compte les polítiques de racionalització de la prestació farmacèutica posades en funcionament tant a Catalunya com a nivell de tot lEstat.
Daquest pressupost 2005, cal destacar lesforç inversor de la sanitat catalana. El pressupost dinversions per al 2005 és de 146,07 milions deuros, el que suposa un increment del 5,15% respecte lany 2004. A més daquest pressupost propi de despeses de capital sutilitzaran diverses fòrmules de finançament dinversions a llarg termini que permetran tirar endavant inversions per un import total de 283 milions deuros. Així es preveu lany 2005 linici de nous projectes dinversió en làmbit de latenció primària, de latenció hospitalària i de sistemes dinformació tant directament com mitjançant els convenis amb lempresa pública GISA, amb lempresa pública ICF Equipaments, amb el Consorci Sanitari de Barcelona (per a la ciutat de Barcelona) i mitjançant convenis de collaboració amb empreses públiques del Servei Català de la Salut, consorcis, ajuntaments i entitats proveïdores.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!