Opinió

Les dones de Sitges: grans canvis per a noves realitats

Article del sociòleg i autor de l’Estudi de diagnosi de la situació social de les dones de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Avui, les dones de Sitges inverteixen bona part dels seus anys en l’educació i en la formació (les seves àvies, en temps passats, no ho van poden fer). Un dels tombs més espectaculars el protagonitzen les dones de 25 a 29 anys, el 43% de les quals tenen titulacions universitàries (la xifra només arriba al 32% en els homes coetanis a elles). D’aquesta manera, Sitges veu la primera generació de dones de la seva Història amb més credencials formatives que els homes.
Hi ha, però, més canvis: ara, les dones de Sitges no contemplen els seus estils de vida sense apostar decididament per dur a terme una carrera laboral. Les taxes d’activitat de les dones més joves és elevadíssima (volta el 80%), i s’acosta molt a la dels homes (90%). Fins i tot moltes de les dones que en el seu dia van deixar de treballar per tal de pujar els fills/es, ara manifesten el seu desig de reincorporar-se al mercat de treball. Avui dia, doncs, podem concloure que les expectatives vitals de les sitgetanes ja no són només la llar i la família, sinó també el món del treball, on accedeixen en massa, i ara amb vocació de permanència.

Pel que fa a les pautes familiars i de maternitat, també hi ha hagut canvis importants. Així, les sitgetanes estan postergant l’edat de la maternitat, i ara els fills/es se solen tenir entre els 30 i els 39 anys (cinc anys més tard que en la dècada passada). I, com més qualificades laboralment estan, més triguen en ser mares. D’altra banda, cada cop hi ha més dones que se separen o divorcien, per a totes les franges d’edat, i també cada cop més les dones joves solen viure en parella de fet com a model de vida alternatiu, o bé transitòriament, abans de casar-se. Igualment, el nombre de dones que romanen solteres ha crescut molt també per a totes les edats, i fins i tot duplica els percentatges dels 90 en el grup de dones de 40 anys en endavant.

En altres casos, hi ha pautes familiars que es consoliden, però que són més aviat induïdes per les circumstàncies. És el cas de les famílies monoparentals, que cada cop més es composen de mares soles amb fills/es al seu càrrec. I és també el cas de les dones vídues. La viduïtat, per causa del diferencial d’esperança de vida entre homes i dones, és un fenomen que afecta sobretot dones, i la major part de les creixents llars unipersonals (formades per una persona que viu sola) de Sitges són llars de dones vídues.
Tots aquests canvis, i alguns més que es poden veure reflectits en l’Estudi de diagnosi sobre la situació social de les dones de Sitges (realitzat per encàrrec de la Regidoria per a la Igualtat de Gènere, i que es va presentar públicament el passat dissabte dia 13), fan que a Sitges les dones visquin noves realitats. Noves realitats, però, no exemptes de problemes molt importants sobre els quals cal actuar, i que -per raons d’espai- seran objecte de propers articles.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local